NB I

Döntetlennel kezdett Pontes a DVSC élén

A visszatérő Torghelle vezetésével kemény ellenfele volt a Debrecennek az MTK, a hazaiak egy szerencsés góllal egyenlítettek.

OTP Bank Liga, 5. forduló

Debreceni VSC – MTK Budapest 1-1 (0-1)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 4091 néző. Játékvezető: Karakó.
DVSC: Danilovics – Kuti, Brkovics, Mészáros, Korhut – Djelmic, Jovanovic (Szakály, 69.), Szekulics – Horváth (Castillion, 74.), Takács (Ferenczi, 56.), Kulcsár. Vezetőedző: Leonel Pontes.
MTK: Hegedüs – Okuka (Vogyicska, 22.), Póór, Vukmir, Vadnai – Korozmán (Jakab, 82.), Vass, Kanta, Borbély – Hrepka (Szatmári, 65.), Torghelle. Vezetőedző: Teodoru Vaszilsz.
Gólszerzők: Castillion (75.), illetve Vogyicska (36.)

Az elmúlt két mérkőzését megnyerő és új edző – a portugál Leonel Pontes – által irányított Debrecen a sereghajtó, eddig még nyeretlen, három vereség mellett mindössze egy döntetlent elérő, sőt, négy forduló alatt még csak gólt sem szerző MTK együttesét fogadta a magyar élvonal ötödik fordulójában.

A hazaiak kezdték jobban a találkozót: Horváth, majd Jovanovic felejthetőre sikerült próbálkozása után Mészáros már nagy helyzetből fejelhetett egy szabadrúgást követően, de öt méterről a kapu mellé bólintott. A túloldalon az eltiltása után visszatért Torghelle villant meg, 40 méterről megpróbálta átemelni a kissé kint álló Danilovicsot, de a kivitelezésbe hiba csúszott, a labda a kapu fölött hagyta el a játékteret.

A 22. percben egy szép hazai támadást követően Horváth került nagy helyzetbe, de gyatrán találta el a labdát, és Hegedüs vetődve hárítani tudott. Nem sokkal később hasonló szép támadás után Kulcsár volt képtelen átvenni a labdát, így az ígéretes akció végül nem zárult lövéssel. Lövéssel, sőt góllal zárult azonban a vendégek támadása a 36. percben: Torghelle sokadik jó indítása után Hrepka adott középre, az Okuka sérülése miatt csereként beálló Vogyicska pedig közelről a hálóba fejelte a labdát – megszerezve ezzel az MTK idénybeli első találatát(0-1). Többször is válaszolhatott volna a Loki a félidő hajrájában, de Djelmic lövését védte Hegedüs, Takács fejese mellészállt, Kulcsár pedig a közelről a kapus ölébe pörgetett egy beadást követően, így MTK-vezetéssel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második játékrész eleje kevés helyzetet, és nagy csatát hozott. Egy beívelés után csúnyán ütközött Hegedüs és Takács: a csatár járt rosszabbul, le kellett cserélni – mint ahogy nem sokkal később a szintén megsérülő Hrepkát is. Bár a két sérülés nem durvaság miatt történt, a csapatok aprították egymást rendesen – csak a szerencsén múlt, hogy Torghelle vagy Borbély belépői után nem történt komolyabb baj. Ezekben a percekben mindössze két gyengécske távoli próbálkozást lehetett feljegyezni, de Ferenczi és Szakály lövése is messze elkerülte a kaput.

A 76. percben aztán egy szerencsés góllal kiegyenlített a Debrecen: a két perccel korábban beálló Castillionra kétszer is rápattant a labda egy beívelés után, ami végül utat talált a kapuba (1-1). Az egyenlítés után felélénkült a találkozó, egy gyönyörű MTK-kontra végén Vogyicska lőtt az oldalhálóba, majd Castillion próbálkozott újra, de Hegedüs ezúttal fogta a lövést. Az utolsó percekben rohanásba fulladó találkozón még Djelmic járt közel a gólhoz, de lövése elkerülte a kaput, így Pontes döntetlennel mutatkozott be Debrecenben, az MTK pedig értékes pontot szerzett, de továbbra is nyeretlen a bajnokságban.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Gyarmati András sportmenedzser, A-licences edző értékelte:
– Úgy érzem, igazságos döntetlen született a találkozón. A Debrecen az első félidő nagy részében nyomás alá helyzete az MTK-t, próbálta irányítani a játékot, de a helyzetek kimaradtak, a budapestiek pedig találtak egy gólt, így nehéz helyzetbe került a hazai csapat. A második játékrészben is próbált irányítani a Loki, de az MTK nyugodtan játszott, remekül tartotta meg a labdát. Szakály becserélése kulcsfontosságúnak bizonyult, a csapatkapitány nagy lökést adott a DVSC-nek, ráadásul a gól előtt is ő ívelte be a szabadrúgást – nagyszerűen, pont ahogy a nagykönyvben meg van írba, Castillion pedig jól érkezett. Az egyenlítés után a győztes gólt is megpróbálták begyötörni a hazaiak, de jól zárt az MTK-védelem, és veszélyes kontrákat vezettek a vendégek, rászolgáltak tehát az egy pontra.