NB I

Óvatosak a klubok Dárdai ötlete kapcsán

Ingyenes mérkőzéseket az NB I-be? A klubvezetők válaszolnak.

Két héttel ezelőtt a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Dárdai Pál egy igen érdekes kijelentést tett, melyben az Eb-vel kapcsolatban elmondta, hogy “egy ilyen torna után Magyarországon az első öt fordulóban az összes stadionban ki kellene nyitni a kapukat, be kellene engedni az embereket, mert igény lesz a focira. Ha sok néző megy ki, a közepes játékosok is többet hoznak ki magukból. Egy óriási kör nyílt most meg”. A Rangadó.hu megkereste az NB I-es klubok illetékeseit, hogy mi a véleményük Dárdai Pál kijelentésével kapcsolatban, és tervezik-e a nézők ingyenes beengedését az első öt körben.

George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa a következő választ juttatta el szerkesztőségünknek:

– Dárdai Pált Önökhöz hasonlóan mi is tiszteljük futballtudásáért, mint játékost és mint edzőt. Természetesen oda kell figyelni tanácsaira. Ebben az esetben viszont nem gondoljuk, hogy felvetése jó irányba vinné el a magyar labdarúgást. Több éves tapasztalatunk mutatja, hogy a mérkőzésen résztvevő szurkolók száma csak minimálisan emelkedik, néha még úgy sem, ha ingyen engedjük be őket.

– A 2016/17-es szezonban ugyanúgy, mint az előző szezonokban, több promóciót is tervezünk a szurkolói bázisunk építése érdekében. Lehet, hogy még nem annyira észrevehető, de a 2015/16-os szezonban jelentősen emelkedett a fizető nézők száma a Bozsik Stadionban. Persze még sehol sem tartunk, de dolgozunk rajta.
Két alkalommal tettem javaslatot a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, hogy egy kompetens külső cég segítségével építsünk egy általános marketing platformot a csapatoknak. A csapatok ezután erre a platformra építhetnék még az egyedi marketing tevékenységeket is. Én ezt tartom a legjobb útnak – válaszolta Hemingway.

Az NB I-es újonc gyirmótiak klubmenedzsere, Horváth Cs. Attila jó ötletnek véli a berliniek vezetőedzőjének gondolatait, de az MLSZ segítségét ő is kiemeli.

– Ha a szövetség úgy döntene, hogy ezt a lehetőséget biztosítja a labdarúgás népszerűsítése miatt, akkor természetesen mi is csatlakozunk ehhez a kezdeményezéshez. Nálunk eddig is voltak ingyenes mérkőzések egy-egy jubileum alkalmából, vagy a bajnokavatón, nem egy új keletű dolog. Ez a szurkolóbarát intézkedés csak akkor lenne sikeres, és úgy működne, ha minden pályán egységesen végbemenne, ehhez azonban az MLSZ segítsége is kellene.

Benczés Miklós, a DVTK sportigazgatója nagyra tartja Dárdai Pál munkásságát, de szerinte az MLSZ segítsége nélkül kivitelezhetetlen ez a megoldás.

– Nagyon tisztelem, és nagyra tartom Dárdai Pált és a munkásságát, de úgy gondolom, hogy ezt a Herthánál sem tudná elérni, hiszen azért mégis csak gazdasági ügyekről van szó. Pali gondolatvitelével egyébként egyetértek, sokat segítene a klubokon, ha ebben a futball-lázban megtöltődnének a stadionok. Vegyük azonban figyelembe azt is, hogy Diósgyőrben az átlaghoz képest nagyon magas a létszám, hiszen mi vagyunk az egyik olyan fellegvár, ahol érdemes focit csinálni a szurkolók számára, és nem csak az ilyen pillanatnyi sikerek mozgósítják drukkereinket, hanem állandó tábora van. Ezt az ötfordulós pénzkiesést pedig eléggé megérezné a klubunk gazdaságilag. Véleményem szerint Palinak az MLSZ-hez kellene fordulnia ezzel a kéréssel, ahol a döntéshozók talán elgondolkodnának azon, hogy egy kis segítséget nyújtsanak a kluboknak, melyek ezáltal nem esnének el a bevételtől az öt forduló alatt, és így esetleg az MLSZ és a szurkolók közötti kapcsolat is javulna – mondta el véleményét a korábban Mezőkövesden vezetőedzőként is megfordult szakember.

Róka Géza, a DVSC klubigazgatója csupán annyit mondott honlapunknak, hogy a debreceniek vezetősége jó ötletnek tartja Dárdai Pál felvetését, és ha lesz ilyen indítvány az MLSZ részéről, akkor a debreceni klub támogatni fogja.

AZ MTK Budapest klubigazgatója, Domonyai László szerint a kék-fehérek nehéz helyzetben vannak ezzel a kérdéssel, hiszen még saját stadionjuk sincs.

– Nincs végleges döntésünk ebben a kérdésben, egyeztetések folynak a klubon belül. Elég speciális helyzetünk van, hiszen még nincs is saját stadionunk, ezért idegenben játsszuk a hazai mérkőzéseinket, így több szempontból is egyeztetünk még a „stadion-szurkolók-jegyek” témakörben.

A Haladás ügyvezető igazgatója, Tóth Miklós szerint a szombathelyi klubnál fontosnak tartják a különböző akciókat a szurkolók felé.

– Tervezünk akciókat a klubnál, amelyet egyelőre még nem szeretnénk nyilvánosságra hozni, két lehetséges megoldás között gondolkodunk, de teljesen ingyenes meccsekről nem beszélhetünk, hiszen azért mégis csak első osztályról beszélünk. Elsősorban a fiatalabbakat szeretnénk megszólítani. Arra gondoltunk, hogy a 18 év alattiakat vagy ingyen, vagy pedig egy jelképes összegért be fogjuk engedni az első két hazai mérkőzésünkre. Nyilván, ha az MLSZ segítséget nyújtana a kluboknak Dárdai kérésével kapcsolatban, akkor az megint más helyzetet szülne. Minél több fiatalt kell kicsalogatni a stadionba, hiszen ha őket ki tudjuk vinni a stadionba, akkor később is ki fognak járni. Rengeteg olyan ismerősöm van, akit az édesapja, nagyapja 5-6 évesen kivitt a Haladás stadionjába, és azóta folyamatosan meccsre jár.

Honlapunk természetesen megpróbálta felvenni a kapcsolatot az FTC Zrt. vezérigazgatójával, Orosz Pállal is, azonban azt a választ kaptuk a klubtól, hogy „a jegyértékesítés nem az FTC hatásköre”.

Szintén nem kaptunk érdemi választ a másik budapesti egyesülettől, az Újpesttől sem, amely klub annyit közölt, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségtől ez ügyben hivatalos megkeresés nem érkezett hozzájuk, ezért egyelőre ezzel a kérdéssel nem szeretnének foglalkozni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik