NB I

Edzőváltás a Vasasnál?

Michael Oenninggel egyeztet a klub – jó néhány dologban nem értettek egyet vele.

Bennmaradt az élvonalban a Vasas, de korántsem volt könnyű a tavaszi menetelés a német Michael Oenning által vezetett együttes számára. Tény, a legfontosabb pontokat begyűjtötték, de többször is gyenge produkcióval rukkolt elő az együttes. A szakvezető szerződése lejár, Vancsa Miklós, a klub ügyvezetője pedig a csapat honlapjánelárulta: nem biztos, hogy marasztalják a trénert.

– Most az edzőkérdés a legfontosabb, amit a közeljövőben el kell döntenünk, mert az edző személye alapvetően meghatározza, akár a lejáró szerződésű játékosok sorsát, akár az esetlegesen a csapathoz érkezők kiválasztását – mondta Vancsa. – Először is: Michael Oenningnek lejár a szerződése. Már túl vagyunk vele egy tárgyaláson. Egyeztetnünk kell álláspontjainkat a csapat jövőjéről. A tavaszi mérkőzések alapján azt mondhatom, hogy jó néhány dologban nem értettünk egyet, nem mindent láttunk egyformán. Ez önmagában még nem baj. Idézném Illovszky Rudi bácsi klasszikusnak számító gondolatát, miszerint „azért szép a futball, mert mindenki másképpen látja”.

Fontos a közös jövőkép.

– Azt kell tisztáznunk elsősorban Michaellel, hogy nagyon másképpen látjuk-e a jövőt, vagy sem. Ha nagyon eltérnek a szakmai álláspontjaink, akkor nyilván nem vele folytatjuk. Ha viszont közel azonosak a meglátásaink, akkor a kisebb különbségeket át tudjuk hidalni és ebben az esetben Michael folytathatja a januárban megkezdett munkát. Úgy vélem, hogy még további egyeztetések kellenek ahhoz, hogy tisztábban lássunk. Ezekre a közeljövőben sort fogunk keríteni.

Az is felvetődött, hogy az U21-válogatottnál folytatja a német szakember.

– Természetesen én is olvastam, hogy mivel az U21-es válogatott szövetségi edzői posztja megüresedett, így egyesek kombinálnak, és arról cikkeznek, hogy esetleg Michael ott folytathatja a munkáját. Nekünk ezt nem jelezte. Ezzel együtt, mivel nálunk lejár a szerződése, így akár ez is benne lehet a pakliban.

A játékosigazolás az edzőre van bízva, ez is kiderült.

– Mi soha egyetlen edzőnknek a „torkán” sem akartunk lenyomni egyetlen játékost sem, ám azért a vezetőség azt a jogát meg akarja tartani, hogy az edző se hozhasson ide akárkit. Ezzel kapcsolatban voltak rossz tapasztalataink az elmúlt tizenhárom évben. Erre most már sokkal jobban odafigyelünk. A télen Michael teljesen szabadkezet kapott a játékosokkal kapcsolatos döntésekben. Amennyiben mellette döntünk, ez most sem lesz alapvetően másképpen, de amivel nem értünk egyet, amellett határozottan ki fogunk állni.