NB I

Kassai: a 11-es is olyan ítélet, mint a többi

Az Eb nyitómeccsén és döntőjén is közreműködő magyar bíró már a magyar bajnokikra készül, ahol senkit nem fog érdekelni, éppen honnan jött. Interjú.

Egyetlenként a kontinens valamennyi játékvezetője közül, Kassai Viktor az Európa-bajnokság nyitányától, a francia-román meccstől a döntőig érdekelt volt, hiszen a fináléban tartalék-játékvezetőként közreműködött. Az egész testület egyik legjobb produkciója volt az övé, pedig rázós helyzetekben is döntenie kellett. A magyar bíró a Rangadónak adott nyilatkozatában beszélt a négy évvel ezelőtti Eb akkor végzetesnek tűnő hibájáról, a mostani torna sportszerű hangulatáról és az előtte álló magyar bajnokikról is.

Nem lett rosszabb játékvezető egy hiba miatt

– A jól sikerült Eb-szereplés nemcsak a magyar válogatottra, de a magyar játékvezetői csapatra is igaz, és egyik interjúról a másikra járnak, akárcsak a játékosok.
– Nem olyan nagy probléma ez, csak tudni kell, mi a fontos az ember számára. Nem szeretnék hetekig csak a nyilatkozatokkal foglalkozni, hiszen ezen a hétvégén már kezdődik a bajnokság, és a jövő héten már bajnoki mérkőzésem lesz, azaz a felkészülésemre és az előttem álló feladataimra szeretnék koncentrálni.

– A népszerűségük azt is jelenti, hogy a négy évvel ezelőtti hiba, ami akkor a további szereplésükbe került, semmilyen módon nem lett pecsét a pályafutásán?
– Korábban sem volt számomra kérdés, hogy a csapatunk képes lesz túllépni a 2012-es Európa-bajnokságon. Mi tudtuk, hogy nem lettünk rosszabb játékvezetők egyetlen rosszul sikerült meccstől: egyszerűen kiestünk akkor arról a tornáról, ahogyan egy válogatott csapat is kiesik egy tornáról, ha nem szerepel jól.
– Az idén viszont a döntőig maradtak. Mennyivel volt könnyebb dolguk esetleg, mint korábban?
– Lényeges változás nem történt a játékvezetésben, ugyanazok az iránymutatások voltak, a szabályértelmezés is hasonló volt annak ellenére, hogy néhány szabály megváltozott június elsejétől. A játékvezetői keret nagy része is megmaradt, kiegészülve fiatalabbakkal, a kibővített létszám miatt. Az Eb egyik nagy tanulsága, hogy ők se lógtak ki a sorból, ez mutatja az erejét az európai játékvezetői szervezetnek.

Nem a német-olasz volt az egyetlen csúcs

– És a fiatal sporik felnéznek az önhöz hasonló rutinosakra, van előttük tekintélyük?
– Aki több világversenyt megjárt, annak természetesen más a szerepe a hierarchiában. Ennek nincsenek külső jelei, de fiatalabb kollégákkal beszélve érzi az ember, hogy tisztelik és felnéznek rá. Persze nincsenek kasztok közöttünk, a játékvezetői közösség abszolút egységesnek mondható.

– Elejétől a végéig ott kellett lennie a tornán, a nyitómeccsen éppúgy közreműködött, mint a döntőben. Nem volt túl megerőltető?
– A válogatottakhoz képest a játékvezetői csapatoknak kisebb volt a megterhelése, mert maximum három-négy mérkőzést kellett vezetni a torna során. Bár így is volt olyan kolléga, aki négy nap alatt két mérkőzést vezetett. Nekünk optimális volt a beosztásunk, a nyitó meccs után egy hetet pihenhettünk a következő találkozóig. Emellett van tapasztalatunk abban, hogyan tartsuk formában magunkat egy ilyen hosszú torna alatt. Persze a napi összezártság, a monoton megszabott program lehet frusztráló egyeseknek, de mi már megtanultuk kezelni.
– Tévedek, ha azt gondolom, az Eb-n kapott mérkőzések közül a német-olasz volt a csúcs az ön számára?
– Azért a nyitómeccset megkapni mindig külön rang egy tornán, azt nem adják oda bárkinek. A többi napon eloszlik a figyelem, de akkor azt az egy meccset nézi az egész világ. Már az egy rendkívül pozitív jelzés volt az UEFA részéről, hogy a nyitómeccsre jelöltek minket, egyértelmű volt, hogy megbíznak a magyar játékvezetői csapatban. A másik csúcspont pedig valóban a negyeddöntő volt, a német-olasz találkozó. Bár egy Eb-n nincs rangos vagy kevésbé rangos találkozó, de hát mégis csak két óriási futballnemzet válogatottja csapott össze. Nem vezettem még korábban ebben a párosításban mérkőzést, de utólag visszatekintve egy igazi rangadó volt.

