NB I

A szenvedélyt akarja látni a Debrecen új edzője

Leonel Pontes részletesen beszélt a terveiről és a labdarúgással kapcsolatos felfogásáról.

Hétfőtől új vezetőedző irányítja a Debrecen csapatát, a portugál Leonel Pontes hároméves szerződést írt alá a klubbal. Edzői pályafutását a Sporting CP akadémiáján kezdte, ahol Cristiano Ronaldo is a játékosa volt. A felnőttcsapatnál Paulo Bento segítője volt, akit követett a válogatotthoz is, négy éven keresztül másodedzőként tevékenykedett mellette a nemzeti együttesnél.

Pontes a Debrecen Televízióban, az Esti Közelkép című műsorban elmondta, az interneten keresztül tájékozódott Debrecenről, és tetszik neki az, amit talált. A debreceni futballcsapat nem teljesen ismeretlen a számára, ahogyan a magyar labdarúgás sem.

Szerinte a fejlődés útjára lépett a hazai foci, aminek jelei először az Európa-bajnokságon mutatkoztak meg. Mint mondta, az akadémiának köszönhetően adottak a feltételek ahhoz, hogy a fiatalok is megfelelő körülmények között erősödjenek.

Pontes elmondta, mielőtt Debrecenbe érkezett beszélt többek között a korábban a Videotonnál edzősködő Paolo Sousával is, és a hallottak alapján úgy ítélte meg, Magyarországon megvannak a kellő lehetőségek. Szerinte a DVSC-nél a város támogatásával fontos lépéseket lehet tenni az eredményesség érdekében, s emellett a szurkolók elszántságát is kiemelte. Fontosnak nevezte, hogy minden fronton együtt kell működni.

Mint mondta, Portugáliában sincs sok nézők, csak a nagy csapatok egymás elleni rangadóin van telt ház. Tisztában van azzal, hogy a szurkolók csalódottak, hiszen mindig győzelmet ünnepelnének. Olyan identitást akar létrehozni, ami a csapat értékeire épül, az szeretné elérni, hogy szenvedélyt mutassanak a játékosok a pályán, és ez meggyőzze majd a szurkolókat is. Nem könnyű azonban azt elérni, hogy jól játsszon a csapat és mindig győzzön is, de természetesen minden meccsen a győzelemért akar majd küzdeni Pontes együttese.

A portugál szakember azt tervezi, hogy megfelelő egyensúlyt hoz létre, a fiatalabb játékosok és a tapasztaltabb futballisták szerepeltetése között. Számára most az a legfontosabb, hogy megismerje a játékosokat és a klubot, ezután pedig jobb erőnléti állapotba karja hozni a labdarúgókat.

Mint mondta, fontos, hogy domináljon a mérkőzéseken és irányítsa is a találkozókat a Loki, ezen pedig biztosan dolgozni kell a következő hetekben. Hangsúlyozta, az eredmények nem feltétlenül jönnek majd azonnal, de ezzel együtt optimista, és örül a debreceni lehetőségnek.

A Loki új vezetőedzőjének nagyon fontos szerepe van abban, hogy Cristiano Ronaldo ma a világ egyik legnagyobb focistája. Pontes még 1997-ben találkozott a világsztárral. Akkor a portugál Sporting CP utánpótlásánál dolgozott, és egy barátja hívta fel őt Madeirán. Egy tízéves fiút ajánlott a figyelmébe, akit mindenképpen meg kellett néznie.

Edzőkollégái úgy vélekedtek az ifjú tehetségről, hogy a korosztályában ilyen jó focistát még nem láttak. Pontes adott ezekre a véleményekre, jóllehet elég volt a saját szemének hinnie. Magával vitte Ronaldót a Sportingba, mivel már az első pillanatban tudta, nagyon különleges tehetségre bukkantak.

Pontes még aznap telefonált klubja vezetőinek, s kérte őket, hogy minél hamarabb vegye magához Cristiano Ronaldót a lisszaboni Sporting, mert nagyon fontos, hogy a fiatal fiú náluk nevelkedjen. A klub természetesen helyet adott a fiúnak, az első edzés során pedig senkinek nem volt kétsége afelől, hogy egy igazi csiszolatlan gyémántot találtak. A portugál szakember hozzátette, már Ronaldo kortársai is egyből felismerték a tehetségét.

Mint mondta, négy éven át dolgozott vele, még a B-csapatnál is azért volt felelős, hogy minél jobb teljesítményt tudjon nyújtani. Ezután került Ronaldo az első kerethez, majd a Manchester Unitedhez. Később a válogatottban is együtt dolgoztak. Pontes elárulta, ma is nagyon jó a kapcsolata a világsztárral.

Olvasói sztorik