NB I

Több szurkoló, jobb foci? Alighanem így van…

ELÉG AZ ÜRES STADIONOKBÓL! 4. rész. Hiába a hazai szövetség minden törekvése, az úgynevezett Eb-láz, a magyar stadionokban alig kíváncsi valaki az NB I-es meccsekre. A Rangadó.hu hétrészes sorozatban kutatja a pangás okait - ezúttal egy Eb-játékos álláspontjára voltunk kíváncsiak.

Sorozatunk cikkei

1. rész – Csak nálunk zuhan a nézőszám? ELOLVASOM.
2. rész – Mit tehetnek a klubok? ELOLVASOM.
3. rész – Üres lelátók szurkolói szemmel. ELOLVASOM.
4. rész – A futballistáknak sem mindegy…
5. rész – Mennyi az annyi? Válaszol: a sportközgazdász
6. rész – Az MLSZ-nek is ciki?
7. rész – Merre tovább? Mi lehet a megoldás?

A magyar válogatott légiósainak nagy része már többé-kevésbé hozzá lehetett szokva ahhoz a nézőszámhoz, amit a nyári, franciaországi Európa-bajnokságon ismét átélhetett. Nem tartozik ezen játékosok közé Bese Barnabás, aki egy alkalommal viselhette a címeres mezt a tornán, és aki MTK Budapest-nevelésű labdarúgóként eddig csak az NB I-ben játszott. A Rangadó.hu most őt kérdezte arról, hogy milyen élmény volt a szurkolói forgatag, és mit lehetne tenni itthon.

– Csodálatos érzés volt Franciaországban sok tízezer néző előtt játszani. Én voltam a válogatott meglepetésembere, akit kevés nemzetközi rutinnal vitt ki a kapitány. Reménykedtem benne, hogy sikerül majd pályára lépnem, ez a későbbi győztes Portugália ellen össze is jött. Fantasztikus élmény volt, azt hiszem, soha nem feledem el – mesélte Bese, aki azt is elárulta: véleménye szerint ösztönzőleg hatott a játékára a rengeteg szurkoló.

– Mindenkinek az a legjobb, ha minél több néző előtt játszhat. Engem is inspirál a szurkolók jelenléte, hiszen a hazai pályákon abszolúte nem vagyok ehhez hozzászokva. Vannak olyanok, akik ettől megijednek, besokallnak, de a jelek szerint én nem tartozom közéjük. Fantasztikusak a szurkolóink, hálásak lehetünk nekik, hogy ennyien ellátogattak Franciaországba és végig biztatták a csapatot minden mérkőzésen – vélekedett a jobbhátvéd.

– Nagyon jó kérdés, hogy miért van az, hogy itthon nemhogy több tízezer, de még néhány ezer szurkoló sem jön össze néha. Bár tudnék rá válaszolni… – mondta a kétszeres válogatott bekk.

Miért nem jönnek a szurkolók?

Általánosságban véve elmondható, hogy a nézőhiány fő oka a mérkőzések színvonala, jobban mondva színvonaltalansága. A Rangadó.hu arra is rákérdezett, Bese szerint vajon van-e olyan minőségű a magyar NB I, hogy szurkolókat csábítson a lelátókra.

– Nyilván más egy Európa-bajnokság. Magasabb a színvonal, és olyan sztárok lépnek pályára, akikért önmagában is sokan látogatnak ki. Ebből kiindulva nem meglepetés, hogy egy átlagos bajnokin kevesen vannak. Ezt persze – szerintem minden játékostársam nevében mondhatom – nagyon sajnáljuk. Mi is nagyon szeretnénk sok néző előtt futballozni – tette hozzá a 22 éves MTK Budapest-játékos.

Csak egy elmélet

Adja magát a gondolat, hogy ezek egymást erősítő folyamatok is lehetnek. Rosszabb színvonal esetén kevesebb néző megy ki, a hangulattalanság pedig még gyengébb futballt indukál.

– Ebbe őszintén szólva nemigen gondoltam még bele, szép kis csavar. Azt mondanám, hogy nem létezik ilyen szabályszerűség. Magamból kiindulva: motiválna, ha többen lennének, jobb teljesítményt is tudnék nyújtani, de hozzászoktam ehhez az állapothoz is – vélekedett Bese.

Milyen a nevelés?

A futball kultúrája talán ott kezdődik, hogy a még utánpótlás korú játékosok rendszeresen kijárnak a felnőtt csapat meccseire, példát mutatva és magukat is hozzászoktatva a szurkolói életérzéshez.

– Az én fiatal koromban volt erre példa, de nem állítom, hogy jellemző volt vagy hogy minden meccsen ott voltunk. Esetünkben viszont ez nemcsak a mi hibánkból fakadt. Mi Agárdon voltunk akadémisták, egész hetünket ott töltöttük. Gátló tényező volt tehát maga a távolság és persze az is, hogy sok esetben egyszerre, szombaton rendezték a mi meccseinket a felnőttekével – avatott be fiatalabb korába a hátvéd, aki hozzátette: ők a maguk részéről szívesen megnézték volna a felnőtt bajnoki meccseket is.

Úgy fest, a teljes magyar futballszakma tanácstalan azelőtt, hogy miért nincs sok néző, ezért a Rangadó.hu most a játékost kérdezte arról, ő mit tenne.

– Sajnos nincs nálam a bölcsek köve, nem tudok erre nagy ötletet adni. Az biztos, hogy nem egyszer előfordult, hogy ingyenes volt a belépés, mégis üresen kongtak a lelátók. Csak bízhatunk benne, hogy a döntéshozók fejében megszületik majd egy olyan ötlet, ami minden félnek előnyös lesz, de egyelőre nem látszik körvonalazódni a dolog – zárta szavait Bese.

Olvasói sztorik