NB I

Jól haladnak a munkálatok a szombathelyi stadionnál

Ünnepélyes keretek között csavarozták be az első betonelemet.

A haladas.hu beszámolója szerint jól haladnak a munkálatok az épülő szombathelyi stadionnál. Az új lelátó első betonelemét Németh Márió, Gaál Bálint és a sportigazgató, többségi tulajdonos Illés Béla tette helyére. Az eseményen többek között megjelent dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és Illés Károly alpolgármester is.

A kivitelezési munka kezdete óta 48 munkagép és 324 ember dolgozott a Rohonci úti beruházáson. Előzetes tervek szerint a teljes építési időszakban (2016. február 1.-2017. nyár) előreláthatóan összesen 2500-300 ember fog dolgozni a Haladás Sportkomplexum megépítésén.

Az eltelt fél év alatt a kivitelező cégek mintegy 37 ezer köbméter földet, 600 ezer kg betonacélt és 14 ezer köbméter betont mozgattak meg. Az elbontott épületek anyagának egy részét újrahasznosították, a ledarálást és átvizsgálást követően 7500 köbmétert visszaépítettek az új épületek alá, a töltésekbe.

Mostanra befejeződött a leendő sportcsarnok előregyártott pilléreinek szerelése és ezzel párhuzamosan megkezdődött a monolit vasbeton szerkezetek építése, amely a liftaknákkal és a lépcsőházakkal együtt az új létesítmény merevítését biztosítja majd. A VIP épületrész lépcsőházi magjainak szerkezetépítése elkészült és megkezdődött a stadion keleti oldalán a szint alatti gépészeti vezetékek földmunkája.

A leendő stadionrésznél is egyre látványosabbak a folyamatok. A lelátórész betonelemeinek helyére emelése megkezdődött, melyek mérete eltérő. A pillérek súlya elérheti a 9,7 tonnát is, míg a legnagyobb lelátói elemek tömege megközelíti a 24 tonnát. Összesen több, mint 1150 betonelem kerül beépítésre a lelátónál, ebből 235 darab pillér, 71 darab a ferde lelátóhoz kerül, 355 darab a lelátóba, 491 darab pedig a kislépcsőbe.

Az új, 15,2 milliárdos költségű sportlétesítmény várhatóan 2017 nyarára készül el.

Olvasói sztorik