NB I

Litauszki: köszönet az előttem járóknak

Guzmicsék jó teljesítménye egyengette a legújabb krakkói magyar légiós útját. A válogatottba is be akar kerülni.

Élete egyik legfontosabb időszaka a 2016-os év Litauszki Róbertnek. Az Újpest hátvédje aláírta első külföldi szerződését, a lengyel bajnokságban negyedik helyen végzett Cracovia csapatához. Emellett apai örömök elé is néz, így aztán van miért izgulnia, a nyári szünete igen rövid lesz, de természetesen óriási lehetőségnek fogja fel az átigazolást.

– Először talán másfél hónappal a bajnokság vége előtt kezdett körvonalazódni, hogy tényleg összejöhet a krakkói szerződésem – mesélte a Rangadó érdeklődésére Litauszki Róbert – Arról már a bajnokság közepén értesültem, hogy figyelnek a Cracoviától, nem sokkal később a sportigazgatójuk is felhívott, hogy tetszett nekik a játékom. Mondták, hogy még kijönnek, megnéznek máskor is. Aztán személyesen is találkoztunk – elevenítette fel, hogy úgy ment minden, mint a karikacsapás.

– Az ő elmondásuk alapján is tényleg simán ment. Lejárt az újpesti szerződésem, így persze könnyebb dolguk is volt, hisz csak nekem kellett eldöntenem, hogy megfelel-e az ajánlatuk. Ugyanakkor nem volt ez annyira könnyű döntés. Hezitáltam, mert mégiscsak tizenhárom éve játszom Újpesten, nehéz volt elszakadni a klubtól. Meg aztán jön a kisbabánk, így azt is figyelembe kellett venni, a családnak mi a legjobb.
Litauszki Róbert az elmúlt szezonokban az NB I-ben a legstabilabb teljesítményt nyújtó hátvédek közé tartozott, huszonhat évesen megérett a váltásra – de tisztában van vele, a lengyel bajnokság nem topl-liga Európában. Ám az elmúlt évek magyar tapasztalatai azt mutatják, nagyon is jó helyen vannak ott honfitársaink, és ez megkönnyítette a döntést.

– Úgy gondolom, egy lépcsőfokkal feljebb léptem, mint a magyar bajnokság. Egyértelmű, hogy a szerződtetésemben óriási szerepet játszottak azok a magyar játékosok, akik nagyszerű teljesítményt nyújtanak Lengyelországban. Lovrencsics Gergőnek, Guzmics Ricsinek vagy Nikolics Nemanjának is köszönettel tartozom: bárkivel beszéltem a krakkóiaknál, áradoztak a magyarokról. Hogy szemmel követik a magyar bajnokságot, az előttem járók harcolták ki – állapítja meg a kinti magyar légió legújabb tagja.

Guzmics Richárddal – már ha persze a volt szombathelyi védő marad a Wislában – jó kis derbiket vívhat a jövőben Litauszki, hiszen Krakkó két klubja között természetes a rivalizálás. A Cracovia jelenleg erősebb, Európa Liga-selejteztőben indul a nyáron, Litauszki tisztában van vele, milyen kihívások várják új csapatában.
– A Cracovia a legrégebbi lengyel klub. A Wislának nagyobb a stadionja, jelenleg nagyobb a tábora is, de a Cracovia komolyabb játékerőt képvisel. Évről évre építkeznek, nemsokára új edzőközpontot kezdenek építeni. Nagy célokat tűztek ki maguk elé, stabil lábakon állnak, az új szezonban a dobogó lesz a cél. Nyilván senki nem fog előre megígérni nekem semmit, de megharcolok a híremért, megteszek mindent, hogy a magyarok hírnevét tovább öregbítsem. Szeretem, ha van rajtam nyomás, Újpesten megszoktam ezt, és azt is, hogy milyen lelkes szurkolók előtt szerepelni – vázolta fel a jövőt a magyar hátvéd.

– Az Európa Ligában június 30-án csatlakozunk be az első körbe, nagyon várom már, még nem szerepeltem nemzetközi meccsen. Furcsa volt, hogy csak 13-án kezdődik az alapozás, de azt mondták, itt ez a természetes – tette hozzá Litauszki.
Ami a további céljait illeti, az ex-újpesti játékos nem titkolja, nem csak a lengyelországi, hanem a válogatottbeli sikerek tekintetében is követné Guzmicsot vagy Nikolicsot, mert a nemzeti csapatban is szeretne bemutatkozni. Rögös volt eddigi profi karrierje, de erről az álmáról sosem tett le, most talán közelebb kerülhet hozzá: a vb-selejtezőkre szeretne tagja lenni a keretnek.
– A válogatottság nagyon nagy álmom, Messziről indultam, nagyon nehezen kerültem tűzközelbe. Ezért a célért küzdök minden nap, ez a legfontosabb motiváció a számomra. Mindennek van oka, annak is volt, hogy későn kerültem be a nagycsapatba Újpesten, későn lettem stabil NB I-es. Kár lenne a múlton rágódni. Mindenkinek hálás vagyok, aki eddig segített, de most a jövővel szeretnék foglalkozni, mert még vannak céljaim és azokat el akarom érni. A kislányom június elején születik, még itthon, és majd akkor jönnek utánam, amikor már kellően erős lesz hozzá az anyukája is. Egy új korszak kezdődik az életemben, minden értelemben, már nagyon várom – jelentette ki a legújabb lengyelországi magyar légiós, Litauszki Róbert.

Olvasói sztorik