NB I

„A Fradi lesz a bajnok, a Paks a meglepetéscsapat, a Gyirmót biztos kiesőnek tűnik”

Bozsik Péter elemezte az NB I-es csapatokat és bajnoki esélyeiket az új szezon előtt.

Az Európa-bajnokság véget ért, de a magyar szurkolók így sem maradnak futball nélkül, hiszen szombaton már rajtol is az NB I 2016–2017-es kiírása. A csapatok többségénél már eddig is sok játékos jött és ment, az erőviszonyok változására viszont ez nem volt elegendő – legalábbis Bozsik Péter, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint, aki a csapatok bajnoki esélyeit elemezte a Rangadó.hunak adott interjújában.

A bajnokesélyesek és az élboly

– Azzal kezdeném, hogy nagy változás nem történt az erősorrendben. Úgy gondolom, hogy ha nem is olyan nagy fölénnyel, mint az előző pontvadászatban, de a Ferencváros ebben a szezonban is magabiztosan fogja megkaparintani a bajnoki címet. A távozó Nagy Ádám persze érzékeny veszteség lesz, de Lovrencsics személyében egy másik kiváló válogatott labdarúgó érkezett, a csapat magja pedig megmaradt – emellett minőségi cserékkel rendelkeznek, továbbra is övék a legerősebb keret – kezdte az 54 éves szakember.

– Az üldözők sem változnak, a Videotonnak és a Debrecennek van a legnagyobb esélye arra, hogy tartsa a lépést a zöld-fehérekkel, de hogy meg is előzzék a Fradit? Nem hiszem, hogy ez bekövetkezhet. A székesfehérváriak hiába erősítettek jól, nem győztek meg az Európa Liga-selejtezőkön, és az is nagy kérdés lesz, hogy az újonnan kinevezett Henning Berg tud-e olyan eredményes munkát végezni a csapatnál, mint Horváth Ferenc. A Debrecen évek óta ott van a tűz közelében, náluk az a kérdés, hogy meddig maradnak állva a nemzetközi kupában, és hogy ez a kettős terhelés mennyire nyomja rá a bélyegét a játékukra a bajnokság első szakaszában.

Nemzetközi kupaindulók és a középmezőny

– A fentebb említett három csapat szinte biztos, hogy nemzetközi kupaindulást érő helyen végez, mögöttük viszont feltorlódott a mezőny – folytatta Bozsik. – Véleményem szerint az MTK és a Haladás is erőn felül teljesített a magunk mögött hagyott szezonban, ráadásul a fővárosiak negyedik helyében óriási szerepe volt a február elején távozó László Csabának is – persze Vaszilisz is érti a dolgát. A szombathelyiek jól igazoltak, Mészöly Géza pedig egy felkészült és jó edző, szerintem ez a két csapat most is a 4-8. hely valamelyikén végez.

– A középmezőnybe sorolnám még a Honvédot és a Paksot is. A budapesti csapatnál nagyon bíznak Rossiban, nem véletlenül: az edző remek stratéga, és a fiatalokat is eredményesen építette be a csapatba, amire korábban nem mindig volt példa a piros-feketéknél. A Paks lehet a szezon meglepetéscsapata, ha a tavaly őszi formájukat tudják hozni, és meg tudják előzni a tavaszi leolvadást, akkor ők követhetik a dobogósokat a tabellán, és elcsíphetik az EL-indulást – de mindenképp az első 6-8. hely egyikére várom őket.

Az alsóház és a kiesőjelöltek

– Az Újpest valószínűleg gyengébben fog szerepelni, mint az előző bajnokságban, nagyon rosszul jött a liláknak, hogy kizárták őket az átigazolási piacról – nagy szükségük lenne pedig most a keret felfrissítésére és megerősítésére. Ha nem futnak közel tökéletes idényt, könnyen a tabella alsó felében találhatják magukat, de hozzáteszem, kiesési gondjaik azért aligha lesznek. Ugyanezt a Diósgyőrről már nem lehet biztosan kijelenteni, a miskolci klub több meghatározó játékosát is elengedte a nyáron, és bár megpróbálták igazolásokkal betölteni a távozók után maradt űrt, ez talán nem sikerült maradéktalanul – nem véletlenül távozott Egervári Sándor sem a csapattól. Más kérdés, hogy Horváth Ferenc kitűnő választás volt, és azért nagyon sok mindennek balul kellene elsülnie ahhoz, hogy tényleges kiesőjelöltként beszéljünk a Diósgyőrről.

– A Vasas és az újonc Mezőkövesd is eredményesen küzdhet a kiesés ellen, de az egyértelmű távozónak tűnő, minőséget nem igazán képviselő Gyirmót mellett ez az egyiküknek nem fog sikerülni. Én úgy gondolom, hogy a Mezőkövesd bennmaradhat: jó képességű futballistákat igazoltak, Pintér Attila pedig szereti az effajta kihívásokat, a csapata egész biztosan stabil, jól védekező gárda lesz. A védelem megerősítésén dolgozott az előző szezonban talán egy kis szerencsével bennmaradó Vasas is a nyáron, és az igazolásokat elnézve nem is vallottak kudarcot, hiszen Vaskó mellett Polekszics vagy James is nagy erősítés lehet – ennek ellenére elképzelhető, hogy ezúttal ez sem lesz elég az élvonalbeli tagság megőrzéséhez. Az első pár forduló után okosabbak leszünk, de a fővárosiakat a legoptimistább esetben sem sorolnám a 9-10. hely fölé – zárta nyilatkozatát Bozsik Péter.

Olvasói sztorik