NB I

Európa 12 legsikeresebb csapata között a Fradi

Előkelő helyen áll bajnoki címek tekintetében a Ferencváros.
A legtöbb bajnoki címmel rendelkező csapatok élmezőnye:
1. Glasgow Rangers 54
2. Linfield 51
3. Celtic 46
4. Olimpiakosz 43
5. Benfica 34
6. Ajax, Anderlecht, Rapid Wien 33
9. Real Madrid, Juventus 32
11. CSZKA Szófia 31
12. Ferencváros 29
13. Jeunesse d’Esch 28
14. Dinamo Kijev, HJK Helsinki, FC Porto 27

Néhány hete tudjuk már: a 2015–2016-os idény magyar bajnoka a Ferencváros, amely 29. alkalommal végzett az élen. Az impozáns szám természetesen Európában is magasnak számít, alig akad klub, amely ennél többször meg tudta volna nyerni hazája bajnokságát. De vajon hányadik pontosan a Fradi?

Az élen – az egész világot tekintve – a Glasgow Rangers áll, amelyet nemrégiben kizártak, ám ennek ellenére is könnyedén vezeti a vonatkozó ranglistát, hiszen már 54 alkalommal volt bajnok.

A második helyezett az északír Linfield, amely 51 alkalommal húzta be a bajnoki címet. Európában a szintén skót Celtic a harmadik, ugyanis 46-szor győzött, sőt hamarosan a 47. cím is zsebbe kerülhet.

Szintén komoly menetelést mutat be az Olimpiakosz. Amióta tradicionális vetélytársai, az AEK Athén, a Panathinaikosz és a PAOK gyengélkednek, legyőzhetetlenek, 1996 óta csupán két bajnoki idényt nem ők nyertek, így már 43-szoros győztesnek vallhatják magukat.

Őket a portugál Benfica követi 34 sikerrel, majd az Ajax, az Anderlecht és a Rapid Wien jön egyaránt 33 győzelemmel. 32-vel áll a Real Madrid és a Juventus (bár saját szurkolóik szerint ez a szám már 34, hiszen két címet a zöld asztalnál vettek el a torinóiaktól).

Eléri a harmincas számot még a CSZKA Szófia (31) is, a bolgárokat követi a Ferencváros. Ez tehát azt jelenti, hogy az FTC Európa 12. legtöbb bajnoki címet begyűjtő alakulata.

Az előttük állók közül a Linfield ezúttal csak második lett a Crusaders mögött; egyelőre nem áll az élen az Anderlecht; aligha lesz bajnok a Rapid Wien; a Realnak két csapatot is meg kellene előznie; a CSZKA Szófia kizárását követően pedig jelenleg csak a harmadosztály tagja (igaz, azt maximális pontszámmal vezeti).

A nem európai csapatok közül 49-szeres bajnok az uruguayi Penarol, 45-ször nyert a szintén uruguayi Nacional, 41-szer a Hong Kong-i South China, 40-szer a paraguayi Olimpia Asunción.

Olvasói sztorik