NB I

Puhl oktatta a mezőkövesdi keretet

A szabályváltozásokról beszélt az újoncnak a JB-tag.

A labdarúgásban az Európa-bajnokság előtt több kisebb-nagyobb szabályváltoztatás is életbe lépett. Az új dolgokhoz az NB I-es újonc Mezőkövesd is szeretne alkalmazkodni, ezért a Játékvezetői Bizottság legismertebb tagját, Puhl Sándort kérték fel egy ismertetőre. Az elmondottakról Dombó Dávid, a kövesdiek hálóőre számolt be a mezokovesdzsory.hu-nak.

Először a kapusokat érintő változások kerültek szóba.

– Ha ziccerben kilép a csatár és a kapus rossz ütemben érkezik, azért ezentúl nem kettős büntetés, kiállítás és tizenegyes jár, hanem csak büntető és sárga lap. Akkor kap kiállítást a kapus, ha láthatóan nem a labdára megy. Ez könnyebbség lesz számunkra, hiszen nem brutalitás, vagy törlesztés miatt szabálytalankodik a kapus, hanem mert egyszerűen meg szeretné szerezni a labdát, s esetleg a csatár okosabb, jobb ütemben tolja el a labdát és a hálóőr késik – mondta Dombó, majd hozzátette: a tizenegyeseknél a kapus mozgására is nagyobb figyelem hárul majd.

Ami a mezőnyjátékosok megítélését illeti, több lehet a kiállítás.

– Puhl Sándor azt emelte ki a mezőnyjátékosok számára, hogy bármilyen ütő, könyöklő mozdulatot, köpő gesztust – ha ezek sikertelenek is – kiállítással büntetnek majd. A védőkre vonatkozóan lesz olyan szabály, ha nem húzzák az ellenfél játékosát, hanem lábbal próbálják meg szerelni adott esetben a kilépő csatárt ziccerben, akkor azért nem jár piros, csak sárga lap. Ha kézzel próbálják meg visszarántani a játékost, akkor azért egyértelműen kiállítás jár majd – emelte ki Dombó.

Olvasói sztorik