NB I

A Sallói-eset: ezért lett a Vasasból Gyirmót

A fiatal támadó jól érezte magát az angyalföldi klubnál, de nem a posztján kellett volna játszania, és a gyirmóti edző, Urbányi István személye is sokat számított.

Sokakat meglepett, hogy az amerikai ligából kölcsönbe hazatért Sallói Dániel a Vasasnál töltött rövid időszak után váratlanul az NB I újoncánál, a Gyirmótnál folytatta a felkészülést. Az angyalföldi klub szurkolói ankétján, amint arról mi is beszámoltunk, kérdésre válaszolva a Vasas vezetői elmondták, komoly tehetségnek tartják a fiatal játékost, de nem tudják garantálni előre a helyét a csapatban, így elfogadták, hogy máshol próbál szerencsét.
Sallói István, a játékos édesapja, volt válogatott futballista a Rangadónak most elmondta a történet teljes verzióját – onnan kezdve, hogy az élvonalba Újpesten berobbant csatár az MLS-ben szereplő Kansas Cityből kölcsönbe visszatért Magyarországra.
– Először is tudni kell, hogy Danit eleve a Gyirmót kereste meg elsőként, amely a fiatal játékosokra vonatkozó szabályozás miatt mindenképpen szerette volna leigazolni. Aztán elakadtak a dolgok az addigi edző, Bene Ferenc távozása miatt, ekkor a Vasas ügyvezetője, Vancsa Miki felhívott, hogy nekik szükségük lehet Danira. Arról volt szó, hogy saját posztján kell megküzdenie a többi fiatallal, és jó esélye lehet rá, hogy játsszon.

– Megegyeztünk a Vasassal, nagy nehezen meggyőztük a Kansast is, hogy engedjék el Danit – tudni kell, hogy az ottani edző, Vermes Péter nem örült neki, hogy visszajön a komfortzónába a gyerek, de végül egyeztettünk, számba vettünk minden lehetőséget. Az amerikai bajnoki rendszer, a rengeteg utazással, szombat-vasárnap ritmusú meccsekkel igen nehéz kihívás volt, de a bajnokság végére megszokta, beilleszkedési problémái nem voltak. A későbbi karrierje szempontjából viszont úgy ítéltük meg, értékesebb, ha itthon játszik NB I-ben, mint Amerikában, a tartalék csapatban. Ha véletlenül nem kerül be az MLS-be, akkor a tartalék liga kevésbé számít rangosnak. Itthonról van esélye az utánpótlás-válogatottba is bekerülni – világította meg a hazatérés okait Sallói István.
– A probléma ott kezdődött, hogy a vezetőedző, Michael Oenning egyáltalán nem ismerete Danit, semmit nem tudott róla. Ráadásul a Vasasnál játékrendszert váltottak, ezért őt kitették balszélre, majdnem balhátvédet kellett játszania a felkészülési meccsen. És csak pár percet kapott, utolsó csereként. Oenning elmondta, hogy ha van türelme, csinál belőle egy balfutót. De ő nem azért jött haza, hogy építgessék, hanem játszani akar, mégpedig csatárt. Ezek után megbeszéltük Vancsa Mikivel, hogy ez senkinek nem jó így.

– Közben pedig az éppen Kansasból hazatérő Urbányi Pista lett az edző Gyirmóton, aki ráadásul jól ismeri Danit és tudja, hogy mi a posztja. Számomra egyébként igen meglepő volt, hogy a Vasas trénere nem tudta, milyen poszton játszik. Lehet persze, hogy csak egy belső kommunikációs problémáról van szó, hozzáteszem, ő nagyon jól érezte magát Angyalföldön és Vancsa Miklós is nagyon korrekt volt velünk – tette hozzá Sallói.
A fiatal csatár előtt Gyirmóton tehát adott a lehetőség, hogy bizonyítson (és rendszeresen játsszon), egyelőre hivatalosan fél évig, a továbbiakkal kapcsolatban még képlékeny a helyzet. Sallói István szerint nem elképzelhetetlen, hogy fia az egész bajnoki szezont Magyarországon játssza végig.
– A Kansas olyan kondícióval adta kölcsön, hogy nem lehet kivásárlási ár, ő pedig játszani akar, hozzáteszem, az első opció nyilván az Újpest volt, de ők nem akarnak a fiatalokra építeni. Danit egyelőre januárig adta kölcsön a Kansas, mivel Amerikában naptári év szerint rendezik a bajnokságot. Elvileg ott kell majd kezdenie a felkészülést, de a fociban minden megtörténhet, az sem kizárt, hogy egész szezonban itt marad. A lényeg, hogy versenyhelyzetbe kerüljön, akkor majd megküzd a helyéért. Nem kiváltságokat szeretne, hanem hogy a saját posztján szerepelhessen és vívhassa ki a csapattagságot – mondta végül Sallói István.

Olvasói sztorik