NB I

Balajcza meggondolatlansága után ezüstérmes a Videoton

A kapus kiállítását követően egyoldalúvá vált a találkozó.

OTP Bank Liga, 33. forduló

Újpest FC – Videoton FC 0-3 (0-0)
Megyeri út, 2000 néző. Játékvezető: Szabó Zs. – Berettyán, Kóbor – Bozó
Újpest: Balajcza – Heris, Litauszki, Mohl – Kecskés, Sankovic, Cseke, Bardhi (Banai, 31.), Hazard (Kabát, 74.) – Lencse (Diarra, 62.), Andric.
Vezetőedző: Nebojsa Vignjevic
Videoton: Danilovics – Szolnoki, Juhász, Vinícius, Stopira – Simon, Pátkai – Nego (Kovács I., 82.), Suljic, Oliveira (Géresi, 65.) – Tischler (Haraszti, 87.)
Vezetőedző: Horváth Ferenc
Gólszerzők: Nego (54.), Tischler (75.), Juhász (93.)
Kiállítva: Balajcza (30.)

Nagy csatára készült az Újpest és a Videoton. A lila-fehérek kizárásuk és tabellán elfoglalt pozíciójuk miatt ugyan biztosan nem vehetnének részt az Európa Liga 2016-17-es szezonjában, de ha más miatt nem is, a presztízsért szerették volna megakadályozni ebben a Videotont is. A fehérváriak győzelmükkel biztosíthatták második helyüket, egy döntetlennel pedig kiléphettek volna a nemzetközi porondra. Ha viszont vereséget szenvednek, akkor riválisaik: a Debrecen, az MTK és a Haladás kezébe helyezték volna sorsukat.

A szezon során a Vidi még a Sóstói Stadionban könnyedén, 3-0-ra győzött kettejük párharcában, a Megyeri úton viszont az első 2016-os fordulóban sikerült visszavágnia az Újpestnek, akkor a szezon egyik legélvezetesebb találkozóján 1-0-ra nyertek a hazaiak. Most ismét a negyedik kerületben találkoztak a felek, az ütközetnek plusz pikantériát adott, hogy 2006-ban a Lilák az utolsó fordulóban úgy fogadták a fehérváriakat, hogy ha győznek, biztosan bajnokok – a Videoton viszont nem hagyta magát és 3-1-re megverte az UTE-t, amely így csak ezüstérmet szerzett a bajnokságban. A találkozót a szurkolók pályán történő összecsapása vezette le.

Az első negyedóra újpesti fölényben telt, de helyzetig egyik fél sem jutott. Rendkívül pontatlanul játszott a fehérvári csapat, de a 29. percben Nego beadásába Kecskés kezelt bele, amiért sárgát kapott, de a tizenhatos közeléből elvégzett szabadrúgás nem lett veszélyes. Egy perccel később viszont óriási bajba került az Újpest: Oliveira kapott tökéletes kiugratást, majd a tizenhatoson kívülre kifutó Balajcza ziccerben kézzel hárított. Szabó Zsolt azonnal piros lapot mutatott fel neki. A kapus ugyan vitatta az ítéletet, de a képek alapján egyértelmű volt az eset.

Az áldozat Bardhi lett, a helyére a kapus Banai jött. A piros lap után megítélt szabadrúgást Tischler nagy erővel lőtte el 18 méterről, de a frissen beállt hálóőr szépen hárított. A félidő hátralévő részében már csak a Vidi ékje volt veszélyes: a 38. percben nehéz helyzetből, de közelről fejelt, Banai ismét a helyén volt, majd a hajrában, már a 47. percben éles szögből lőtt, de ezt is kiütötte a kapus.

Egyik mester sem változtatott a félidőben. Az 50. percben Litauszki adta volna haza a labdát, de Suljic elcsente a bizonytalan védő lábáról és egyedül vezethette Banaira. Jobbra eltolta mellette, majd balról kerülte volna meg, de a kapus jól mozgott és eléggé feltartotta az apró termetű bosnyákot ahhoz, hogy a védő hátraérjen. Egy percre rá Nego ugrott ki a védők mögött, majd ziccerben legurította Tischlernek, aki 7 méterről egészen gyengén gurította Banai lábába a játékszert, így továbbra is maradt a 0-0.

Az 54. percben megtört a jég. Suljic passzolt jobb oldalra Negonak, aki Mohllal szemben, 19 méterről lövésre vállalkozott, a labda pedig védhetetlenül vágódott a jobb felsőbe (0-1).

A 62. percben másodszor változtatott az Újpest: Lencse lejött, Diarra állt a helyére. A válogatott keretbe frissen bekerült támadó idegesen csapott társa kezébe. Egy perccel később Cseke csavart be egy szabadrúgást a tizenhatoson belülre, Andric pedig rossz mozdulattal fejelt bele, így könnyen Danilovicé lett a labda.

A 65. percben a Vidi is cserélt, Géresi érkezett, Oliveirának véget ért a meccs. Egy perccel később Szolnoki nagy bedobás helyett Suljicot választotta, aki jó helyzetből csavarhatott középre, Tischler elől Heris vágta szögletre veszélyes helyzetből.

A 68. percben Cseke csúszott rá Pátkaira, sárgát kapott. A 70. minutumban egy szögletkombináció végén Géresi adhatott be, Tischler ismét nehéz helyzetből fejelhetett, ez is mellé ment. Alig telt el újabb 60 másodperc, amikor Diarra ütközte le keményen Viníciust, miután az elpasszolta a labdát. Tömegjelenet alakult ki, amelynek végén a vétkes, illetve Simon is besárgult.

A 73. percben Géresi adott be újra balról, most Nego lőtt kapásból, de Banai magabiztosan fogta. Az eset után Hazard helyére Kabát állt. A 75. percben eldőlt a találkozó. Géresi kapott pazar indítást a bal oldalt, eltolta Heris mellett, aki képtelen volt leütközni a fiatal szélsőt. “Küsü” hátragurított, ahol Tischlert szellősen fogták a védők, így kapásból a bal alsóba passzolhatott (0-2).

A 81. percben kis híján szépített az Újpest. Cseke két védőt is elfektetett lövőcselével, majd balra Mohlhoz passzolt. Ő szépen lőtte ki a jobb alsót a tizenhatos jobb sarkából, de Berettyán asszisztens joggal lengetett lest. Ezután Kovács István is beállt, Nego jött le.

A 83. percben Géresi rántotta le Diarrát, sárgát kapott. Tischler is elhagyta a pályát, Haraszti érkezett a finisre. A 89. percben Stopira verekedte át magát az Újpest jobb oldali védelmén, de az ötös sarkáról nem tudta átgyömöszölni a labdát Banain.

Az utolsó percben még Juhász Roland is betalált, idei első találatát ünnepelhette, miután 17 méterről, középről a jobb alsóba küldte a pattogós labdát (0-3).

A hajrában is jól küzdött a hazai gárda, de emberhátrányban már tehetetlenek voltak, így végül 6. helyen zárták a bajnokságot. A Videoton pocsék szezonkezdete után végül felkapaszkodott és ezüstérmet ért el.

A címlapkép a vidi.hu-ról származik.

A Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője:

– Az első fél órában az Újpest irányította a meccset, de Balajcza teljesen jogos kiállítása után a fehérváriak kezébe került a találkozó sorsa. Nem is értettem, miért reklamál a kapus. Amikor két hasonló képességű csapatból az egyik megfogyatkozik, pokolian nehéz helyzetbe kerül. Ez történt a Lilákkal is. Az első félidőben ugyan még nem futotta nagy helyzetre a Videotontól, de a második játékrészben már egyértelmű volt a fölényük. Nego 54. perces lövése védhetetlen volt. Itt szeretném megjegyezni, hogy a cserekapus, Banai kiválóan játszott, Suljic helyzeténél is épp annyira lökött, amennyit szabad. A másik két gólnál is tehetetlen volt. Az újpesti szurkolók 0-2 után is kitartóan biztatták csapatukat, de a Vidi megérdemelten nyert és lett ezüstérmes.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik