NB I

Novothny Soma így is, úgy is jól járt

Örül, hogy van új csapata - még ha az nem is dőlt el, Belgiumban vagy itthon lép pályára legközelebb.

Újra légiós lesz vagy az NB I-ben folytatja? Ez a kérdés még nem dőlt el Novothny Somával kapcsolatban: a legutóbb a DVTK-ban remek szezont produkáló fiatal csatár a belga St. Truidenhez szerződött, de kölcsönben maradhat Magyarországon – ha a FIFA is úgy akarja.

– A június közepe óta tartó egyeztetések után nagyon örülök, hogy végre eldőlt a kérdés. És annak is örülök, hogy egy belga első osztályú klubhoz írtam alá: korrekt, jó szerződést kötöttünk, azzal az opcióval, hogy ha feloldják az Újpest elleni szankciót, a lila-fehérekhez kerülök kölcsönbe – mondta a Rangadó megkeresésére a 22 éves támadó, aki nem tagadja, jót tett pályájának, hogy (ideiglenesen?) hazatért Magyarországra.

– Nagyon jó döntést hoztam, amikor Miskolcra igazoltam. Remekül éreztem magam a Diósgyőrben, a szurkolókkal is a mai napig jó a viszonyom, olyan visszajelzéseket kapok, amik alapján mondhatom, hogy megszerettek. De a futball ilyen, most egy új fejezet kezdődik.

– Úgy gondolom, jó szezont tudtam magam mögött: felnőtt pályafutásom első olyan szezonja, amiben ha nem is százszázalékosan teljesítettem, de elég sok gólt lőttem. Úgy érzem, most lépésről lépésre haladhatok: jöhet még egy kisebb külföld bajnokság, hogy aztán egy erősebben is kipróbálhassam magam egyszer. Ez a lehetőség Újpesten is adva van, ha folyamatosan játszom, felhívhatom magamra a figyelmet – tette hozzá Novothny Soma. A cél ezek után sem változott: hosszú távon külföldi karrier.

– Nem tettem le továbbra sem a topligákról. A Benítez-érában közel voltam hozzá, hogy bekerüljek a Napoli keretébe, sajnos pont akkor sérültem meg, amikor a bajnokságban már leülhettem volna a kispadra. Utána leváltották a szakmai stábot, és kevesebb esélyem lett. A legjobb döntés abban a helyzetben az volt, hogy elszakadok, és megpróbálok olyan szerződést kötni, amiben kicsit több mozgásterem van.

Akár Újpesten, akár Belgiumban játszik ősszel, sokan követik majd figyelemmel, köztük alighanem Bernd Storck is. A szövetségi kapitány más magyar fiatalokat is beépített már a válogatottba, ha Novothny folytatja a gólgyártást, ő is lehet „Storck-bébi”.

– Nagyképűen hangoznék, hogy „számolok” a válogatottal, inkább úgy mondom, hogy reménykedek benne, mint minden futballista. De nem lehet ezen görcsölni. Ahol épp szerepelek, ott kell beverekednem magam a kezdőbe, gólokat kell rúgnom, ha ez sikerül, akkor lehet – fűzi hozzá mindehhez Novothny Soma, aki nem aggódik, hogy itthonról, a magyar bajnokságból ne tudna visszatérni előbb-utóbb egy nyugati ligába.

– Úgy gondolom, hogy ha egy fiatal megkapja a lehetőséget az NB I-ben, és nem feltétlenül csak azért játszatják, mert van ez a szabály, hanem törődnek vele és bíznak benne, akkor nagyon jó ugródeszka lehet számára a magyar bajnokság. Csak az előző szezonban Balogh Norbi, Sallai Roland, Nagy Ádám példája ezt igazolta. Én is szeretnék továbblépni, amihez esélyt adhat, ha rendszeresen játszom.

Olvasói sztorik