NB I

Gera Zoltán: öngyilkossági kísérlettől az Európa-bajnokságig

Alkohol, cigi, drog – a magyar középpályás őszintén mesél az életéről.

A legtöbb játékos 37 éves korában már a pályafutása befejezésen gondolkodik, Gera Zoltán azonban még mindig a legmagasabb szinten játszik, hiszen a Ferencváros és a magyar válogatott oszlopos tagja is egyben. Az angol Premier League-ben is megfordult játékos a FIFA.com-nak nyilatkozott, és beszámolt többek között a fiatalkorának azon szakaszáról, amikor szembenézett a halállal is.

Gera elmondása szerint egyáltalán nem szégyelli a múltját, sőt büszke arra, hogy idáig jutott, hiszen gyerekként nagyon sötét és nehéz éveket élt át, és volt, hogy az öngyilkosság is megfordult a fejében. Az alkohol, a cigi és a drog annyira legyengítette a szervezetét, hogy egy orvos azt mondta akkor neki, hogy nem lehet belőle soha profi labdarúgó.

– Tizenhat évesen aztán Isten teljesen megváltoztatta az életemet. Egy nap betértem egy pécsi templomba, és a pap szavai, a gyülekezet, az éneklés és a mosolygó emberek láttán egy teljesen új élet kezdődött számomra. Nehéz gyermekkorom volt, de a jelenlegi életemben egyáltalán nincsenek problémáim. Nem nézek visszafelé, mivel egyáltalán nem örülök, hogy ilyen gyerekkorom volt, de úgy vagyok vele, hogy ha nem ilyen életem lett volna, akkor nem találkoztam volna Istennel, és ma minden más lenne – nyilatkozta Gera a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapjának.

A pécsi csapatban kezdett el focizni, onnan pedig a Ferencvároshoz vezetett az útja, ahol 2004-ben magyar bajnok lett. Innen Angliába igazolt a West Bromwichhoz, ahol nagyon hamar a szurkolók kedvencévé vált. Pályafutása legjobb éveinek lehet tekinteni a Fulhamnél töltött időszakát, hiszen 2010-ben Európa-liga-döntőt játszott a csapattal, amihez rengeteg fontos góllal járult hozzá a magyar játékos. Két évvel ezelőtt visszatért a Fradihoz, amely csapattal tavaly Magyar Kupát, idén pedig bajnokságot nyert.

– Amikor visszatértem a zöldekhez, nagyon stabil volt a klub helyzete az új tulajdonosnak köszönhetően, és új stadiont is kaptunk. Nagyon jó edzőnk van, és a keretünk is minőségi. Fantasztikus érzés volt a visszatérés és a bajnokság megnyerése. Azt gondolom, hogy bebizonyítottam, hogy nem levezetni jöttem haza. Egy játékosnak akkor kell visszavonulnia, amikor már nincs meg benne a lelkesedés a játék iránt, vagy ha már nem képes olyan magas szinten teljesíteni, mint korábban. Én azonban hittem magamban, és éreztem, hogy van bennem erő, a kritikákkal pedig nem foglalkozom. Sikerült bizonyítanom az idei szezonban – tette hozzá Gera, akit visszatérésekor sokan már öregnek tartottak a folytatásra.

Szombaton Magyar Kupa-döntő vár a csupaszív játékosra, aztán pedig a válogatottal élete első nagy tornájára készül, tehát továbbra sincs szó a pihenésről.

– Nehéz időkön mentünk át, és sokáig úgy voltam vele, hogy sajnos nem jutok ki nemzetközi eseményre a magyar válogatottal. Az utóbbi években azonban nagyon jó játékosok alkotják a csapatot, és nemzetközi tapasztalattal rendelkező edzők dolgoztak és dolgoznak jelenleg is velünk. Ha reálisan nézem a dolgokat, akkor tudom, hogy a világbajnoki selejtező már nem rólam fog szólni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szeretnék az Eb után is válogatott maradni, de elfogadom, ha azt mondják, hogy eljárt felettem az idő, és a fiataloknak át kell adnom a helyem. Én azonban Franciaország után is állok a szövetségi kapitány rendelkezésére – zárta interjúját Gera Zoltán.

Olvasói sztorik