NB I

Lázok góljával verte az Újpest a Paksot

Jobban kezdtek a fővárosiak, ami elégnek bizonyult a kevés helyzetet hozó találkozón.

OTP Bank Liga, 3. forduló

Újpest FC – Paksi FC 1-0 (1-0)
Illovszky-stadion. Játékvezető: Pintér.
Újpest: Balajcza – Nagy T., Kecskés Á., Kálnoki-Kis, Mohl – Szankovics, Cseke – Andrics (Pávkovics, 87.), Balázs (Tóth P., 74.), Diarra – Lázok (Windecker, 54.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics.
Paks: Kemenes – Kulcsár, Lenzsér, Gévay, Baló – Papp K. – Szakály, Kecskés T. (Balázs Zs., 87.), Bertus (Hahn, 61.), Bartha – Haraszti (Jelena, 66.). Vezetőedző: Csertői Aurél.
Gólszerző: Lázok (11.)
Kiállítva: Bartha (90+3.)

A még pont nélkül álló Újpest az eddig két döntetlent elérő Paksot látta vendégül ideiglenes otthonában a magyar élvonal harmadik fordulójában. Nem csak a pillanatnyi forma, de némi meglepetésre az örökmérleg is a tolnaiak mellett szólt a mérkőzés előtt: az eddigi 21 elitligás összecsapásuk során öt döntetlen mellett 11 paksi és öt újpesti siker született.

Ennek ellenére a lila-fehérek kezdték jobban a találkozót, az első percekben Lázok szabadrúgásai és szögletei okoztak kisebb-nagyobb bonyodalmakat a vendég-kapu előtt, majd Bertus hibája után Nagy került helyzetbe, de rosszul találta el a labdát. A 11. percben góllá érett az újpesti fölény, Mohl beívelésére Lázok érkezett, és 12 méterről rábólintott fejese a keresztlécet is érintve landolt a hálóban (1-0). Ezt követően a Paks percei következtek, de Bertus szabadrúgása és Gévay fejese is Balajcza ölében landolt.

A túloldalon Kemenes bizonytalankodott egy távoli Szankovics-bombát követően a 19. percben, de megúszta a Paks, mint ahogy két minutummal később is – Lázok újabb gólja lesről született, így érvénytelenítették a találatot. Később két Diarra-lövéssel veszélyeztetett az Újpest, de előbb gyönyörű cselsorozat után pár centivel mellélőtt a mali középpályása, majd Kemenes hárította az újabb próbálkozását. A félidő utolsó 15 perce békés labdázgatással telt.

A második játékrész elején sem kényeztették el a csapatok a szurkolókat, az első valamirevaló helyzetre a 60. percig kellett várni, igaz, ekkor Andrics ajtó-ablak ziccerbe került Diarra remek passza után – de Kemenesbe lőtt a szerb. Tíz perccel később Mohl fejese ugyan kifogott a vendégek kapusán, de lökés miatt ezt az újpesti gólt sem adta meg Pintér játékvezető.

A hajrát egy lecsúszó Diarra-lövés nyitotta meg, ezt követően Bartha, majd Hahn lövése landolt Balajcza kezében. A 88. percben ismét az újpesti kapus volt a főszereplő, de hiába húzta el Hahn lábát egy kifutás után, a játékvezető sípja néma maradt, nem kapott tizenegyest a Paks. Hiába próbálkoztak a vendégek, újabb helyzetet már nem tudtak kialakítani, ráadásul Bartha reklamálás miatt a kiállítás sorsára jutott a hosszabbításban – a tolnaiak továbbra is nyeretlenek, az Újpest pedig megszerezte első pontjait a bajnokságban.

A találkozót a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya értékelte:
– Mindkét együttes két csatárral, 4-1-3-2-es hadrendben lépett pályára, ami az elején az Újpestnek jött be inkább – a hazaiak az első 30 percben domináltak, és Lázok révén egy gyönyörű góllal a vezetést is megszerezték. A gól után ellaposodott a játék, gyakorlatilag csak pontrúgásból veszélyeztettek a csapatok. A második játékrészben a paksiak átvették a kezdeményezést, de nem volt meg bennük az átütő erő, sőt, az egyetlen igazi gólhelyzet az Újpest előtt adódott – Andrics óriási ziccerben lőtte a kapusba a labdát. A mérkőzés hajrájában még volt egy gyanús eset az újpesti tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ítélt büntetőt – az ezt követő reklamálásért viszont kiállította Barthát. Összességében egy ikszes meccset nyert meg a több helyzetet kialakító Újpest, végülis megérdemelten.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik