NB I

Két csapatnyi játékos a Vidi-keretben: mi lesz ebből?

Elképesztően belehúztak a piros-kékek az átigazolásokba, kérdés, mi a koncepció - az biztos, a bajnoki arany tűnik az egyetlen elfogadható eredménynek.

Kovácsik – Szolnoki, Juhász, Lang, Fejes – Pátkai – Kovács, Barczi, Oliveira, Nego – Feczesin. Ez volt a Videoton felállása az idei bajnoki szezon első mérkőzésén, a DVTK ellen. Horváth T. – Fiola, Vinícius, Stopira – Suljic, Hadzic, Varga J., Bódi, Géresi – Scsepovics, Lazovics – ez meg egy másik lehetséges, noha egyelőre fiktív összeállítás, amelyet pályára küldhetne Henning Berg, miután Fiola Attilát valóban leigazolta a 2015-ös bajnok.

Ami jól látható: a Vidinél semmit nem bíztak a véletlenre. Miután a tavalyi nyár hatalmas bukást hozott – a bajnokcsapat kulcsembereit elengedte vagy elküldte a klubvezetés, a sikeredző Joan Carrillóval együtt, így aztán csont nélkül estek ki a Bajnokok Ligája-, majd Európa Liga-selejtezőből is –, most nagyon bebiztosította magát a klub. Kovács Zoltán sportigazgató nem tétlenkedett, egymás után szerződtette az NB I meghatározó játékosait, illetve a jó nevűnek mondható légiósokat.

Már a jövő évi kupaselejtezőkre készülnek?

Debrecenből Bódi Ádám és Varga József, Diósgyőrből Barczi Dávid érkezett, hozzájuk csatakozott Fiola Attila, a Puskás Akadémia és a válogatott bekkje. Rutinos, magyar szinten többször bizonyított játékosok, akik nem tartalékok voltak előző klubjaikban. De jutott pénz bosnyák és szerb válogatottra is (külföldi elitbajnokságot és világbajnokságot megjárt futballistákra), miközben, egyelőre úgy tűnik, a bevételi oldallal nem különösebben foglalkoznak Fehérváron: magyarán, a valószínűleg Dijonba távozó Lang Ádámot leszámítva, senkit nem adott el a Vidi.

A Videoton kiesett (igaz, legtovább volt versenyben a magyar klubok közül) az Európa Liga-selejtezőjéből, így nemzetközi kötelezettsége nincs. A bajnokságból eltelt hét forduló, majdnem a komplett 2016–2017-es évad negyede. A Magyar Kupa persze még hátra van, de a kiemelkedő állománnyal rendelkező Vidinek elméletileg az is maximum 4-5 igazán komoly meccset jelent. Persze, lesz egy téli szünet, ami alatt talán majd eligazol egy-két ember, de egyelőre úgy tűnik, olyan bőség van a fehérvári öltözőben, amit a jelenlegi versenynaptár nem indokol. Más magyarázat nem lehet: Kovács Zoltán a klubvezetés elképzelései szerint már a jövő évi nemzetközi helytállásra tekintettel dúsította a keretet.

A védők közül egy sorral előrébb léphet valaki

Henning Berg eddig többször variálta nemcsak a kezdőcsapatot, de a szerkezetet is, 4-1-4-1-től 4-2-3-1-en át 4-4-2-ig többféleképpen felállt már a Videoton, és sokszor elhangzott, a nyáron jött norvég tréner még „keresi” az igazi csapatát. Hát, most már megtalálhatja, maximum a bőség zavara akadályozhatja meg benne.

A védelemben a Juhász, Lang, Vinicius hármast úgy tudta egyszerre pályára küldeni, hogy Juhász Rolandot védekező középpályásként játszatta. Ha Lang Ádám távozik is, helyette máris berakható középre az eredetileg belső védő Fiola. Ez esetben persze kérdés, ki lesz a szélső hátvédek közül alapember. Szolnoki Roland eddig az volt, ahogyan Loic Nego és Stopira is (bár utóbbi sérült) – ha egy sorral előrébb kell valakinek lépnie, máris ott vagyunk a magyar szinten elképesztően zsúfolt középpályánál.

Mi lesz például „Kiskokóval”?

Barczi Dávid, Bódi Ádám, Pátkai Máté egyszerre aligha játszik, pláne, ha mögéjük a két védekező középpályás, Varga József és Anel Hadzic sem üdülni érkezett. De ha valahogy őket el is helyezzük a rendszerben, hova megy a szélen használható Suljic, vagy a Paulo Sousánál már alapembernek számító Filipe Oliveira – pláne az eddigi őszi meccseken Berg által többnyire jegelt, ám most Bernd Storck válogatottjában keretbe került Kovács István? És ki fog a csatárok mögött játszani, mert Kováccsal Lazovics is konkurálhat, akinek, úgy tűnik, inkább ez a posztja, mint a befejező ember.

Apropó, centerek: a fiatal Géresi Krisztián eleinte kiszorította a rutinos Feczesin Róbertet a középcsatár posztján a kezdőből, de aztán utóbbi stabilizálta helyét (gólokkal), Géresi pedig a szélen bizonyult hasznosnak – máris a fenti kérdésnél vagyunk, lásd Suljic, Oliveira, Barczi –, most viszont egy szerb válogatott csatár is csatlakozik a támadósorhoz, Marko Scsepovics is alapember akar lenni. Kimaradt valaki? Hát persze: az eddig többnyire sérült Pölöskei Zsolt és az előző szezonban húsz, idén eddig csak egy bajnokin lehetőséget kapó Simon Ádám – mindkettőjüket örömmel fogadnák a legtöbb hazai csapatnál…

Nem lehet mellébeszélni: csak az arany!

Szóval, lesz dolga Henning Bergnek, a bőséges kínálatért idehaza sokan irigyelhetik a fehérvári trénert. Más kérdés, hogy a tapasztalatok alapján a magyar mezőnyben nem mindig sül el jól, ha komoly tervekkel érkező futballisták kiszorulnak, második, vagy harmadik opcióvá válnak a posztjukon. A menedzsment feladata lesz, hogy az egyensúlyt minden értelemben (szakmailag és mentálisan) is fenntartsa.

Végezetül két megjegyzés: amit nem találunk a Vidi bőséges, két csapatnyi keretében, az fiatal, bevetésre váró ígéret. Géresi bizonyított, ő a kivétel, de már több is annál – ellenben az MLSZ fiatalok bevetését ösztönző rendelkezése szemmel láthatóan nem különösebben foglalkoztatja a fehérváriakat, nincsenek rászorulva anyagilag sem… Márpedig egy fiatal talán jobban viseli, ha kevesebbet játszik, ha vannak előtte mások. A másik észrevétel: a Videotonnál profi a kommunikáció, nem isznak előre a medve bőrére – de véleményünk szerint egyenesen álszerénység lenne, ha ilyen feltételrendszerrel és állománnyal nem egyértelműen a bajnoki aranyérem lenne a cél, minden más csak púder. Mert profi körülményekhez komoly elvárás dukál.

Olvasói sztorik