NB I

Jenner: Szivics a fradistát látta bennem

A Ferencváros korábbi holland légiósa a félresikerült diósgyőri időszakáról is nyilatkozott.

Julian Jenner a Goal Magyarországnaknyilatkozott új munkájáról, a magyar utánpótlás helyzetéről, a Ferencvárosról és Nagy Ádámról is.

A támadójátékos szerint a magyar utánpótlás-akadémiák is hatékonyabbak lennének, ha az általa oktatott képességfejlesztő gyakorlatokat – úgynevezett Skills Akadémia – is alkalmaznák.

– Ez a fajta gyakorlás gyorsabbá és robbanékonyabbá tesz, valamint magabiztosabbá a labdavezetés közben. A játékosaim állandóan kapcsolatban vannak általa a labdával. Szükség van erre az edzésmódszerre Magyarországon. Ezek a fiúk az akadémiámon minden nap egyre jobbak lesznek. Ezért nincsen itt nagy tehetség, mert nem nevelik ki őket. Figyelmet kell szentelni a gyerekre, mondanod kell neki, hogy meg tudod csinálni, te vagy a legjobb! A pozitív szemlélet nagyon fontos. Amikor nálam edzenek, óránként körülbelül ezerszer érnek labdába. Ez olyan, mintha egy laptoppal dolgoznál. Ha minden nap intenzíven foglalkozol vele, akkor egyre jobb leszel benne. A legfontosabb dolog, hogy el kell hitetned velük, hogy bármit meg tudnak csinálni a labdával – magyarázta Julian Jenner.

https://www.youtube.com/watch?v=eViwuRP4Gyk

Újpestre igazolt két tanítványa

A magyar labdarúgásról úgy vélekedett: a jelenlegi helyzet nem túl rózsás.

– A bajnokság színvonala esett, mióta itt játszottam. Nincs annyi minőségi játékos, akik váratlant tudnának húzni. Ha nincs pénze a klubnak minőségi külföldi játékosokat szerződtetni, akkor muszáj saját magyar tehetségeket kinevelnie. Ebben segíthet a Skills Akadémia módszere. Példának okáért, már két amatőr játékosom az Újpesthez tudott igazolni. Az én személyes célom, hogy ezzel fejlődjön a magyar futball.

A korábban a Ferencvárosban játszó szélső a klubbal való kapcsolatáról és a diósgyőri időszakáról is beszélt, sőt eddig nem ismert részleteket is elárult.

– Mindenki tudja, hogy egy csapat van Magyarországon, amelynek a mezét viselném, és ez a Ferencváros. Sok szállal kötődök a klubhoz, az emberekhez, és ha én mindent megteszek értük, akkor ők is támogatnak engem. Számomra ezt jelenti a futball. Volt egy másik csapatom is, a Diósgyőr, de az az időszak nem volt túl sikeres. Mindenki tudta, hogy én egy fradista érzelmű játékos vagyok és ebből voltak is problémáim ott. Ez volt az oka, hogy Szivics mester nem játszatott engem, mert úgy látott engem a pályán, mint egy fradistát.

Szégyenteljes a helyzet a Fradinál

A holland úgy látja: az FTC szurkolói és vezetői mostanság nem fogják megtalálni a megoldást a problémáikra.

– Több mint két éve nem tudnak megegyezni és sajnos én nem tudok ebben segítségükre lenni – mondta, majd kitért a múlt héten lejátszott Pécs–Ferencváros II mérkőzésre. – Így kellene kinéznie egy futballmérkőzésnek. Lehetne ilyen hangulat minden héten a Groupama Arénában, de a vezetők másképp döntöttek. Szégyen, hogy akik ma a Ferencváros első csapatában játszanak, nem tapasztalhatják ezt. Én átéltem ezt és fantasztikus volt. A most ott játszóknak meg kell birkózniuk azzal, hogy nem tudnak pályára lépni ezek előtt a szurkolók előtt.

Arra a kérdésre meglepően válaszolt Jenner, hogy szerinte ki nyerheti meg az idei NB I-et.

– Véleményem szerint a Vasas meglepetést okozhat. Van egy jó edzőjük, és ha megtartják a jó formájukat, akkor összejöhet. A Leicester City példája lebeghet előttük.

Nagy Ádám olyan lehetne, mint Pirlo és Lipcsei

Mint újdonsült utánpótlásedző, Nagy Ádám Bolognába szerződéséről is megvan a határozott véleménye.

– Nagy Ádám egy nagyon tehetséges és karakteres játékos, de még nagyon fiatal. Ha olyan tudna lenni, mint Pirlo, nagy játékos válna belőle. Akár nézhetne videókat Lipcsei Péterről is, mert hasonló pozícióban játszanak és fejlődhetne az ott látottakból.

Olvasói sztorik