NB I

Ádám tizenegyesgólja eldöntötte a három pont sorsát

A Vasas idegenben győzte le az MTK együttesét.

OTP Bank Liga, 1. forduló

MTK Budapest – Vasas FC 0-1 (0-0)
Dunaújvárosi stadion. Játékvezető: Farkas Ádám
MTK:Hegedüs – Vadnai, Baki, Vukmir, Poór – Vass Á., Szatmári I. (Takács R., 77.) – Gera D., Kanta, Korozmán K. (Katona, 70.) – Nikacs (Hrepka, 61.). Vezetőedző: Teodoru Vaszilisz.
Vasas: Polekszics – Szivacski, Korcsmár, Debreceni, Hangya – Risztevszki, Vida M. – Remili (Könyves, 76.), Berecz, Ádám (Kleisz, 86.) – Pavlov (Novák, 86.). Vezetőedző: Michael Oenning.
Gólszerző: Ádám (tizenegyesből, 56.)

Annak ellenére, hogy két budapesti csapat összecsapását rendezték az OTP Bank Liga első fordulójának vasárnapi játéknapján, nem a fővárosban, hanem Dunaújvárosban játszottak a felek, mivel a kék-fehérek az új Hidegkuti Nándor Stadion átadásáig továbbra is albérletben kénytelenek megrendezni a hazai meccseiket. Az MTK-nak már három tétmeccs is a lábában van ebben a szezonban, hiszen az EL-selejtezőjében érdekeltek Kantáék.

Közepes iramban és MTK-fölénnyel kezdődött a találkozó, de nagy helyzetet egyik oldalon sem tudtak kialakítani a játékosok. A 21. percben az addigi legveszélyesebb lövést láthatták a nézők, Berecz bombázta kapura a labdát, a hazaiak kapusa azonban nagyot nyújtózott, és védeni tudott. Kilenc perccel később ismét a vendégek előtt adódott gólszerzési lehetőség, nem is akármilyen: Berecz középre passzolt labdája a teljesen üresen álló Pavlovot találta meg, a csatár viszont nem helyezte a labdát tizenkét méterről, így a középre tartó löketét könnyen hárította Hegedüs. A 39. percben következett az első nagyobb MTK-helyzet: Kanta szögletére Poór érkezett az ötösön belül, de még a kaput sem sikerült eltalálnia a szélső hátvédnek. Az első játékrészben több lehetősége akadt a Vasasnak, a csapatok azonban gól nélküli döntetlennel mehettek pihenőre.

A fordulás után rögtön a kék-fehérek veszélyeztettek, Gera becselezte magát a tizenhatoson belülre, az ötös sarkáról leadott lövése viszont a kapufa mellett zúgott el. Az 56. percben megszerezte a vezetést a Vasas: Poór buktatásáért ítélt büntetőt a játékvezető, amit Ádám a kapu jobb oldalába lőtt, 0-1. Nyolc perccel később majdnem egyenlített az MTK, ám ezúttal Polekszics mutatott be nagy bravúrt Szatmári kísérlete után. Továbbra is lendületben maradtak a kék-fehérek, a 66. percben Gera Dániel bombázott kapura futtából, a Vasas hálóőrének az eszén azonban most sem tudott túljárni. Futószalagon jöttek az MTK-ziccerek ezekben a percekben, a következő Hrepka nevéhez fűződött, fejesét Polekszics bravúrral tolta kapufára, érett a hazaiak egyenlítő találata. Ezt az időszakot azonban sikeresen átvészelte a Vasas, és a következő percekben már csak meddő mezőnyfölényben voltak a hazaiak. A mérkőzés végéig sem jött össze a gól az MTK-nak, így a piros-kékek győzelemmel nyitottak az NB I első fordulójában.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Gáspár József, az MTK egykori válogatott kapusa értékelte:

– Egyformán megvoltak a lehetőségei mind a két csapatnak, akár az MTK is megszerezhette volna a győzelmet. A Vasas ezekből a helyzetekből kihasznált egyet, így megnyerte a meccset. Úgy gondolom, hogy az MTK-nál volt néhány olyan fiatal, akik még nem értek meg az NB I-re, talán túl korai volt őket szerepeltetni. Közepes színvonalú mérkőzés volt, amelyen két egyforma képességű csapat küzdött a három pontért. A büntető jogosságához nem fért kétség, egy rossz ütemű belépő volt Poórtól. A hazaiak közül egyértelműen kiemelném Vass Ádámot, nagyon jól játszott, valamint Hegedüs is fantasztikusan védett. A vendégek közül nekem Remili teljesítménye tetszett a legjobban, szimpatikusan és meggyőzően futballozott.

Olvasói sztorik