Jönnek még “anyázósabb” meccsek is

– Mindkét említett meccsen befújt egy-egy emlékezetes tizenegyest, amit utólag senki sem vitatott. Ilyenkor egy tizedmásodpercig sem játszik a „kinek, hova fújok?” gondolata?
– Ezek is olyan döntések voltak, mint számtalan egyéb ítélet egy-egy meccsen, annyi különbséggel, hogy ezek az esetek a 16-oson belül történtek. A játékvezetőnek nem szabad mérlegelnie, csak és kizárólag a szabályok szerint kell eljárnia.
– Szinte nem is emlékezhetünk kirívó durvaságra, túl heves reklamálásra, elküldött edzőkre, kivételesen sportszerűnek tűnt a kontinenstorna. Ez nyilván megkönnyítette az önök dolgát is. Számít-e rá, hogy innentől a csúcsfutball mindig békésebb mederben folyik majd?
– Nem okvetlenül. Az egyik oka a sportszerűbb játéknak, hogy a játékosok is érezték, hogy az európai futball csúcseseményén vesznek részt. Azután, ne feledjük, egy Eb-n semleges a helyszín, a meccsek döntő többségén nincs hazai csapat, amelyik egyébként úgy érezné, kicsit többet megengedhet magának. Az UEFA is elmondta a csapatoknak, hogy nem mindegy, milyen kép jelenik meg az európai futballról a világban. Minden csapathoz elment az UEFA képviselője, előre ismertette, milyen szemlélet alapján vezetnek majd a játékvezetők, a csapatok pedig vették a lapot, három piros lap volt összesen, ráadásul egyik sem durvaság miatt. Emellett ha a játékosok érzik az első percekben, hogy jó kezekben van a mérkőzés, már nehezebben viselkednek sportszerűtlenül. Néhány kivételtől eltekintve szerencsére a lelátón se voltak nagy problémák. Attól azonban, hogy ez az ötvenegy meccs lement ilyen sportszerű légkörben, ne várjuk, hogy egy csapásra más lesz a futball a hétköznapokban, úgyhogy gyökeres változást nem várok az általános hangulatban.

– Értsük ezt úgy, hogy a magyar bajnokikon sem lesz okvetlenül kedvesebb senki attól, hogy Kassai Viktor vezeti a meccsét?
– A szurkolók eddig se voltak tekintettel arra, hogy előtte mit vezettünk és hogyan, úgyhogy ebben sem várok változást. Tisztában vagyok vele, hogy ezután sem fognak dicsérni a magyar pályákon.
– És a FIFA-keret-beli jövőjére mennyire hathat ki a jól sikerült Európa-bajnokság? Gondol már a vb-keretre?
– Mindenképpen befolyásolhatja a nemzetközi megítélésünket az Eb-n nyújtott szereplésünk, azonban a világbajnokságra nem az UEFA, hanem a FIFA jelöli ki a játékvezetőket. Az előzetes keretet mostanában rakják össze, de az európai bő keret még nem került kihirdetésre, jelen pillanatban azt várjuk, hogy abban benne leszünk-e. Az Eb erősíthette a pozíciónkat, de biztosra nem mehetünk. Az elmúlt hetekben mi megtettük a magunkét a pályán – mi ennyit tehettünk, innentől a FIFA kezében van a döntés.

Olvasói sztorik