NB I

Kubatov Gábor: mérhetetlenül fáj a mostani kiesés

A Ferencváros elnöke hangsúlyozta: a klubbal továbbra is a BL-csoportkör a cél, ám még többet kell dolgozni a sikerért. Mindenki kap egy újabb esélyt a bizonyításra.

A Ferencváros csütörtök délutánra rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze. A sajtónapon Kubatov Gábor, az FTC elnöke és Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója vettek részt. A zöld-fehérek elnöke elárulta, miért hívtak össze sajtótájékoztatót.

– Akkor tartok sajtótájékoztatót, ha annak van jelentősége, illetve ha nehéz ügyek vannak. Nem szeretek elbújni a kérdések elől. Azért ülök ma itt, mert vállalom a felelősséget a történtekért, nem bujkálok senki elől. A mostani kiesés mérhetetlenül fáj, óriási fájdalom ez nekünk. Régen az volt a kérdés: a Fradi bajnok lesz? Azt gondolom, a magyar bajnokságban már bizonyítottuk, hogy helyt tudunk állni. Azt tudom mondani, hogy a jövőben BL-csoportkörösök szeretnénk lenni, és ezt el is érjük.

Orosz Pál kiemelte: egy találaton múlt a sorsuk, hiszen ha nincs az a bizonyos öngól, akkor legrosszabb esetben az Európa Liga play-offjában érdekelt a Fradi. A vezérigazgató hangsúlyozta: nem volt szerencséjük, de természetesen hibák is voltak a játékban, és nem szeretnének kifogásokat keresni.

– A játékosállomány megfelelő lett volna ahhoz, hogy sikerrel vegyük az albánok elleni BL-selejtezőt. Öt magyar és egy szlovák válogatott szerepel nálunk, de a Copa Américán is érdekeltek voltunk Cristian Ramírez révén. Az elmúlt években komoly sikereket ért el a Ferencváros, nem szabad elfelejteni, mit köszönhetünk a mostani szakmai stábnak. Még többet kell dolgozni a jövőben. A kiesés fáj, mert nem erre készültünk, nem ezért dolgoztunk – mondta Orosz Pál.

Kinek lehet jövője a klubnál?

Orosz Pál elárulta, hogy a szakmai stáb dönt a játékosállományról. Cél, hogy jó teljesítmény nyújtsanak a bajnokságban és a kupában is.

– Magyarországon az a szokás, hogy a váratlan kudarc után elküldik az edzőket – vette vissza a szót Kubatov Gábor. Mi nem szeretnénk ezt az utat járni. Thomas Doll remek eredményeket ért el, korábbi sikereit senki nem kérdőjelezheti meg. Thomas rászolgált a bizalomra, nem fogjuk elküldeni. Mit kellene tennünk a játékossal?! Mindenkinek szerződése van; türelem és idő kell, hogy nemzetközi szinten is sikeresek legyünk.

Adódik a kérdés, vajon a vezetők tehettek volna-e többet a nemzetköz sikerért?

– Többet nem tudtam tenni a Fradiért – hangsúlyozta a Ferencváros elnöke. Stabil költségvetésünk van és új stadionunk. Annyit tudok mondani, hogy még többet kell dolgozni, illetve a játékosok pszichikai felkészítésével többet kell foglalkozni. Arról szól az elkövetkező év, hogy mindenki kap egy esélyt. Ha úgy látjuk, nem megy a közös munka, jövőre váltani kell, de hangsúlyozom: még egy esélyt mindenki kap.

A távol maradó szurkolókról: „Szabad ország vagyunk!”

– A Fradiban sohasem beszéltem politikáról, a stadion-megnyitó beszéden kívül – mondta Kubatov. A bal- és jobboldali zöld-fehér szurkolókat egyaránt kedvelem a Fradiban; a hagyományokat követjük a klubnál. A mostani tüntetéseknél meg lehet nézni, kik, melyik pártok támogatják a távol maradó szurkolókat. A Ferencváros elnökeként rendpárti vagyok, a Fradinál pedig rend lesz. Sajnálom, hogy nem tudtunk megállapodni a szurkolókkal. Hiányoznak, sokkal jobban mennének a dolgaink, ha ők is velünk lennének, de a szkenner marad. Ha tíz évet kell várni, hogy visszatérjenek, akkor annyit várunk, mi türelmesek vagyunk.

Lamah-t elküldte a Ferencváros, de mi a helyzet Lovrencsiccsel és az érkezőkkel?

– Roland Lamah-t elküldtük, mert olyan fizetési igénye volt, hogy az már feszültséget generált volna csapaton belül. Lovrencsics Gergőt szerződés köti a klubhoz, a benne foglaltakat neki is be kell tartania, Gergő nem megy sehova. Egy csapat vagyunk, kiállunk egymásért.

– Nem tudjuk azt mondani, hogy újabb válogatott játékosok érkeznek hozzánk az átigazolási szezon zárásáig. Nem szeretünk szivárogtatni, ha sikerült szerződést kötnünk a játékossal, akkor bejelentjük. Azt elárulhatjuk, hogy tárgyalásban állunk játékosokkal, adtunk nekik ajánlatot, meglátjuk, születik-e majd megállapodás – árulta el a Ferencváros első embere.

Az új igazolások beváltják a hozzájuk fűzött reményeket

– Marco Djuricint anno két és félmillió euróért vette meg a Red Bull Salzburg. Biztos vagyok abban, hogy a Ferencváros hasznára lesz, de három mérkőzés után nem várhatunk tőle sem csodát. Erre jó példa Florian Trinks is, akinek fél év kellett, hogy akklimatizálódjon. Úgy gondolom, a német játékos az elmúlt két mérkőzésen csapatunk legjobbja volt. Oliver Hüsingről annyit: nem hiszem, hogy egy Werder Bremen-szintű klub véletlenül számol valakivel, akár a kispadon is. Biztos vagyok abban, hogy az új igazolások hozzá fognak tenni a csapat sikeréért.

Nagy Ádám az Európa-bajnokság után igazolt Olaszországba, a Fradi tehetséges középpályásáért közel 1,8 millió eurót fizetett a Bologna – mint kiderült, az olaszok ajánlották a legtöbb pénz Nagyért.

– Olyan szerződése volt, hogy sokkal kevesebbért is eladhattunk volna. A Chelsea télen le akarta igazolta Ádámot, de megbeszéltük, hogy számára nem ez a járható út – mondta el Orosz Pál.
Kubatov Gábor elárulta, hogy a Bologna által kínált 1.8 millió eurónál anyagilag sem jött jobb ajánlat a magyar játékosért

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik