NB I

Tükörsimán nyert a Haladás az MTK ellen

A fővárosiak hetedik meccse nem lőttek gólt az NB I-ben.

OTP Bank Liga, 4. forduló

MTK Budapest – Swietelsky-Haladás FC 0-2 (0-1)
Dunaújváros, 350 néző Játékvezető: Iványi
MTK: Hegedűs L. – Vadnai, Grgic, Baki, Poór – Gera, Vass Á., Kanta, Borbély (Vogyicska, 78.) – Korozmán (Szatmári, 67.), Hrepka (Jakab, 58.).Vezetőedző: Teodoru Vaszilisz
Haladás: Király – Polgár, Wils, Hegedűs J., Bosnjak – Rácz B. (Tóth M., 88.), Kovács L., Iszlai, Németh M. (Schimmer, 69.), Halmosi – Williams (Ars, 80.). Vezetőedző: Mészöly Géza
Gólszerzők: Hegedűs J. (38.), Williams (58.)

Nem létezett olyan kimenetel az MTK-Haladás mérkőzés előtt, amellyel mindkét fél jól járt volna. A budapestiek és a szombathelyiek ugyanis egyaránt pocsékul kezdték a 2016-17-es szezont, a kék-fehérek három forduló alatt (a tavalyi idénnyel együtt összesen hat meccse) nem lőttek gólt és egy ponttal sereghajtóként kullogtak, míg a Haladás szintén győzelem nélkül, de két döntetlennel állt. A tavalyi évadban 4. MTK-nak “hazai pályán”, Dunaújvárosban kellett javítania az eddigi mérlegen. A Hali kezdőjéből a két új holland igazolás, Ars és Overgoor is kimaradt.

Jó iramban kezdődött a találkozó, amelynek 13. percében Gera tört be a tizenhatoson belülre, az alapvonalról jól adott középre, de Korozmánnak kissé magas volt a labda, így lábával nem tudta kapu felé irányítani. Fél perccel később az MTK védői nem értették meg egymást, Williams lecsapott a labdára. Hátulról felrúgták, de Iványi nem adott tizenegyest.

A 15. percben Iszlai szerzett labdát az MTK tizenhatosának vonalán. Halmosi két húzás után visszaadta a földről felpattanó középpályásnak, aki 15 méterről ballal mellé tekert.

Ezt követően alaposan visszaesett az iram és a durva faultok kezdtek dominálni. A 30. percben Korozmán balról, 25 méterről csavart, de Király magabiztosan védett. Hat percre rá Iszlai vágta fel Gerát 25 méteren, középről. A szabadrúgást Kanta a kapufára csavarta.

Alig telt el néhány másodperc, egy gyenge hazaadásra csapott le kis híján egy budapesti támadó, Királynak messze ki kellett rontania a kapujából, hogy becsúszva elrúghassa a játékszert.

Újabb egy percre rá Bosnjak dobhatott be a tizenhatos magasságából. A labdát Poór csak középre tudta csúsztatni, ott a felmerészkedő 19 éves Hegedűs János ballal kapásból a kapuba passzolt, Hegedűs Lajos nem tudott ilyen gyorsan reagálni (0-1). A fiatal bekknek ez mindössze a harmadik NB I-es meccse volt.

A 43. percben Borbély tette ki Poórnak, aki középre adott a fellazult védelem között, Hrepka pedig 11 méterről, balról estében kapásból lőtt, Király fogta a kapura tartó labdát. Kicsivel később Németh Márió lőtt távolról, Hegedűs védett.

Az ivószünet indokolta ráadásban Gera kőkeményen Rácz Barnabás alá vágott, amiért sárga lapot kapott. Ezzel véget is ért az első játékrész.

A szünetben egyik fél sem cserélt. Az 56. percben Williams robbant rá hátulról egy pattogó labdára, Rácz még továbbpiszkálta, majd elesett, így ismét Williams elé került, aki szorult helyzetből, 14 méterről a kirohanó Hegedűs felett, mellett alaposan célt tévesztett. Ezt követően Hrepka helyére Jakab Dávid állt.

A cserét követően jött a második gól. Alaposan kigurigázták az MTK védelmét: Halmosi passzolt az ötös és a tizenhatos oldalának féltávján álló Németh Márióhoz, akit Baki valamiért csak hátulról kergetett. A szőke támadó nyugodtan adhatta keresztbe az ötös vonalára érkező Williamsnek, aki ezúttal már nem hibázott és ballal a szinte üres kapuba lőtt (0-2).

A 67. percben Korozmán ment le, Szatmári Lóránd beállt, a 69.-ben Németh Máriót Schimmer Szabolcs váltotta. Egy kissé feléledt az MTK, kisebb helyzetekig, szögletekig eljutottak, de minduntalan odaért egy blokkoló, szerelő láb vagy Király Gábor. A 78. percben Vogyicska is bejött, ő Borbély cseréje volt, később Ars is lehetőséget kapott Williams helyén.

Továbbra is próbálkozott az MTK, de kevés foganatja volt. A hajrában Tóth Máté Rácz Barnabás pozícióját foglalta el. Már a hosszabbítás perceit írtuk, amikor Kanta lépett ki a tizenhatos jobb oldalán és élesen keresztbe lőtte a kapu előtt a labdát.

Győzelmével a Haladás egy kissé megszilárdította középmezőnybeli pozícióját, míg az MTK továbbra is bajban van és nemcsak az eredmény, hanem a gólképtelenség miatt is. Torghelle Sándor eltiltását követően az 5. fordulóban térhet majd vissza.

A Rangadó.hu szakértője- Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője:

– Egyáltalán nem dicsérném a mérkőzést, gyenge színvonalú, lassú találkozó volt. A Haladás első gólja óriási szerencse volt, véletlenül pattant Hegedűs elé a labda. A második viszont egyértelműen a meccs legszebb jelenete volt, Bosnjak, Halmosi, Németh Márió és Williams is részt vett benne. Az MTK-t féltem ettől az évtől. Ami korábban jellemezte őket, a gyors, kreatív, fiatalos játék, az most egyáltalán nincs meg. Torghelle Sándorra azért is szükségük van, mert állandóan leköt két védőt, így terület nyílik a többieknek. Kiemelném még a nézőszám kérdését is: ha 300-an voltak, tán már sokat mondok. Így inkább edzőmeccs jelleget ölt a találkozó. El kéne dönteni, hogy előbb nézők legyenek vagy előbb futball, ez így nem megy.

Olvasói sztorik