NB I

Szijjártót motiválja az NB II – ha kérik, marad

A Puskás Akadémia edzője szerint a kiesésük nem az ő három meccsén múlt, és szívesen vezetné tovább a csapatot. De feljutni mindig nehezebb, mint bennmaradni, figyelmeztet.

Három mérkőzés – ennyi adatott meg egyelőre vezetőedzőként Szijjártó Istvánnak az NB I-ben. A Puskás Akadémia utánpótlásából a felnőtt csapat mellé kinevezett tréner nem egészen két hétig dolgozhatott a kiesés elől menekülő csapatnál Robert Jarni menesztése után. A célt nem sikerült elérnie, a Puskás búcsúzott az élvonaltól. Szijjártó István a Rangadó.hu kérdésére értékelte ezt a 13 napot.

– Az egyértelmű cél a bennmaradás volt. Ehhez ki kellett rángatni a játékosokat a letargikus állapotukból és mentálisan olyan állapotba hozni, hogy képesek legyenek koncentrálni a legfontosabb mérkőzéseken. „Szakmázni” nem nagyon volt lehetőség. Végül az utolsó három meccsből kettőt megnyertünk, ezeken jól teljesített a csapat, sajnos a Vasastól kikaptunk, gyakorlatilag azon ment el a bennmaradás.

A tréner szerint kézenfekvő volt, hogy Jarni kirúgását követően őt kérik fel, mert ő ismerte legjobban a csapatot. A kiesés pedig nem most dőlt el, bár természetesen nem örülnek neki, hogy nem sikerült a küldetése.

– Úgy érzem, erre a feladatra egy kívülről érkezett, „külsős” edző nem lett volna alkalmas, mert nem ismerte volna hozzá az állományt. Persze, senki nem ilyen debütálásra vágyik, három meccset kapni, hogy benntartson egy csapatot az NB I-ben. De összességében úgy érzem, nem sikerült számomra rosszul a munka. Persze, a kiesés kudarc, de azt mindenki tudja, nem ezen a három találkozón dőlt el. Egész évben problémáink voltak a játékkal, hogy a hajrára még maradt esélyünk, ahhoz a Békéscsaba és a Vasas bukdácsolása is kellett.

– A legnagyobb gond a koncentrációval volt, a Vasas ellen is figyelmetlenségből, elvileg megbeszélt helyzetből kaptuk a gólt, ahogy a legvégén a Honvédtól is. Tipikusan ez jellemezte az egész szezonunkat: elkerülhető gólok, figyelmetlenségek – magyarázta Szijjártó, miért maradt végül a vonal alatt a Puskás. Az edzőcsere már tűzoltás volt, előbb kellett volna bekövetkeznie.

– Hogy miért nem előbb váltott a vezetőség, nem az én dolgom megítélni, nyilván mindenki bízott az elődöm szakmai munkájában. Ahogy telt az idő, látszott, hogy nagyon nehéz lesz kikecmeregni a kiesőzónából, ahogy fogytak a meccsek, egyre nagyobb lett a baj.

A Puskás Akadémia edzője beszélt a kiesésüket övező kárörömről és az egész klub iránti ellenszenvről, amit persze ők is éreztek. De Szijjártó szerint ez semmit nem befolyásolt, a játékosok és ő túl tudta tenni magát rajta.

– Természetesen tudtuk, láttuk, hogy valamilyen szinten „célpont” vagyunk, a miniszterelnök úr miatt, de ezzel nem kell foglalkozni, nem is lehet mit kezdeni vele. Futballozni kell, nekünk ez volt a dolgunk. Van, aki szimpatizál velünk, mások ellenségesek, én örülök, hogy azért Felcsúton is vannak szurkolók, bár talán lehettek volna kicsit hangosabbak néha.

A Puskás Akadémia jövőre az NB II-ben játszik, de feltételrendszerét ismerve nyilván a visszakerülés lesz a célja. Kérdés, kinek a vezetésével. A kiesett csapat megbízott edzője még nem tudja, mit hoz a jövő, de nem titkolja, szívesen folytatná a munkát egy osztállyal lejjebb is.

– Ha felkérnek, természetesen vállalom a vezetőedzői munkát a továbbiakban is, ez nem lehet kérdés. Egy edző számára mindig az a legfontosabb, hogy legyenek konkrét célok kitűzve, a feljutás most ilyen cél, motiváltnak érzem magam. Szerintem, ha az állomány kilencven százalékát meg tudják tartani a vezetők és a kölcsönben lévő fiataljainkat visszahozzuk, alkalmas keretünk lesz, hogy a feljutásért harcoljunk. Persze tisztában vagyok vele, feljutni nehezebb, mint bennmaradni az NB I-ben, sajnos nekünk most ez az utunk.

A felcsútiaknál sok volt a légiós és drága volt a keret, ezt is gyakran felvetik az elvileg az akadémiára épülő csapat kapcsán. Ha valahol, az NB II-ben lehet ebben változás, és akkor akár hasznos is lehet a következő szezon.

– A másodosztályban lehetőség nyílhat a fiatalok előtt is, az MLSZ törekvései is ebbe az irányba mutatnak. Aki úgy teljesít, biztos, hogy meg fogja kapni Felcsúton a bizalmat – ért velünk egyet Szijjártó István.

Olvasói sztorik