NB I

Thomas Doll keményen beszólt a magyar csapatoknak

A Fradi edzője szerint labdarúgásunk legnagyobb baja, hogy a csapatok nem futballoznak a bajnokikon, hanem eredményt próbálnak őrizni.

Thomas Doll szerint az a magyar labdarúgás legnagyobb baja, hogy a csapatok nem futballoznak a bajnokikon, hanem eredményt próbálnak őrizni – ezt a Népszavánakadott interjújában nyilatkozta. A Ferencváros német szakvezetője elmondta: együttesének komoly erősítés nélkül továbbra sem lesz esélye bejutni a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Az interjúból idézünk.

– Úgy gondolom, ha megnyerjük a bajnokságot és a kupát, akkor elégedetten tekinthetünk majd vissza erre a szezonra, de hiányérzetünk mindenképpen lesz, a Bajnokok Ligája-szereplésünket nem így képzeltük el.

– Az nyilvánvaló, hogy erősítenünk kell a következő szezonra, ahogy az is, hogy komoly célokat nem lehet kizárólag ingyen leigazolható játékosokkal elérni.

Megkérdezték, hogy mit gondol arról, hogyan lehetne jobb és színvonalasabb a bajnokság.

– Sok jó magyar edző dolgozik az országban, inkább a hozzáálláson lenne fontos változtatni és muszáj javítani a fiatalok képzésén. Ne nekem kelljen megtanítani szabályosan ütközni egy 20-22 éves játékost, ahogy ebben a korban a gyorsaságot is nehéz fejleszteni, ha nincsenek meg az alapok. Sajnos a magyar bajnokik irama, intenzitása még az európai közepes szinttől is elmarad, olyan, mintha lassított felvételt néznék a kispadról. Az NB I-ben szereplő futballisták sokkal lassabban gondolkoznak, mint a külföldi bajnokságok szereplői, nincs olyan játékos az élvonalban, aki képes lenne az egyik alapvonaltól a másikig sprintelni, de a játék dinamikája is elmarad az elvárható minimumtól is. Meg kell nézni az MTK, a Debrecen és a Videoton európai kupabúcsúját. Nem erősebb csapatok győzték le őket, hanem olyanok, amelyeknek futballistái gyorsabban gondolkodtak és pontosan tudták, hol van a határ a durvaság és az agresszivitás között. Nálunk ezekre a magyar bajnokság nem készít fel, nekünk és a többi európai kupaindulónak is hajtós, intenzív meccsek kellenének, sok ütközéssel, párharcokkal.

– Tudom, hogy nagy a nyomás az edzőkön, de ha azt akarjuk, hogy kijöjjenek a nézők a mérkőzésekre, akkor futballt kell nekik mutatni, folyamatos, gyors játékkal, helyzetekkel és nem a játék folyamatos széttördelésével, az eredmény őrzésével. A magyar csapatok nem futballoznak, hanem eredményt őriznek.

Olvasói sztorik