NB I

A Fradi és az MTK lehet az átigazolási idény nagy vesztese

Három csapat viszont jól járt.

Augusztus 31-én Európa legtöbb tájához hasonlóan Magyarországon is lezárult az átigazolási időszak. A transzferpiac idén is sok meglepetéssel szolgált. Lássuk, kik jöttek ki belőle a legjobban és a legrosszabbul!

A nyertesek

Videoton FC

A nyertesek listájának legtetején nem is állhat más, mint a nyár végén elképesztő igazoláshullámot felmutató fehérváriak. Pedig a nyár nem indult jól: a Puskás Akadémia ragaszkodott Tischler Patrikhoz és bár rajta kívül kulcsemberek nem távoztak, az új érkezők nem villogtak.

Bódi Ádám szürke játéka mellett Barczi Dávid kifejezetten gyenge játékot mutatott be július óta, így óriási szükség volt a rutinos támadóra, a szerb Danko Lazovicsra.

Heffler, Trebotic, Haraszti, Soumah, Zsótér és Koltai kevésbé fájó távozásai mellé azonban az utolsó napokban elképesztő erősítéseket sikerült tető alá hoznia Kovács Zoltán sportigazgatónak.

Érkezett a bosnyák válogatottal vb-szereplő Anel Hadzic, a jó pedigréjű Marko Scsepovics, illetve két magyar válogatott játékos, Varga József, valamint Fiola Attila – utóbbi mellé ráadásul könnyen lehet, hogy egyelőre marad Lang Ádám is, akinek átigazolását túl későn vitték fel a rendszerbe, így akár meg is hiúsulhat.

A kapuskérdés ráadásul házon belül látszik megoldódni. Bár a 2015-16-ban első számú Braniszlav Danilovics nem maradt, sőt távozott Tomas Tujvel, Marko Pajovics és Gábor Péter is (az előző szezont mindhárman kölcsönben töltötték), visszatért Horváth Tamás, aki Kovácsik Ádámmal együtt alkotja a Vidi kapuspárosát. Utóbbi olyan jó formába került, hogy azóta a válogatott bő keretében is számolt vele Bernd Storck.

Az erősítéseknek köszönhetően sokan már a Videotont tartják az NB I fő bajnokesélyesének.

A kép a vidi.hu-ról származik.

Paksi FC

Nem jelentősen, de nagyon hasznosan erősített a Paks. Igazolásaik sorát a Honvéd utánpótlás-válogatott tehetségének, Jelena Richárdnak a megszerzésével nyitották és csakhamar hozzájuk igazolt a Honvédnél hosszú idő után kegyvesztetté váló stabil NB I-es kapus, Kemenes Szabolcs is.

Júniusban megszerezték a Pakson mindig újra kivirágzó Haraszti Zsoltot és a korábban is kölcsönben lévő Koltai Tamást, ezzel keretük javarészt késznek tekinthető volt, de itt-ott még tovább foltozták. A diósgyőri középhátvéd, Kovács Gábor és a rutinos Laczkó Zsolt mellé az utolsó órákban Vernes Richárdot is szerződtették, így az NB I-es tagság megőrzése és a középmezőny elérése papíron nem okozhat gondot Tolna megyében.

A távozók oldalán ugyanis egyetlen olyan játékos sem szerepel, akit amúgy szívesen megtartott volna a klub (az egyik legnagyobb érték, Hahn János maradt Pakson). Rodenbücher és Bajner végleg elment, de a kölcsönadottak között sem akad kulcsjátékos (Balázs Zsolt, Vági András, Kelemen Dávid, Kővári Róbert, Asztalos Dávid).

Vasas FC

Nagyon hasonló a helyzet Angyalföldön, mint Pakson. A piros-kékek komolyabb értékeik közül egyedül Könyves Norbertet adták fel, de érte a debreceni Kulcsár Tamást kapták. Csak részben írható ide Novák Csanád, aki nem szerepelt Michael Oenning rövid távú elképzeléseiben, így Gyirmótra került kölcsönbe.

Adamovics, Czingráber, Hermány, Gál Mátyás, Grúz, Romic, Ignatidisz és László Tamás távozása nem nagy érvágás(egyedül Hermány fájhat Polekszics hosszú sérülése után), míg Ferenczi István újra visszavonult, Christian Müller szerződését pedig felbontották.

Érkező oldalon ők sem a keret gyökeres felforgatását tűzték ki célul, hanem a tudatos építkezést, ami meg is hozta a gyümölcsét: a Vasas egyelőre első a tabellán. Elsősorban a védő és támadó szekció erősödött. Az Arminia Bielefedtől érkezett a középhátvéd Burmeister, de ugyanerre a posztra Vaskó Tamást is leigazolták. A csatársorba a Paderborntól Saglik és a már említett Kulcsár jött. A kanadai válogatott James Manjrekar az egyetlen, aki a középpálya acélosítását szolgálta.

A vesztesek

Ferencvárosi TC

Kevesen gondolták volna májusban, hogy ilyen kétségbeejtő lesz a Ferencváros pozíciója szeptember elején. A tükörsimán bajnoki címet szerző gárda a várakozásoknak megfelelően elvesztette Nagy Ádámot és Roland Lamah-t, de az erősítésnek szánt játékosok (Djuricin és Hüsing) eddig nem hogy nem váltották meg a világot, de kifejezetten sok kritikát is kapnak; miközben Lovrencsics Gergőt már rég látták pályán a Fradi-szurkolók.

Az utolsó napokban aztán még megpróbált hajrázni az FTC, de ez sem feltétlen jól sült el. Bár megszerezték a Bayer Leverkusen dél-koreai játékosát, Szung Vut; de sokkal fájóbb lehet, ha a keret egyetlen igazán formában lévő játékosa, Nagy Dominik a télen távozik – márpedig távozik, hiszen előszerződést kötött a Legia Warszawával. Gera Zoltán lassan visszavonul (de mindenesetre egyre kevesebbet fog bírni), Hajnal Tamás régóta sérült és Leandro sem lesz már jobb, mindennek tetejébe pedig a hírek szerint Emir Dilaver sem kíván hosszabbítani a klubbal, a szlovák Sesták pedig távozott.

MTK Budapest FC

Elméletben idén is a 4. hely környékére lehetne jó az MTK, de ez nehezen fog realizálódni, legalábbis az igazolások alapján. A kék-fehérek ugyanis már a tavasz végére visszaestek, távozott például Thiam, a középpálya motorja, aki Amerikában folytatta pályafutását.

A nyáron Marek Strestík (Mezőkövesd) és Bese Barnabás (Le Havre) is elhagyta a klubot, de a már korábban is erőn felül teljesítő együttes nem igazán tudta pótolni sem őket. Jött ugyan a diósgyőri Drazen Okuka és a békéscsabai Borbély Bálint, de rajtuk kívül csak nagyon fiatal tehetségek beépítésével próbálkoznak a Hungária körúton. Ennek keretében Vogyicska Bálint, Szabó Bence és Korozmán Kevin jutnak több-kevesebb játéklehetőséghez.

Kapusposzton is volt egy váltás, a hosszú ideje első számú portásnak számító Hegedűs Lajos azután igazolt Felcsútra, hogy az MTK leigazolta a montenegrói Petkovicsot.

Olvasói sztorik