NB I

„A pályán és a magánéletben is példaképként tekintek Király Gáborra”

A kuvaiti kapus, Saleh Mahdi már 1997 óta követi Király pályafutását, és számára is nélkülözhetetlen felszereléssé vált a mackónadrág a kapuban.

A franciaországi Európa-bajnokságon Király Gábor a szürke mackónadrágjával, és természetesen a szenzációs teljesítményével egész Európa figyelmét felhívta magára, és kiérdemelte a szakma tiszteletét. Kuvaitban azonban él egy kapus, aki nem csak az Eb óta, hanem már a szombathelyi kapus berlini légiós éveitől kezdve követi a pályafutását, és példaképként tekint rá. A Rangadó.hu felvette a kapcsolatot Saleh Mahdival, aki 2009/2010-es szezonban tíz alkalommal a Budapest Honvéd másodosztályú együttesében is megfordult.

– 1997-ben, amikor Király Gábor a Hertha Berlinhez került, nekem éppen Bakó Attila volt a kapusedzőm az Al-Salmiyánál , ekkor hallottam róla először. Attila nagyon sokat mesélt nekem Gáborról, és elkezdtem követni a pályafutását. Hamar kiderült róla, hogy a Bundesligában is megállja a helyét, és ott is kiemelkedő teljesítményre képes – kezdte a beszámolóját Saleh Mahdi, majd arról is beszélt, hogy mi miatt tartja Királyt a példaképének.

– Először a sport teljesítménye nyűgözött le: a gyorsasága, a vakmerősége és a profizmusa. Később Bakó Attila elmesélte, hogy Gábor kiváló ember, és a magánéletben is példakép lehet minden tekintetben. Amikor a Budapest Honvédban védtem, még több információt szereztem róla, ez pedig még jobban megerősítette bennem az imént említett dolgokat.

Saleh Mahdi természetesen felfigyelt arra, hogy Király nem a jól megszokott szettben véd a mérkőzéseken, ezért ő is kipróbálta “élesben” a mára már híressé vált mackóalsót.

– Első alkalommal 2003-ban próbáltam ki, de akkor még csak pár alkalommal vettem fel. Majd 2006-ban ismét előkerült a szekrényből, amikor Egervári Sándor irányította a Salmiya csapatát,de még ekkor is csak néhányszor hordtam. 2009-től azonban már minden mérkőzést ebben játszom, el sem tudom képzelni rövidnadrágban magam! Ebben az időben a Fahaheel Clubban Elbert András volt a kapusedzőm, aki Vadon Lajos közös barátunk segítségével egyenesen Gábortól szerzett nekem mackó alsókat. Ezek már tönkre mentek, de azóta is őrzöm őket. Számomra nagyon kényelmes, szellős, ezért szeretem hordani. Az első néhány alkalommal senki sem tudta Kuvaitban, hogy miért viselem ezt a nadrágot. Gábort itt nem nagyon ismerték, de amikor elmondtam, ki ő, és miért tekintem példaképnek, egyre többen kezdték figyelemmel kísérni a pályafutását. Az itteni emberek pedig egyre jobban megismerték azáltal, hogy a közösségi oldalakon lévő profiljaimra sok képet és információt tettem közzé Királyról.

A jelenleg a kuvaiti Al-Tadamon gárdájánál védő kapus honlapunknak elmondta, természetesen mindent megtett annak érdekében, hogy személyesen is fel vegye a kapcsolatot a példaképével, és ez 2013-ban a magyar portás születésnapján sikerült is. Ekkor felköszöntötte őt, és azóta is nagyszerű kapcsolatot ápolnak. Sőt, még személyes relikviákat is őriz Királytól.

– Egervári Sándor segítségével hozzájutottam a Gábor által viselt két válogatott mezhez is, valamint Vadon Lajos barátom segítségével megkaptam dedikálva a róla megjelent Király 100 című könyvet is. Ezekre nagyon büszke vagyok és féltve őrzöm őket – mesélte büszkén Saleh Mahdi.

A kapus végül arról is beszélt, hogy a franciaországi Európa-bajnokságon is figyelemmel követte a magyar válogatott mérkőzéseit.

– Mivel ezer szállal kötődöm Magyarországhoz, így ez természetes dolog! A Norvégia-Magyarország pótselejtező összecsapást éppen Elbert Andrással együtt néztük végig Amszterdamban egy pubban, amikor az ottani kapusedző konferencián vettünk részt. Nagy örömmel töltött el a csapat kijutása, és a kinti szereplés minden előzetes várakozást felülmúlt. Itt, Kuvaitban is a barátaim, ismerőseim körében napi téma volt a csapat kiváló játéka, és persze Gábor kimagasló teljesítménye is. Ezúton szeretnék ehhez még egyszer gratulálni, és a jövőjéhez sok sikert, és főleg egészséget kívánni – zárta a nyilatkozatát Saleh Mahdi.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik