NB I

Az Eger, a Stadler és a Gázszer sorsára jut a Dunaújváros?

A Rangadó.hu összeszedte azokat a klubokat, melyeknek anyagi gondok miatt kérészéletűre sikeredett az NB I-es tagsága.

Szomorú történet a másodosztályú Dunaújvárosé. A korábbi bajnokcsapat az előző szezonban még az élvonalban szerepelt, most pedig anyagi gondok miatt valószínűleg a következő bajnokságot a harmadosztályban kezdi az együttes. A Dunaújváros pokoljárásnak apropóján a Rangadó.hu összeszedte, a rendszerváltás óta melyik klubok voltak azok, melyek egy NB I-es szezon után pénzhiány miatt végül a „süllyesztőbe” kerültek.

A 2012/13-as NB I-es kiírásban az újonc Eger együttese a pontvadászat végére a csőd közelébe jutott, alig tudta befejezni a szezont. Az Egri Sportcentrum SE jelenleg a második helyen áll a Heves megyei első osztályban, és a hírek szerint a következő idényre megkapta az NB III-as licencet.

Érdekes történet a Szeged LC csapatáé is, amely az 1999/2000-es kiírás újonca volt. A szegediek NB I-es szereplése azonban kérészéletűre sikeredett, ugyanis 2000 márciusában az MLSZ kizárta a bajnokságból a gárdát, mivel gazdasági okokra hivatkozva négy meccsen nem állt ki. A Szeged LC azóta már megszűnt, az újra alapított Szeged 2011 jelenleg az NB II-ben vitézkedik.

A 90-es évek közepén, 1993 és 1996 között szerepelt a hazai porondon az azóta már megszűnt Tiszakécske együttese. A klubot 1993-ban alapították, három esztendővel később pedig már megnyerte az NB II Keleti-csoportját. A gárda aztán csupán egy évet szerepelt az élvonalban, ahonnan osztályozó mérkőzés után esett ki.

Igazi magyaros sztori a Gázszer FC sorsa is, amely 1994-ben a Fejér megyei első osztályú Velence Tours jogutódjaként alakult meg. Az agárdi egyesület az 1997/98-as szezonban már az NB I-ben szerepelt, és újoncként az előkelő nyolcadik helyen zárt, valamint a Gázszerből került ki a pontvadászat gólkirálya, Tiber Krisztián is. Az 1999/2000-es bajnokságot nagyszerűen kezdte, az őszt az ötödik helyen zárta, de a téli szünetben a fokozódó anyagi gondok miatt a klub vezetése úgy döntött, hogy eladja részvételi jogát a másodosztályú PMFC-nek, amely a Gázszer eredményeit vitte tovább a bajnokságban. Az agárdi klub megszűnt, a játékosok pedig távoztak.

Ki ne ismerné Stadler József és a saját magáról elnevezett Stadler FC balladáját. A gazdag tulajdonos csapata 1994-ben jutott fel az NB I-be, Akasztón pedig az ország egyik legmodernebb stadionját húzták fel. A Stadler FC az első két élvonalbeli idényében stabil középcsapat volt, de 1996-ban Stadler József után adóhatósági nyomozás indult. Az 1997/98-as pontvadászat volt a klub utolsó szezonja, a tulajdonost ugyanis börtönre ítélték, a szezon végén a csapat pedig eltűnt a süllyesztőbe. A korábbi milliomos nemrégiben, 2016 februárjában szabadult végleg a rácsok mögül.

Olvasói sztorik