NB I

Szétszéled a Békéscsaba és a Puskás Akadémia kerete

Zoran Szpisljak, az Előre vezetőedzője bejelentette, a légiósok biztosan távoznak a liláktól.

Furcsa helyzetbe kerülnek az NB I-ből kieső csapatok. Ahhoz, hogy az élvonalban jól teljesítsenek és legalább esélyük legyen a bennmaradás kiharcolására, jó eséllyel számos légióst kell foglalkoztatniuk. Ha viszont a célt nem érték el, akkor villámgyorsan meg kell válniuk külföldi labdarúgóiktól, hiszen a másodosztályban már csak így számíthatnak támogatásra. Ezen felül persze legértékesebb magyar labdarúgóik is kapóssá válnak a korábbi riválisok számára. Az idén a Békéscsaba és a Puskás Akadémia került ebbe a helyzetbe, lássuk, az ő játékosaik hova távozhatnak!

Puskás Akadémia

Különösen nehéz ügy a Puskás Akadémiáé, amelynek keretének erősségét egyértelműen az NB I felsőházába sorolták, így a legtöbb játékos kifejezetten kapós lehet.

A fő „sztár” természetesen a válogatott jobbhátvédje, Fiola Attila. Érte elsősorban a legerősebb magyar csapatok, így például a bajnok Ferencváros érdeklődött a hírek szerint, Üllői úti érkezésének reális esélye van.

Tischler Patrikot egyelőre szintén Felcsútra köti a szerződése, de a támadó a tavaszt már a Videotonnál töltötte. A csatár szűkében lévő együttesnél szükség lehet a 2014-15-ös szezonban 16 gólos csatárra, vélhetőleg maradni fog a fehérváriaknál. Hasonló a helyzet a kapus Branislav Daniloviccsal is, akit szintén szívesen megtartanának a piros-kékek.

Szintén a székesfehérváriakkal kötött üzlet során, de ellentétes úton szerepelt a Puskásnál Filip Pajovics. Az évek óta Magyarországon pallérozódó szerb hálóőrnek komoly konkurenciája van a Videotonnál (Kovácsik Ádám mellett valószínűleg Danilovics is marad a keret tagja, Tujvel, Gábor Péter és Horváth Tamás pedig kölcsönből térhetnek vissza hozzájuk), így az ő felcsúti tartózkodásának meghosszabbítására van a legnagyobb esély, bár egyelőre ő is visszatér anyaklubjához.

Aligha marad viszont a két komolyabb pedigrével rendelkező ukrán, Vjacseszlav Csurko és Dmitro Ljopa. Előbbi ugyan nem játszott rosszul, de a télen csak kölcsönjátékosként érkezett Magyarországra a Sahtar Donyeck együttesétől, klubja vélhetőleg visszarendeli. Ljopa ezzel szemben „nem váltotta meg a világot”, ráadásul egy Paks elleni bajnoki hosszabbításában a játékvezető meglökéséért kiállították, amiért hosszú eltiltást kapott, ezután pedig már csak egyetlen meccsen lépett pályára az NB I-ben. Bár ő végleg a Puskásé lett a télen, a vezetők nem valószínű, hogy ragaszkodnának hozzá.

Szintén nincs szükség a többi légiósra, Branko Pauljevicsre, Marko Dinjarra (őt egészségesen is sokat mellőzték), Stipe Bacelic-Grgicre, Renato Kelicre, Mészáros Karolra sem, míg Geoffrey Castillion kölcsönjátékát követően visszatérhet Debrecenbe.

A magyarok közül az utánpótlásválogatottakat végigjáró Zsótér Donát találhat magának NB I-es csapatot, ahogy a gyengébb szezont produkáló, de felnőtt válogatott Márkvárt Dávid is élvonalbeli szerződés várományosa. Pekár Lászlónak azok után, hogy az ősszel a válogatott keretében is szerepelt, komoly visszalépés lenne az NB II. Zsidai László és Forró Gyula szintén jóval magasabban jegyzett futballista annál, hogy a másodosztályban játsszon, utóbbi ráadásul még a franciaországi Eb selejtezősorozatában is szerepet kapott és bár a válogatott kerettagság nem reális cél számára, ahhoz túl kevés lehetőséghez jutott, hogy a maradás mellett döntsön (utolsó meccsén, a Békéscsaba ellen a félidőben cserélték le, a maradék fordulókban már nem vetették be).

A maradásra aspiráns játékosok közül Sallai Roland a legnagyobb név, a klub legtehetségesebb fiatal támadója köré épülhet a felcsútiak 2016-17-es csapata.

Békéscsaba

A másik kieső csapatnál, a Békéscsabánál a Zoran Szpisljak vezette szakmai stáb a hírek szerint az NB II-ben is folytatni fogja a munkát, de a játékoskeretben jelentős változások várhatóak.

– A játékosok jelen pillanatban szabadságon vannak, és június 30-ig mindenkit szerződés köt Békéscsabára. Természetesen vannak, akikkel már akkor elkezdtük a tárgyalásokat a folytatásról, mielőtt elmentek szabadságra. Ami biztos, hogy a légiósokra a következő szezontól nem számítunk, mert a klub úgy döntött, hogy saját nevelésű és csak magyar játékosokra építi a csapatot. Június elején térnek vissza a keret tagjai, és akkor lesznek konkrét nevek, hogy ki az, aki távozik, és ki az, aki marad – nyilatkozta a Rangadó.hu megkeresésére Zoran Szpisljak, az Előre vezetőedzője.

A tréner nyilatkozatából tehát kiderült, hogy Vukasin Polekszics, Slavko Damjanovic, Thomas Piermayr, Nathan Eccleston, Bratislav Punosevac, Matus Paukner és Ezequiel Calvente a 2016/17 idényben biztosan nem a viharsarkiaknál szerepelnek. Közülük a legérdekesebb a spanyol Calvente sorsa lehet, a technikás támadót a pletykák szerint az Újpest, a DVTK és a Vasas leigazolná, sőt, korábban a Ferencvárossal is szóba hozták. A montenegrói válogatott hálóőrről, Vukasin Polekszicsről sem kizárt, hogy az NB I-ben marad, hiszen korábban védte a DVSC, és a PMFC kapuját is.

Ami a lejáró szerződésű, magyar játékosokat illeti: a korábbi válogatott Laczkó Zsolt már bejelentette, hogy a másodosztályban nem óhajt futballozni, és hasonló a helyzet a szintén válogatott múlttal rendelkező Vaskó Tamással is, aki iránt a zuhanyhíradó szerint több élvonalbeli klub is érdeklődik. A korábban DVTK-ban és Újpesten is szereplő Vadász Viktort is NB I-es csapatok szeretnék soraiban tudni, illetve az ősszel elsőszámú kapusnak számító, szintén lejáró szerződésű Mursits Roland jövője is kérdéses.
A jobbhátvéd Bényei Balázsnak élő szerződése van a klubbal, de nem lesz egyszerű megtartania a Békéscsabának, ugyanis több NB I-es együttes is érdeklődik iránta.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik