NB I

Nem sokat kellett izgulni a Vidinek a Mezőkövesd ellen

Helyenként szemet gyönyörködtető játékkal, magabiztosan nyertek a fehérváriak.

OTP Bank Liga, 5. forduló

Videoton FC – Mezőkövesd-Zsóry FC 2-0 (2-0)
Pancho Aréna, 1539 néző Játékvezető: Szabó Zs. – Tóth II V., Farkas B. – Georgiou
Videoton: Kovácsik – Nego, Vinícius, Lang, Szolnoki – Pátkai, Juhász – Suljic (Kovács, 76.), Lazovics (Feczesin, 64.), Bódi – Géresi. Vezetőedző: Henning Berg
Mezőkövesd: Tujvel – Pauljevic, Vági, Hudák Dávid, Devecseri, Gohér – Vosahlík (Fröhlich, 53.), Egerszegi, Bacelic-Grgic (Tóth B., 49.), Kink (Orosz M., 69.) – Strestík. Vezetőedző: Pintér Attila
Gólszerzők: Pátkai (10.), Lazovics (13.)

Három fordulónyi szenvedés után az újonc Gyirmót otthonában sima, 4-0-s győzelmet aratott a Videoton FC, amely ezzel el is mozdult a kieső helyekről. A fehérváriak múlt hét csütörtökön heroikus küzdelemben búcsúztak az Európa Ligától, így kettős terhelés már nem nyomja a vállukat. A Mezőkövesd rajtja a fehérváriakkal ellentétben nem sikerült rosszul, a Gyirmót és Haladás elleni döntetlent az MTK legyőzése követte, de legutóbb papírforma, de szoros vereséget szenvedtek a Debrecentől. Most a 8. helyről várhatják a találkozót, ahol újra bravúrra lenne szükségük a pontszerzéshez.

A Mezőkövesd színeiben korábbi csapata ellen bizonyíthatott Tomas Tujvel és Baracskai Roland, a Vidinél Feczesin Róbert ezúttal csak csere volt. A keretbe nem került be sem a sérült Stopira, sem a szintén maródi Oliveira és Fejes. Juhász Roland ismételten a középpályán kapott szerepet.

A meccs szinte nyitó akkordjaként Asmir Suljic kapott sárga lapot, miután látványos műesését Szabó Zsolt nem ette meg. Hamar jött a válasz: 60 másodperc elteltével Vosahlík csúszott rá a labdát simán elrúgó Kovácsikra, amiért szintén sárgát kapott. Az első helyzet az 5. percben esett. Egy jobb oldali beadást Nego alaposan elszámolt, Kink levette a bal oldalt, majd egy csel után éles szögből rásuvasztotta, a lefelé csapódó labda alig ment el a kapu fölött.

A 8. percben Suljicot buktatták a tizenhatos előterében, de a veszélyes helyről elvégzett szabadrúgást Bódi nyílegyenesen lőtte a sorfalba. Nem sokkal később megszületett a Videoton vezető gólja: Bódi rettenetesen rosszul elvégzett, lapos szöglete elcsúszott a védők között, a hosszú oldalon pedig egyedül Pátkai Máté érkezett, aki könnyedén passzolt a kapuba (1-0).

Csak néhány percet kellett várni a második gólra: a 13. percben Nego adott be jobbról, Lazovics kibújt a sok védő között és játszi könnyedséggel helyezte el a sarokban a labdát (2-0).

A 19. minutumban egy jobb oldali bedobást Juhász tudott szépen megcsúsztatni középre, de Pátkai elől Devecseri éppen elfejelte a labdát. A 23. percben Bódi tolt befelé a bal oldalról, majd óriási lövést eresztett el, de Tujvel is résen volt.

A 26. percben Strestík vezethette a némileg rendezetlen védelemre a labdát, de 21 méterről, ballal gyengén lőtte el és nem is talált célt. Mindössze egy minutummal később Suljic a védők sűrűjében bökött ki egy labdát a jobb oldalt teljesen egyedül érkező Negóhoz, aki némileg magasra szabta beadását, amelyet Géresi így már csak fölé tudott fejelni.

Egyre-másra gyűjtötte a leseket a Mezőkövesd. A Videoton nyomása a második gól után enyhült, így több terület nyílt a vendégek számára is, de Kink, Strestík és Pauljevics sem figyelt kellőképpen a vonalra.

A 35. percben hajszálon múlt a 3-0. Suljic nagy nehezen középre gyömöszölte Géresinek, aki nem igazán érte el, de végül sikerült áthúznia Devecseri mellett. A befejezés azonban nem sikerült: a keresztbe lőtt labda elvánszorgott a hosszú kapufa előtt. A Mezőkövesd a rend kedvéért ezt újabb lessel „reagálta le”.

A 41. percben gyönyörű összjátékot követően nőhetett volna ismét a fehérvári előny, de Lazovics, Bódi és Géresi összjátéka nyomán utóbbi egyrészről Tujvelbe lőtte a labdát, másrészről Lazovics már korábban lesre mozgott.

Abszolút fölényben, helyenként gyönyörűen futballoztak a fehérváriak, de az első 45 perc során újabb gól már nem esett, 2-0-al vonultak szünetre a felek.

A szünetben nem történt változtatás, de a 49. percben mégis cserélt a Kövesd: Tóth Bence Stipe Bacelic-Grgicet váltotta. Aztán még egyet, Fröhlich Roland jött be a cseh Vosahlík helyére. Ez egyben azt is jelentette, hogy a Mezőkövesd átállt négy védős játékrendszerre.

Csendes játékrész során először a 63. percben volt veszélyes a Videoton. Juhász kényszerítőzött szépen Géresivel, majd eggyel több passzt akart adni, mint amennyi kellett volna a gólhoz. A labda azonban visszakerült elé és 16 méterről lőni tudott, a labdába Hudák ért bele, így kevéssel hullott le a bal kapufa mellett.

Egy perccel később cserélt a először a Videoton, Feczesin Róbert a remekül játszó Danko Lazovics helyére érkezett. Pauljevics később Pátkai lekönyökléséért sárgult be. A szabadrúgás Bódi kapura csavarta, de Tujvel védett. A 69. percben aztán érdekes jelenet zajlott: Géresi lépett be a tizenhatosra, megállította a labdát, Devecseri pedig úgy tűnt, elkaszálta a támadót. Szabó Zsolt ennek ellenére továbbot intett. Még a felháborodás közepette Orosz Márk állt be Tarmo Kink helyett.

A 76. percben Suljic helyére a dániai EL-meccs hőse, Kovács István állt. Nem sokkal ezt követően Orosz lőtt 20 méterről, a labda megpattant egy védőn és veszélyesen vágódott a kapu mellé.

Egyre több távoli lövéssel próbálkozott az egy pontért kétségbeesetten küzdő Mezőkövesd, de ezek rendre nem tornáztatták meg Kovácsikot. Az utolsó támadás szépre sikeredett, Pátkai, majd Nego is a becsúszó lábak mellett húzta el a labdát, Feczesin pedig helyzetben pocsék döntést választott és egyenesen Tujvel kezébe gurított, pedig a passzt Géresinek szánta.

Ezzel véget ért a mérkőzés, a Mezőkövesd a jó rajt után tovább csúszik lefelé a tabellán, míg a Videoton éppen ellentétes pályát ír le, győzelmével ismét közeledett a dobogóhoz.

A címlapkép a vidi.hu-ról származik.

Olvasói sztorik