NB I

A Garancsi-éra legpocsékabb bajnoki rajtja Fehérváron

Még a tavalyi elátkozott őszi szezonban is több pontot kapart össze az első három fordulóban a Videoton – a nemzetközi kupa lehet az egyetlen mentség.

Három bajnoki forduló, abból két meccs odahaza, ráadásul mindkettő a tavasszal még kiesőzónában harcoló csapat ellen, a harmadik meg a szintén nem a legacélosabb ellenfélnek számító Paks otthonában. Ez volt a Videoton, az egyik legerősebbnek tartott, természetesen kimondva a bajnoki címért harcba induló együttesének sorsolása. A szurkolók abban bíztak, a Henning Berg által meghirdetett célt – letaszítani a Ferencvárost a bajnoki trónról – akár egy száz százalékos rajttal alapozhatja meg a csapat. Ehhez képest kiábrándító lett a piros-kékek szezonkezdete.

A szokásos szöveg: kettős terhelés

Miközben a Fradi simán nyerte első három meccsét, legutóbb erődemonstrációt tartva a Diósgyőr ellen, a Vidi csak bukdácsol. A nyitányon és a harmadik fordulóban sem sikerült pontot szereznie – ezek voltak ugyebár a könnyűnek gondolt hazai meccsek, a Diósgyőr és a Vasas ellen. Közben pedig egy félidőnyi elfogadható játékkal összejött egy pont Pakson. A címvédő FTC mögött máris nyolc pont a hátrány, a Videoton a kiesőzónában vesztegel. Sok van még hátra a bajnokságból, de tavaly láttuk, egy pocsék rajt az egész szezonra véget vethet az aranyról szőtt álmoknak…

A klubnál egyelőre azt kérték, egy-két napot várjunk a kérdésekkel, mert most a dániai El-selejtező visszavágó a legfontosabb. Apropó, nemzetközi kupa: Henning Berg a Vasas elleni vereség után nyilatkozott először a kettős terhelés problémájáról. Ismerős helyzet, ahogy jön egy nem várt kudarc a hazai mezőnyben, felmerül a kérdés, miért nem bírják a magyar csapatok. Ironikusan persze mondhatjuk azt is, a Fradi (és az MTK, Debrecen) gyorsan elintézte, hogy idén ne legyen ilyen problémájuk, a Videotonnak ellenben egyszer még biztosan pályára kell lépnie az EL-selejtezőben. Kérdés, ha a hazai vereség után a Mitdjylland ellen nem sikerül a bravúr, és csak a hazai mezőny marad, nyomába ered-e ellenfeleinek a Videoton.

Casonival se volt rosszabb

Mert egyelőre az a helyzet, hiába sokkal jobb az általános megítélése a nyáron érkezett norvég trénernek, mint a tavaly még Burcsa Győző-féle menedzsment által hozott és nagyon gyorsan megbukó Bernard Casoninak, az eredményei nem jobbak. A francia trénerrel tavaly a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében kezdett a Vidi, vért izzadva, de kiütötte a walesi New Saints csapatát – ennek nagyjából megfelel az idei Zaria Balti elleni EL-selejtező. Aztán Casonival a BL-től a BATE Boriszov, az EL-főtáblától pedig a Lech Poznan ütötte el a Vidit. Meccset csak a walesiek ellen sikerült nyerni. Idén a Csukaricskit is legyőzte a második selejtezőkörben a Videoton, ám az első jegyzettebb ellenfél, ahogy tavaly, úgy most is kemény diónak bizonyult – legalábbis az első meccsen.

A bajnokságban pedig még az elátkozott, dilettánsnak mondott Casonival is jobban rajtolt a Vidi, legalábbis három forduló alapján – igaz, ez csak hihetetlen szerencsével sikerült, mert két vereség után a harmadik meccsen, Diósgyőrben is vesztésre álltak a fehérváriak a 90. percben, ám a DVTK két megmagyarázhatatlan hibával gyakorlatilag megverte magát ellenük, így a Videotonnak három pontja volt – most csak egy van. Ezzel együtt nem nagy bátorság kijelenteni, hogy Berg (már csak az eddigi munkássága alapján is) sokkal jobb edző Casoninál, jobban el is fogadják a játékosok – kérdés, akkor mi nem működik.

Rég sikerült ennyire pocsékra a kezdet

Tavaly felforgatott, összezavart, kulcsembereitől és sikeredzőjétől megfosztott, úgymond „szétvert” csapat bóklászott ősszel a pályán Fehérváron. Casonival Diósgyőr után már pontot sem szerzett a Vidi, Bergnek azért még lesz esélye ezt felülmúlni. Viszont idén elvileg egy meghatározó magyar játékosokkal megerősített, jobb mentális állapotban lévő csapattal indult a szezonnak a Fehérvár – ezért jó kérdés, miért ugyanolyan pocsék a rajt. Vagy mégsincs annyira rendben minden az öltözőben…?

Mindenesetre szomorú tény, hogy a Garancsi István fémjelezte korszak (ami a Videoton legsikeresebb hazai korszaka, két bajnoki arannyal) legpocsékabb rajtja ez, persze, ismételjük: még csak három forduló alapján. Garancsi 2007 decemberében vette meg a klub többségi tulajdonát, épp abban a szezonban kezdett ehhez hasonlóan rosszul a Vidi, akkor a 3. fordulóban 5-1-re kaptak ki Kispesten – aztán szezon közben jött Marijan Vlak és végül 5. helyen zárta a bajnokságot a csapat. Előtte pedig tíz éve, 2006-ban rajtoltak ilyen pocsékul, három meccsen egy ponttal, de végül így is hatodikok lettek – persze ez idén, a tizenkét csapatos mezőnyben jókora kudarc lenne.

A „kurva gyenge” rajt is érhet bajnoki címet

Hogy valami biztatót (vigasztalót?) is mondjunk: a sikeres szezonokban sem volt mindig tökéletes a kezdés, illetve fordítva is igaz: a legjobb rajt sem okvetlenül ért végül sokat. A 2010–2011-es bajnokságban, amelynek végén története első bajnoki címét ünnepelte Fehérvár, az első fordulóban Siófokon 1-1-et játszott a Videoton, ami után az emlékezetes „kurva gyenge!” kórus miatt Mezey György vezetőedző alaposan kiakadt a szurkolókra. De kit érdekelt ez kilenc hónappal később? 2013-ban bezzeg remekül rajtolt a gárda, első hat meccséből öt győzelem, egy döntetlen volt a mérleg – aztán José Gomes mégis bukott edző lett a végén, miután még a dobogóról is lecsúszott a csapat.

Szóval, kapkodásra nincs ok, ha a dániai EL-visszavágón összejönne a nagy bravúr, az sokat szépítene az összképen – ha pedig a papírformának megfelelően búcsúzik a Vidi (is) a nemzetközim porondtól, lesz idő a magyar bajnokságra koncentrálni és rendezni a sorokat. Az ilyesmi általában nagyon megy a magyar kluboknak, lásd Fradi, Debrecen… Kérdés, Berg továbbra is maradéktalanul élvezi-e a vezetőség és az öltöző bizalmát. Ha majd feltehetjük a kérdéseket, talán kiderül.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik