NB I

Sorozatban ötödször verte meg az MTK a Fradit házigazdaként

Megduplázta eddigi góljai számát a kék-fehér csapat és emberhátrányban is nyert.

OTP Bank Liga, 8. forduló

MTK Budapest FC – Ferencvárosi TC 2-1 (1-0)
Dunaújváros. Játékvezető: Karakó – Erős G., Szalai D. – Kormányos II
MTK: Petkovics – Poór, Baki, Vukmir, Vadnai – Gera, Vass, Kanta, Vogyicska (Korozmán, 91.) – Hrepka (Nikacs, 55. (Okuka, 79.)), Torghelle. Vezetőedző: Teodoru Vaszilisz
Ferencváros: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Hüsing (Djuricin, 64.), Ramírez – Lovrencsics (Szung Vu, 46.), Gera, Gyömbér, Trinks (Varga R., 46.), Nagy D. – Böde. Vezetőedző: Thomas Doll
Gólszerzők: Gera D. (33.), Torghelle (91.), ill. Szung Vu (70.)
Kiállítva: Vukmir (77.)

Két, a várakozásokhoz képest alulteljesítő csapat találkozott Dunaújvárosban. Az MTK ugyan már három meccse veretlen, de még így is csak hatpontos hét forduló alatt, miközben csak két rúgott gólnál jár. A Ferencváros ennél jelentősen jobb, második helyen áll, de a bajnoki címvédőtől ennél jóval többet vártak előzetesen. Thomas Doll együttese legutóbb hátrányból mentett pontot hazai pályán a Mezőkövesd ellen.

A hazaiaknál nem volt igazán nagy meglepetés a csapatban, Korozmán Kevin helyén Vogyicska Bálint kezdett. A Ferencvárosnál a 2. fordulót követően tért vissza Lovrencsics Gergő, a kezdőben kapott helyet Gyömbér Gábor; de még nem vetették be az első perctől az új koreai légióst, Szung Vut, valamint Leandro is sérült volt.

A 6. percben Dibusznak kellett mentenie lábbal Hrepka elől. Két perccel később Böde lövését Vukmirnak kellett blokkolnia veszélyes szituációban. A 9. minutumban Torghelle került helyzetbe, miután Nalepa figyelmetlenségét és Kanta beadását követően az ötösről próbálkozhatott, de estében hibázott.

Nem sokkal később a másik oldalt igyekezett kompenzálni a lengyel bekk, 15 méterről fejelt Petkovics kapus ölébe. A 33. percben aztán váratlanul megszerezte a vezetést az MTK. Torghelle kényszerítőzött gyönyörűen Gerával, a szélső pedig nagyon éles szögből, estében elrúgta a rossz felé mozduló Dibusz mellett (1-0).

Az első félidőben Nalepa fejelt még mellé két kisebb helyzetet, de más már nem történt, így meglepetésre előnnyel vonulhatott szünetre a kék-fehér gárda.

A félidőben nem túl nagy meglepetésre kettőt is változtatott Thomas Doll. Lejött Lovrencsics és beállt az új szerzemény, a dél-koreai Rju és Trinks pedig Varga Rolandnak adta át a helyét.

A 48. percben máris helyzetbe került Rju Szung Vu, aki 22 méterről tűzte rá és Petkovics védése után a kapufát találta el.

Az 55. percben hosszas szenvedés után Hrepka Ádám sérülés miatt végül a lecserélés sorsára jutott, Darko Nikacs váltotta. A 60. percben Gera passzából Böde lőtt kisodródva, de Petkovics a helyén volt. Négy perccel később már az utolsó, kétségbeesett cseréjét hajtotta végre Doll: a középhátvéd Hüsing helyére a csatár Marko Djuricint küldte be.

Két perccel később épp a frissen beállt támadó készített le Bödének, a regnáló gólkirály azonban 17 méterről a montenegrói kapus kezébe lőtt. A 66. percben Vukmir sárgult be, majd Böde csúszott rá Bakira, amiért szintén felmutatta neki a lapot Karakó játékvezető.

A 70. percig bírta a Fradi nyomását az MTK. Djuricin a szögletzászlótól teljesen vaktában adott középre, a lapos labda mindenki mögött és előtt elsuhant, de a tizenhatos vonalán érkezett a dél-koreai Szung Vu és Poór érkezése előtt kapásból a bal alsóba helyezte a játékszert (1-1).

A 72. percben Ramírez kapott sárgát, de a 77. percben emberelőnybe került a Ferencváros. Dragan Vukmir kapta meg második sárga lapját szövegelésért, amit követően el kellett hagynia a pályát. Teodoru Vaszilisz erre reagálva Drazsen Okukát küldte be Darko Nikacs helyére. A montenegrói csatár mindössze 24 perccel korábban állt be.

A 80. percben Gyömbér gázolta el Vasst, amiért sárga lapot kapott. A szabadrúgást Kanta jó 30-33 méterről küldte a bal alsó felé, Dibusznak sikerült kiütnie a játékszert. A 84. percben nagyon veszélyes helyen faultolt Torghelle Sándor. Az áldozat Nagy Dominik volt, a támadó sárga lapot kapott. A Fradi azonban nem tudta kihasználni az esélyt, Varga Roland erővel a sorfalba lőtte a labdát.

A 89. percben Gera lőtt mellé 19 méterről, ballal. A kirúgás előtt Petkovics időhúzásért kapott sárga lapot. Nem sokkal később Dilaver lőtt mellé 27 méterről. A 91. perc elején jött az utolsó csere: Korozmán Kevin állt be Vogyicska helyére.

A 92. percben jött a dráma: egy veszélyes szabadrúgást erővel a sorfalba rúgott az MTK. A tizenhatoson belül Djuricin kezét messze kitárva blokkolta a lövést, így Karakó a büntetőpontra mutatott. A tizenegyeshez Torghelle állt oda és magabiztosan a jobb alsóba lőtt (2-1).

A középkezdést követően szinte azonnal lefújta a találkozót Karakó Ferenc, így az MTK zsinórban ötödszörre győzte le hazai pályán a Ferencvárost. A kék-fehérek megduplázták a 7 forduló alatt lőtt góljaik számát, így már 4-nél járnak és feljöttek 9.-nek. Az FTC egyelőre maradt második, de mögötte egyre sűrűbb a mezőny.

A Rangadó.hu szakértője, Gáspár József, az MTK egykori kapusa, legendája:
– Nem találta a játék ritmusát az első játékrész során a Ferencváros, Gera Dániel pedig gyönyörű góllal büntetett. A második félidőre feljavult a Fradi, de a megérdemelt tizenegyes miatt joggal nyert az MTK, amelynek csak gratulálni lehet. Torghelle Sándor elképesztően jól játszott.
Olvasói sztorik