NB I

Zsinórban harmadszor maradt pont nélkül a Diósgyőr

A szombathelyiek az első félidőben lerendezték a DVTK elleni bajnokit.

OTP Bank Liga, 5. forduló

Szombathelyi Swietelsky-Haladás – Diósgyőri VTK 3-1 (3-0)
Sopron, Városi Stadion. Játékvezető: Berke Balázs
Haladás: Király (Rózsa D., a szünetben) – Polgár, Wils, Hegedűs, Bosnjak – Iszlai, Kovács – Németh, Rácz (Tóth, 82.), Halmosi (Gaál, 75.) – Williams. Vezetőedző: Mészöly Géza.
Diósgyőr: Antal – Lázár, Lipták, Karan, Tamás – Dausvili (Griffiths, 66.), Kitl (Szabó B., 86.)- Nikházi, Elek, Nono (Vela, a szünetben) – Bognár. Vezetőedző: Horváth Ferenc.
Gólszerző: D. Williams (4.), Németh M. (20.), Rácz (42.), ill. Lipták (74.)

Ideiglenes otthonában, a soproni Városi Stadionban fogadta az NB I ötödik fordulójában a diósgyőrieket a Haladás. A szombathelyiek az előző játéknapon szezonbéli első győzelmüket aratták, míg a DVTK a jó kezdés után zsinórban két vereséget húzott be – a felek tehát felemás előjelekkel vágtak neki az összecsapásnak.

A találkozót a zöld mezben szereplő Haladás kezdte, sokáig pedig nem kellett várni az első gólra. A 4. percben Németh Márió jobb oldali beadását Kovács Lóránt sarokkal kapura tette, a lövés azonban mellé ment volna, de a bal kapufánál remekül helyezkedő D. Williams két méterről a jobb sarokba lőtte a játékszert, 1-0.

A korai előny birtokában a folytatásban is a Haladás irányította a mérkőzést, fölényük pedig a 20. perc végére újabb gólban mutatkozott meg. Egy kontratámadás végén Iszlai ügyesen passzolt a jobb oldalon üresen érkező Németh Márióhoz, aki a higgadt labdaátvétel után 12 méterről a kivetődő Antal Botond felett átemelve lőtt a kapu közepébe, 2-0.

Alig öt perccel később szépíthetett volna a Diósgyőr: Király adta el a labdát, melyre lecsapott Elek Ákos, a válogatott játékos Nonóhoz passzolt, aki Bognárt indította. A támadó 17 méterről vette célba a szombathelyi kaput, ám Király bravúrral hárítani tudott.

A folytatásban kisebb gólszerzéséi lehetőségek adódtak a szombathelyiek előtt, míg a túloldalon, a 38. percben Bognár cselezgetett a védők gyűrűjében, ám újabb próbálkozás jó 17 méterről elkerülte a jobb felső sarkot.

A szombathelyiek a szünet előtt nem érték be a kétgólos előnnyel: a 42. percben újabb kontrát vezetek a hazaiak, Williams pedig a bal oldalon érkező Rácz Barnabáshoz passzolt, aki 13 méterről vette célba a Diósgyőr kapuját, Antal nem tudott hárítani, 3-0.

A szünetben megérdemelten vezetett a Haladás három góllal, a hazaiak csak azért bánkódhattak, mivel sérülés miatt Király Gábort le kellett cserélni. A második félidőre Rózsa Dániel állt a kapuba, a vendégeknél Nono helyét Vela vette át.

Fordulás után aktívabban kezdett a diósgyőri alakulat, beszorították ellenfelüket a saját kapujuk elé, ám Elek, majd Kitl próbálkozásánál is menteni tudtak a szombathelyiek, a vendég tűzijátékot gól nem eredményezett. A folytatásban sokat javult a DVTK játéka mezőnyben, de helyzetekben mindez nem mutatkozott meg.

A 70. percben Német Márió közel állt a duplázáshoz, ám 16 méterről eleresztett löketét Antal Botond bravúrral szedte ki a bal felsőből. A túloldalon hamar jött a válasz az akcióra, ám az agilis Bognár távoli próbálkozása ismét kapu fölé szállt.

A 75. percben aztán szépíteni tudott a DVTK: Bognár jobb oldali szöglete után Lipták hat méterről, fejjel vette be Rózsa kapuját, 3-1. A hajrában igazi veszélyes helyzet már egyik kapu előtt sem adódott, így az első félidő magabiztos és eredményes játékának köszönhetően a Haladás sikerrel gyűjtötte be a három pontot. A Diósgyőrnek ez volt zsinórban a harmadik veresége.


A találkozót a Rangadó.hu állandó szakértője, Halmosi Zoltán, a Haladás egykori válogatott labdarúgója értékelte.
Megmondom őszintén, a Haladást régen láttam ilyen jól játszani, mint az első félidőben a Diósgyőr ellen. Hatvan percig a játék képe azt mutatta, hogy a hazaiak több góllal is nyerhetnek, utána feljött a Diósgyőr és sikerült egy gólt szerezniük.
Összességében azt gondolom, remek mérkőzést láthattak a nézők, a játék összképe alapján a Haladás megérdemelten nyert, a gólkülönbség a vendégekre nézve hízelgő. Az első félidőben az történt a pályán, amit a Haladás akart, a Diósgyőrnek 3-0-nál már kockáztatni kellett, hiszen szükségük volt a gólra. Sikerült is szépíteniük, így a négy-öt gólos Haladás győzelem helyett 3-1-es eredménnyel ért véget a találkozó.
Olvasói sztorik