NB I

Zsinórban negyedik győzelmét aratta az Újpest

A lilák már az első félidőben eldöntötték a három pont sorsát Mezőkövesden.

OTP Bank Liga, 6. forduló

Mezőkövesd Zsóry FC – Újpest FC 0-2 (0-2)
Mezőkövesd, 2452 néző Játékvezető: Berke B.
Mezőkövesd: Tujvel – Vági, Hudák D., Fótyik, Devecseri – Pauljevics, Egerszegi – Tóth B. (Vosahlík, 71.), Kink (Sós, 52.), Fröhlich (Bacelic-Grgic, a szünetben) – Strestík.Vezetőedző: Pintér Attila
Újpest: Balajcza – Nagy T., Kálnoki-Kis, Pávkovics, Mohl – Windecker, Szankovics – Andrics (Nagy G., 88.), Bardhi (Cseke, 61.), Diarra – Balázs B. (Lázok, 75.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerzők: Andrics (29.), Diarra (43.)

Az utolsó három mérkőzésén hibátlan Újpest együttese látogatott Mezőkövesdre az NB I hatodik fordulójában. Ahhoz a Mezőkövesdhez, amely legutóbbi két találkozóján vereséget szenvedett, és még gólt sem szerzett. A borsodi alakulat ennek ellenére természetesen abban a szellemben lépett pályára, hogy hol máshol szakítaná meg a rossz sorozatát, mint otthon.

Kellett egy kis idő a csapatoknak, hogy bemelegedjenek, a 13. percben pattantak fel a nézők először a helyükről, ekkor Fröhlich 18 méteres bombáját védte Balajcza, a kipattanót pedig Strestik juttatta a kapuba, a légiós viszont lesen volt, így érvénytelenítette a spori a gólt. Két percre rá Devecseri adott el egy labdát a saját térfelének közepén, amiből létszámfölényben indulhattak meg a vendégek, a támadás végén pedig Andric löketét szedte ki nagy bravúrral Tujvel a bal felsőből. A 29. percben már nem tudta a hazai hálóőr védeni Andric lövését, az újpestiek támadója érkezett a kapu előtt Bardhi lefejelt labdájára, és közelről nem hibázott, 0-1. A 36. percben is a fővárosiak veszélyeztettek, Diarra a bal szélen becsapta az összes kövesdi játékost, befelé húzott lövése azonban a bal kapufa mellett ment el. A 43. percben Mohl végzett el 18 méterről jobb oldalról szabadrúgást, lövése a felső lécen csattant, ám ezzel még nem úszta meg a Mezőkövesd, a felszabadítás elmaradt, a labda pedig Diarrához került, aki a 16-os bal sarkáról nagy gólt ragasztott a jobb felsőbe, 0-2.

A szünetben, majd pedig az 52. percben is cserére szánta el magát a hazaiak vezetőedzője, Pintér Attila, és jött is egymás után két lehetőség a szépítésre. Előbb Strestík fejelt egy jobb oldali beadást 11 méterről mellé, majd egy perccel később Pauljevic még nagyobb helyzetben bólintott középről előrevetődve a jobb kapufa mellé. Négy perccel később is csak centiken múlott a gól, Hudák fejese a kapufán csattant. Óriási nyomás alá helyezte a vendég kaput a Mezőkövesd, a 61. percben egy szöglet után Devecseri lövése ment épp hogy csak fölé, a hazai szurkolók már gólt kiáltottak. Élvezetesre sikerült a második félidő, a 65. percben egy veszélyes újpesti kontra után Cseke lőtt kapura jobb oldalról a tizenhatoson belül, Tujvel azonban leért a bal alsóra. Ezután a hazaiak már nem tudták tartani azt a nagy tempót, amivel a második játékrészre kijöttek, így elmaradtak a hatékony támadásvezetések. A 83. percben jött egy újabb kövesdi próbálkozás, méghozzá nem is kicsi, Vosahlík nagy ziccerben hat méterről a léc fölé bombázta a labdát. A Mezőkövesd a második félidőben becsülettel küzdött a szépítésért, ami elmaradt, így 2-0-ra nyert az Újpest matyóföldön.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Vámosi Csaba, korábbi NB I-es (Ferencváros, Győr, Tatabánya) játékos értékelte:
– Az első félidőben hiányoltam a hazaiaktól a gólra törő játékot, csak egyetlen egy helyzetet tudtak kidolgozni, inkább a biztonságra törekedtek. Az újpestieknek három lehetőségük is volt, amiből kettőt kihasználtak, megérdemelten vezettek a szünetre. Amennyiben a hazaiak úgy kezdték volna a meccset, mint ahogyan a második félidőt, azaz sok helyzettel és támadó felfogással, akkor másképp is alakulhatott volna a meccs. Véleményem szerint egy jogos tizenegyestől is megfosztotta a kövesdieket a játékvezető, ha ezt befújja a spori, érdekesebb lett volna a meccs vége. A hazaiaktól nem tudnék senkit kiemelni, a vendégek közül Diarra nagyon veszélyesen játszott az első félidőben, és a másodikban is sokat volt játékban.
Olvasói sztorik