NB I

Drasztikus árzuhanás: ötmilliárddal csökkent az NB I értéke

Hiába az Európa-bajnokság okozta fociláz, a honi élvonalban szereplő együttesek játékosainak összértéke sokkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

Nagyot zuhant a magyar élvonalbeli futballbajnokság értéke. A tizenkét NB I-es csapat kereteinek összértéke a 2015-2016-os évadban még 29,15 milliárd forint volt, a hét végén rajtoló új idényre viszont már 24,2-re csökkent a transfermarkt.de oldal adatai szerint.

Ahogy az a Blikk cikkéből kiderül, a 4,95 milliárd forintos különbséget több összetevő okozta: az előző évad után kiesett a 2,73 milliárd forintra taksált Puskás Akadémia és az 1,43 milliárdos Békéscsaba, de míg a frissen feljutó Mezőkövesd a Békéscsaba értékét tudta pótolni (1,45 milliárd Ft), addig a Gyirmót az 1,04 milliárddal nem ért fel a felcsútiakhoz. S az is közrejátszott, hogy az idény alatt több játékos értéke is csökkent.

A játékosmozgás nyertese a bajnoki címvédő Ferencváros lett, a zöld-fehérek kerete 560 millió forinttal ér többet az előző szezonhoz képest. A Fradihoz már csatlakozott a válogatottal az Eb-n is szereplő Lovrencsics Gergő (27, 204 millió Ft), a német Werder Brementől a német Oliver Hüsing (23, 110 millió Ft), az osztrák Red Bull Salzburgtól pedig az osztrák Marco Djuricin (23, 470 millió Ft).

– A vezetőedzőnk, Thomas Doll neve, szakmai munkája és stábja vonzó a játékosok számára is, amikor igazolni szeretnénk – mondta Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója a Sport TV Mai helyzet című műsorában. – Egy játékos most már megnézi, milyen anyagi feltételek közé megy, hogy milyenek az infrastrukturális és szakmai feltételek. Azt tudom mondani, hogy a Ferencvárosnál ez most már olyan szintű, ami pozitívan befolyásolja a játékosok döntését.

Az összehasonlítás vesztese a Videoton: a fehérváriaknak 1,19 milliárd forinttal (4,6-3,41) „gyengébb” keret áll a rendelkezésükre.

Olvasói sztorik