NB I

„Nagy Ádámot el tudnám képzelni a Herthában”

Hrutka János menedzser a magyar játékosok külföldi lehetőségeiről beszélt. Megyeri Balázs előrébb léphet, Nikolics Nemanja válaszút előtt áll?

A nyári Európa-bajnokság rengeteg mindent megváltoztathat egyes magyar labdarúgók karrierjében, mondja Hrutka János. A válogatott futballistából lett játékosügynök a Rangadónak több hazai futballista lehetőségeiről nyilatkozott. Elsőként Megyeri Balázsról kérdeztük, hiszen ő Hrutka ügynökségéhez tartozik: az elmúlt szezonban végig kispadozott a spanyol Getafe csapatában, amely az utolsó fordulóban kiesett az első osztályból. Még nem dőlt el, ez mennyiben érinti a magyar kapus sorsát.

Megyeri Balázs a válogatottban is előreléphet

– Még nem merném kijelenteni, hogy marad a Getafénál – mondja Hrutka Megyeriről – Ez egy új szituáció, amivel kapcsolatban senki nem tervezett, mert az utolsó pillanatig a kezükben volt a bennmaradás. Nyilvánvalóan úgy érezte, hogy jövőre nagy valószínűséggel az ő nevével kezdődhetett volna az összeállítás. Az elkövetkező hetekben eldől, hogy a Getafe mit szeretne, és milyen lehetőségei lesznek Balázsnak.
– Az elmúlt időszakban az élet-halál meccseken érthető volt, hogy nem váltanak a poszton, de a kapusedző és az edző megnyilatkozásaiból arra következtettünk, hogy jövőre ő jöhetne a sorban – véli Hrutka, ezzel együtt sem biztos, hogy a maradás mellett döntenek.
– A legfontosabb, hogy játsszon. Balázs nagy álma volt, hogy Spanyolországban szerepeljen, ezt az évet az építkezésre szánta, benne volt a pakliban, hogy kevés lehetőséget kap. De nem lenne jó, ha továbbra sem tudna játékhoz jutni, ennek a kárát érezzük a válogatottban – teszi hozzá a menedzser. Megyeri jelenleg negyedik kapusként készül a válogatottal, ő ugyanis, Bogdán Ádámmal ellentétben, vállalta ezt a szerepet. Hrutka is ezt javasolta neki.

– Nem szabad elfelejteni, hogy Storck és Balázs már régebb óta ismerik egymást, hiszen az Olympiakoszban dolgoztak együtt, ha játszik, meggyőzheti a kapitányt. Hogy most negyedik kapusként készül a kerettel? Nem tudom, mennyire lehet rangsorolni. Én egyértelműen azt tanácsoltam neki, hogy ne hagyja ki ezt a lehetőséget, fogja fel egy esélynek, mondja azt magának, van pár hetem, hogy megmutassam, akár első is lehetek – fogalmaz a menedzser.

Mennyit kérhet Nikolicsért a Legia?

Ami a többi légiósunkat illeti, Nikolics Nemanja „letarolta” a lengyel mezőnyt, csapatával, a Legiával és egyénileg is mindent megnyert, minden címet begyűjtött. Adódik a kérdés, az árát jócskán feltornázó csatár hova léphetne tovább. A Legia nyilván vastagon megkéri az árát, ha eladja, de van-e olyan topliga, ahol ugyanazt a szerepet tölthetné be, mint a Videotonban és a varsói klubban?

– Nikolicsnak nem egyszerű a helyzete – bólint rá Hrutka –, de mindenekelőtt hatalmas gratuláció jár neki, amit el lehetett képzelni, azt elérte Lengyelországban. Kérdés, ez mire elegendő. Európa topcsapatai nem érte fognak sorban állni, holott amit kér érte a Legia, azt valószínűleg csak ők tudnák megfizetni. Ugyanazt látom nála, mint Dzsudzsák Balázsnál, aki a PSV-nél azért tudott meghatározó lenni, mert a holland bajnokságban kimagaslott a csapat, támadó futballt játszott, uralta a meccseit, így neki is rengeteg lehetőség adódott szélsőként. Ugyanez a helyzet Nikoliccsal is. Nem véletlenül poénkodnak a szurkolók Szalaival vagy vele: teljesen mást kell játszaniuk a válogatottban, ahol nem is lehetnek ugyanolyan eredményesek.
– 28-30 évesen már nem lehet arra bazírozni, hogy európai topcsapatokból megfelelő ajánlatok érkeznek. Lehet, hogy ha lesz olyan ajánlat, amivel családilag is jól jár, akkor nem fog gondolkodni és kivárni, egy távolabbi országba igazolhat – helyezi a képbe a többször emlegetett Kínát (netán az Egyesült Államokat, Katart?) Hrutka János.

Pár ponttal több az Eb-n és…

Jelen pillanatban nem lehet tudni, mekkora lesz a mozgás a játékospiacon, robbant-e valamelyik magyar futballista. Az elmúlt évek alapján erre nem sok esély lenne: a bajnokságunk semmivel se lett jobb, kupacsapataink jelentéktelenek Európában – ám mégis változhatnak a dolgok, hiszen a nyáron, harminc év után megmutathatja magát egy csapatnyi magyar labdarúgó a legnagyobb nyilvánosság előtt.

– A kulcskérdés valóban az Európa-bajnokság: bármilyen pontszerzés, a vártnál minimálisan jobb teljesítmény felértékelheti a játékosokat. Erre a legnagyobb esélye jelenleg Nagy Ádámnak van, akit már most sokan figyelnek. Őt abszolút el tudnám képzelni egy angol vagy német bajnokságban, nyilván ha az érdekeit nézzük, nem topcsapatba kell mennie, de egy Európa Ligás csapatba, akár Dárdai Pál Herthájába miért ne próbálhatná meg felépíteni a karrierjét? – adott egy lehetséges irányt Hrutka János.

Olvasói sztorik