NB I

Legyőzte az Újpestet a megújult Debrecen

Leengedett a második félidőre a hajdúsági csapat, de dr. Horváth megmentette őket.

OTP Bank Liga, 8. forduló

Debreceni VSC – Újpest FC 2-1 (1-0)
Nagyerdei Stadion, néző. Játékvezető: Bognár T. – dr. Varga, Theodoros – Márkus T.
Debrecen: Danilovics – Nagy Z., Mészáros N., Brkovics, Völgyi – Ferenczi, Tőzsér, Szakály P. (Szekulics, 66.), Filip – Holman (Bobko, 68.), Takács T. (dr. Horváth Zs., 77.). Vezetőedző: Leonel Pontes
Újpest: Balajcza – Nagy T., Kálnoki Kis, Pávkovics, Mohl – Windecker – Bardhi, Balázs B. (Balogh B., 68.), Diarra – Lázok (Tóth P., 75.), Andrics. Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerzők: Holman (10.), dr. Horváth Zs. (83.), ill. Szekulics (öngól, 78.)

Éppen ellentétes átigazolási szezont zárt a Debrecen és az Újpest. A hazaiak évek óta együtt játszó kerete alaposan kicserélődött, sok alapember (Tisza, Kulcsár, Varga J., Korhut) távozott; de az új portugál tréner, Leonel Pontes pótolni is igyekezett őket. Ennek keretein belül többek között Könyves Norbert és Tőzsér Dániel is a Hajdúságba tette át székhelyét. A másik oldalt az UTE átigazolásokból való kizárása miatt egyáltalán nem változott az összeállítás.

A DVSC kezdőjében helyet kapott az új igazolások közül Völgyi Dániel, Tőzsér Dániel (8 3759 nap után játszott ismét NB I-es találkozón) és a román Filip; Kuti és Jovanovics viszont nem volt a meccskeretben. A vendégek 7 helyett csak 6 cserével utaztak el, Cseke és Sankovic sem tarthatott a lilákkal.

Két Loki-helyzettel indult a meccs. Előbb Ferenczi hagyott ki egy ziccert; majd Tőzsér emelt Takács Tamás elé, a támadó azonban a kapussal szemben rettenetes megoldást választott és átemelés helyett a semmibe rúgta a labdát.

Gól viszont nem ezekből lett, hanem a harmadik lehetőségből. A 10. percben Holman Dávid húzott középre a jobb oldalról, majd 22 méterről, bal lábbal keményen a jobb alsó sarokba küldte a labdát (1-0).

A 20. percben egy újpesti lehetőséget is feljegyezhettünk: egy szögletet a tizenegyespont magasságából a válogatottban is kerettag Kálnoki Kis Dávid bólintott rá, de a labda a bal kapufa mellett suhant el.

A 35. percben Ferenczi adott be a jobb oldalról, Takács Tamás centikkel maradt le, így Balajczáé lett a játékszer. Nem sokkal később Nagy Tibor Windecker passza után szintén a jobb oldalról lőtte középre a labdát, Andrics az ötös sarkáról fejelt a kapu fölé.

A félidő első 30 percében a Debrecen volt kezdeményezőbb, majd lassan és nagyon csendesen az Újpest kezdett el inkább irányítani, de ez alig-alig volt észrevehető.

A 44. percben Lázok harcolt ki egy labdát négy, három méteren belül álló debreceni bekk között a tizenhatoson belül, majd látványosan feldobta magát. Bognár Tamás teljesen jogosan mutatta fel neki a sárga lapot színészkedésért. Ez volt a félidő utolsó említésre méltó momentuma.

A második félidőt a budapestiek kezdték jobban, Andrics keresztbe vezette a védőfal előtt, majd ballal lőtt, Danilovics magabiztosan fogta a lapos labdát. Az 50. percben aztán szintén a szerb támadó volt főszerepben, ám ekkor nem helyzet, hanem sárga lapot érő szabálytalanságából kifolyólag.

Nem sokkal a sárga lapot követően Nagy Zoltán számolt el egy beadást, így Lázok elé pattant a labda. A támadó kissé meglepődött, de az ötös vonalának, valamint az alapvonalnak a találkozásánál megszelidítette a játékszert. Danilovics azonnal kijött és mozgásával nem engedte, hogy az újpesti játékos középre passzoljon, így a helyzet odalett.

Az 56. percben Diarra felvágása után végezhetett szabadrúgást az Újpest. Filip orrvérzésének ápolása miatt 10 emberrel játszott ekkor a Loki, amelynek hálóőre, Danilovics ekkor Bardhi tekerését, majd Diarra életerős lövését is védte. A mali balszélsővel látványosan nem bírtak a debreceni védők.

Az 59. percben Diarra ugratta ki Andricsot, aki Mészárosra vezethette rá a labdát. Bevezette a labdát a tizenhatos előterébe, majd ballal lőtt, de aztán csak annak tetejét találta el, így Danilovics védett. Másodpercekkel később Diarra tűzte rá 25 méterről, majd Bardhi is próbálkozott 20-ról, ám mindkét lövés a kapu mellé szállt.

A 66. percben változtattak először a szakvezetők: Szakály Péter lejött, Danilo Szekulics érkezett, a csapatkapitányi karszalag pedig Mészáros Norbertre került.

Két perccel később Ivan Bobko is debütált a DVSC színeiben, ő Holman Dávid helyett jött; majd Balogh Balázs tért vissza hosszabb sérüléséből, Balázs Benjámin elhagyta a játékteret.

A 75. percben Szekulics sárgult be, majd Tóth Patrik állt be Lázok helyett. Kevés idővel később dr. Horváth Zsolt is lehetőséget kapott, a gyengén futballozó Takács Tamást váltotta.

A 78. percig tartott ki a hazai előny: Diarra adott középre bal oldalról, Tóth Patrik megcsúsztatta a labdát, Windecker pedig szabadon vehette át az ötös előterében. Mégsem ő lett azonban a gólszerző, mivel a korábbi győri középpályás olyan lassan mozgott, hogy Danilo Szekulics is odaért és elpöccintette saját kapusa mellett (1-1).

Támadásban maradt az Újpest: Andrics laposan, a jobb oldalról passzolt középre veszélyesen, Brkovics nem ért hozzá, de megzavarta Diarrát, akinek lábai között ziccerben így elment a labda.

A semmiből jött a hazai találat. Dr. Horváthot indította Tőzsér, de úgy nézett ki, túlerőben vannak a védők. A szélső elkezdett cselezgetni és addig-addig tologatta a labdát, amíg éles szögből ellőtte, a labda pedig a hosszú kapufa tövénél lépte át a gólvonalat (2-1).

A váratlan gólt követően igyekezett ismét egyenlíteni a lila-fehér csapat, de már nem futotta az erejéből erre (miközben Nagy Zoltán is besárgult), így a Debrecen győzött, megszerezve ezzel Leonel Pontes első sikerét Magyarországon. A Loki két pontra közelítette az Újpestet a középmezőnyben.

A Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András sportmenedzser, A-licences edző:
– A Debrecen jött ki kezdeményezőbben az öltözőből, nyomás alá is helyezte az Újpestet, ez pedig Holman szép góljában csúcsosodott ki. Úgy nézett ki, hogy kontroll alatt tartja a meccset a Loki, hiszen a vendégek az első félidőben nemigen tudtak mit kezdeni a helyzettel. A második 45 perc azonban gyökeres változást hozott, átvette az irányítást az Újpest. Pontes mester igyekezett frissíteni elfáradó középpályáján, de nem volt hatásos és Windecker József közreműködésével végül egyenlített a vendégcsapat. Igaz ugyan, hogy a középpályás fölény a cserék után maradt a budapestieknél, de dr. Horváth Zsolt személyében olyan támadó szellemű játékos került pályára, aki képes váratlan megoldásokra. A győztes gól előtt már úgy nézett ki, kikeveredett lövőhelyzetből és le is adhatta volna, de ő felvállalta és neki lett igaza. Összességében a döntetlen talán megérdemeltebb lett volna, de a Debrecennek kétszer is sikerült betalálnia, így nyert.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik