NB I

Vénaszkenner helyett arcfelismerő a Fradinál?

Ezt tervezi az elnök, de a szurkolókkal még nem egyeztettek róla.

Egy szurkolói pályabejáráson Kubatov Gábor, az FTC elnöke felvetette egy arcfelismerő beléptetési rendszer alkalmazását – írja a Bors.

A napilap pénteki cikke szerint a Ferencváros népligeti edzőcentrumában tartott pályabejárást a bérletes szurkolóknak Kubatov a napokban. Ugyan a drukkerek kérdéseket nemigen tehettek fel, a klub elnökétől megtudták, a vezetőség azt tervezi, hogy a Groupama Arénában használt vénaszkenneres beléptetési rendszert januártól részben vagy egészben felválthatja az arcfelismerő azonosítás.

Kubatov ezzel a lépéssel kíván gesztust gyakorolni a jelenleg távolmaradásukkal tüntető drukkerek felé, csakhogy felvetődik a kérdés, miért vetnék magukat alá a szurkolók a szintén biológiai jegyek leolvasásán alapuló rendszernek. A működéséből adódóan gyorsabb beléptetést lehetővé tévő arcfelismerő állítólag csak a kitiltott nézők azonosítására szolgálna, így elméletileg nem kellene mindenkinek regisztrálnia magát a mérkőzések előtt.

A bojkottáló ultrák legnagyobb problémája ugyanis a szerintük személyiségi jogaikat sértő lajstromba vétel. Állítólag az arcképfelismerő informatikai rendszer csak néhány másodpercig tárolná az adatokat, majd azok törlődnének, így nem vetődhetne fel a visszaélés lehetősége.

Az FTC-szurkolók vezetője szerint az arcfelismerő még nem garancia arra, hogy visszatérnek.

– Pletykaszinten mi is hallottunk a lehetőségről, de mivel semmilyen konkrétumot nem tudunk az arcfelismerő pontos működéséről, elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy ennek bevezetése esetén visszatérünk a stadionba – árulta el Hamberger Ádám, a bojkottáló szurkolók vezetője. – Ha a vezetőség bevonna minket a rendszer pontos kidolgozásába, akkor jó esély nyílna, hogy a jövőben újra a stadionban buzdítsuk a csapatot, amire egyébként már nagyon ki vagyunk éhezve.

A fradimob.hu cikke emlékeztet rá, hogy ilyen rendszer van több angol és holland stadionban is. A szurkoló belép egy kapun, több szögből kép készül az arcáról, fejéről, amit a rendszer összehasonlít a kitiltottak képeivel, így a második kapun az adott személy ki is van szűrve.

Évekkel ezelőtt az ombudsman és néhány törvény miatt lett ez a rendszer elvetve, és ehelyett vezette be a kártyát az MLSZ – írják.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik