NB I

Orosz Pál: a szakmai munka rendben van, a fejekben kell rendet tenni

Az FTC vezérigazgatója szerint itthon nagy divat, hogy egyből mindenki bűnbakot keres, és egyből edzőváltást akar.

Csak döntetlent játszott a Ferencváros a jóval szerényebb erőkből álló Mezőkövesd ellen hazai pályán az NB I hétvégi fordulójában. A zöld-fehérek a 79. percben még vesztésre álltak, ám végül sikerült egy pontot kicsikarniuk nagy nehezen. Az utóbbi négy bajnokijából mindössze egyet nyert meg Thomas Doll csapata, egyelőre nem tűnik annyira acélosnak az együttes, mint az előző idényben. A Digi Sport Reggeli Start című műsorának Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója volt a vendége, aki a csapat körül kialakult hangulatról beszélt.

– Aki látta a tegnapi meccsünket, az tudja, szinte mindent kihagytunk, amit lehetett, csak két helyzetet sikerült berúgni. Reálisan nyolc gólt kellett volna szereznünk, de előfordul ilyen egy bajnokságban. Tizenhat hónapja nem vagyunk a másodiknál rosszabb helyen, minden egyes találkozón dominálunk, a befejezésekkel azonban akadnak problémák. A fejekben van a gond, ez a Bajnokok Ligájában is megmutatkozott. A mentális felkészítésre kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk az elkövetkező időszakban. Az Európa-bajnokság óriási siker volt a labdarúgásunk számára, de áldozattal is járt. Akik részt vettek a tornán, nem tudtak pihenni, és vannak közöttük sérültek, mint például Pintér Ádám vagy Lovrencsics Gergő. Ezt azonban nem kifogásként mondom, be kell rúgni a helyzeteket, akkor nem 2-2 hanem 8-2 a végeredmény – kezdte nyilatkozatát Orosz Pál.

A vezető hozzátette, a nemzetközi labdarúgásban nem úgy szokott lenni általában, hogy valaki évekig dominál. Nem érti, miért rendülne meg a bizalom Thomas Dollban, hiszen a csapat játéka miatt jó képet mutat a teljesítményük.

– Szó sincs edzőváltásról, ez ugyanaz a stáb, mint amelyik huszonegy ponttal nyerte a bajnokságot és magyar rekordot állított fel. Itthon ez nagy divat, hogy rögtön bűnbakot keressünk, váltsuk le az edzőt és folyjon a vér. Nem akarok nagy szavakat mondani, de a Manchester United sem volt sikeres az első éveiben Sir Alex Fergusonnal. Ért minket kritika a játékoskeretünkkel kapcsolatban. Hét játékost adtunk nemzetközi világversenyre – ötöt a magyar, egyet-egyet a szlovák, illetve ecuadori válogatottba. Sok kritika éri Marco Djuricint, pedig nagyon jó játékos, meglátjuk mit produkál. Itt van Oliver Hüsing, aki szintén kiváló labdarúgó, csak rosszul találta el a labdát – utalt Orosz Pál a német hátvéd öngóljára a Partizani elleni BL-visszavágón.

– Mindenki azt mondja, hogy “Úristen, mi van a Ferencvárosnál”, de ne felejtsük el, egy gólon múlott, ha Hüsing nem töri el, vagy Böde Dani befejeli azt, amit amúgy százból százszor, akkor Európa Liga-csoportkörröl beszélünk. A szakmai munka rendben van, a fejekben kell rendet tenni – folytatta Orosz, majd pedig Nagy Ádámra, Nagy Dominikra és Pintér Ádámra is kitért.

– Tudtuk, hogy Nagy Ádám távozik az Eb után, a Chelsea korábban megkereste, de belátta, hogy oda nincs értelme mennie, inkább olyan helyre igazolna, ahol rendszeres játéklehetőséget kap. A Ferencvárosnak is jó, hogy minden szezonban tud eladni játékost nyugatra. Pintér távozásáról nincs szó, de persze egy üzletileg megfelelő ajánlat esetén semmi sem zárható ki. Nagy Dominik mindig is nagyon jó játékos volt, fejben volt nála is probléma. Rá kellett jönnie, hogy ha valamit el akar érni, más hozzáállást kell tanúsítania. Megtörtént nála a változás, ha így folytatja, sokáig viheti.

A vezérigazgató végül megjegyezte, hogy természetesen a bajnoki cím a cél, illetve jövőre egyértelmű siker lenne a csoportkör, de nem lenne kudarc, ha nem jön össze.

Olvasói sztorik