NB I

Herczeg András nagyon élvezte az első edzést, de…

Visszajöttek a régi emlékek a Loki beugró régi edzőjének a tréningen, ám a folytatásról nem gondolkodik.

A DVSC-Teva történetének legsikeresebb edzőjeként ugrik be, ha minden igaz, csak egyetlen mérkőzésre a kispadra Herczeg András. A második forduló után lemondott Kondás Elemér helyére kérték fel ideiglenes megoldásként a vezetők a Lokit annak idején Bajnokok Ligája- és Európa Liga-csoportkörbe vezető trénert, aki a Gyirmót elleni hazai bajnokin dirigálja újra hat év után a Debrecent. Az első megtartott edzése után Herczeg András a Rangadónak beszélt a furcsa helyzetről.
– Beugróként még sosem dolgoztam, nagyon hirtelen jött a felkérés. Egyelőre az első edzésen vagyunk túl. Nyilván sok játékost ismerek a csapatból, de a játékot az edzéseken kell feltérképeznem, hiszen nem én dolgoztam az együttessel – fogalmazott a tréner – Filozófiát, stílust nem lehet felvázolni ennyi idő alatt, nehéz gyorsan változtatni, de természetesen szeretnénk igazi csapatként dolgozni. A Gyirmót egy masszív csapat, veretlenek a bajnokságban, kellemetlen ellenfél lesznek, ám a három pont megszerzése a cél, ez egyértelmű.
Herczeg András nem sokat gondolkodott, amikor felkérték a klub vezetői a beugrásra, pedig ez a hét így most dupla terhelést jelent neki és a stábnak.
– Kényszerhelyzet volt Elemér lemondása után, megkértek, hogy segítsek, nem mondhattam nemet. Egyelőre erre az egy meccsre fókuszálunk a kollégáimmal együtt, de mellette végezzük az akadémiai feladatokat is, van teendő bőven. Szeretnénk mindenhol a legjobban megoldani a feladatot, amivel megbíztak minket – mondja a debreceni utánpótlásban dolgozó Herczeg.

Annak idején ő még a régi Oláh Gábor utcai stadionban dirigálta a Loki meccseit, most pedig a modern új stadionban süllyesztett kispadjára ülhet le, de az biztos, hogy a szurkolók megtapsolják majd. A kérdésre, hogy milyen lesz szerinte újra meccset vezényelni, röviden csak annyit mond: – Már az első edzésen visszajöttek a régi érzések, nagyon élveztem az foglalkozást.
A DVSC-nél válsághelyzet alakult ki már a második forduló után, pedig Kondás Elemér előtte az NB I-ben rekordidőnek számító öt és fél évig vezette a csapatot. Herczeg András azt mondja, válságmenedzselést ennyi idő alatt nem lehet csinálni, egyszerűen erre az egy meccsre kell kitalálniuk valamit. Szerencsére vannak bőven a keretben régi ismerősök a megbízott edző számára.

– Elemér az öt és fél év alatt nagyon sok szép eredményt ért el, de sajnos az edző élete ilyen, ha egy-két meccs nem sikerül, bármi megtörténhet. Előre kell néznünk, megpróbálni a lehető legtöbbet adni a játékosoknak, felkészíteni őket a hét végére. De mint mondtam, ezt pár nap alatt nem könnyű. Beszélgetek a játékosokkal, próbálom felrázni őket. A 2010-es csapatból Mészáros, Korhut, Szakály Varga Józsi, Kulcsár már akkor itt volt, vannak régi ismerősök, de sajnos van, akire sérülés miatt nem számíthatok.
Ha a Loki megszerezné első idei győzelmét, Herczeg András „száz százalékosan” adhatná áét a csapatot az addig talán előkerülő új edzőnek – de adódik a kérdés, mi lesz, ha mégse kerül elő új tréner, netán a klubvezetés (és a szurkolók) marasztalják a legsikeresebb debreceni mestert a szezon maradék részére is. Az esetleges „elcsábulással” kapcsolatos felvetésünkre Herczeg András mindössze ennyit mondott:
– Én egyelőre csak vasárnap estig gondolkodom előre.

Olvasói sztorik