NB I

Rekordelőnnyel lett bajnok a Ferencváros

Thomas Doll csapata legyőzte Sopronban a Haladást, ezzel 21 ponttal végzett a második Videoton előtt a tabella élén.

OTP Bank Liga, 33. forduló

Szombathelyi Swietelsky-Haladás – Ferencváros 0-1 (0-1)
Sopron, 4137 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Szombathelyi Swietelsky-Haladás: Király – Schimmer, Jánvári, Iszlai, Bosnjak – T. Wils, Kovács L., Németh M. (Medgyes, 75.) – Williams, Gaál (Nagy P., 81.), Halmosi (Gyürki, 86.). Edző: Mészöly Géza
Ferencváros: Dibusz – Ramírez, Nalepa, Pintér, Leandro – Gyömbér – Varga R. (Lamah, 63.), Hajnal (Nagy D., 63.), Gera, Radó (Sesták, 72.) – Böde. Edző: Thomas Doll
Gólszerző: Kovács L. (31., öngól)

A Ferencváros játékosainak fejében talán már a kezdéskor az aranyérmek jártak, hiszen tudták, a Haladás elleni soproni meccs után vehetik át a kiváló szezonjuk jutalmát. Persze előbb 90 percet a pályán kellett tölteniük.

Tétje annyi volt a meccsnek a bajnokcsapat számára, hogy egy siker esetén rekordelőnnyel, 21 ponttal előzhették meg a második helyezettet, így a csúcsdöntés jelenthetett még motivációt.

Ennek ellenére a Haladás juthatott volna előnyhöz a 13. másodpercben, amikor Bosnjak elment a szélen, Csukics mellett középre adott, Németh Márió viszont mellé lőtt.

A 15. percben a Fradi vezetett szép támadást, amely során Ramírez, Hajnal, Gera, Varga volt a labda útja, végül utóbbi 12 méterről tisztán lőtt a bal felső fölé. Később Hajnal szerezhetett volna gólt, de ő sem célzott pontosan.

A 31. percben aztán a hálóba került a labda: Varga Roland lépett ki, talán passzolni akart, elemelt Király mellett, de Kovács Olivér beleért, akiről bevánszorgott a kapuba a labda. Peches öngól, 0-1.

Az első félidőbe még egy Radó-fövés fért bele: az exszombathelyi támadó a szélről, 15 méterről próbálkozott, a labda a felső kapufát érintve hagyta el a játékteret.

Helyzetekkel indult a második 45 perc: előbb Németh Márió ziccerénél kellett Dibusznak bravúrt bemutatnia, majd Böde lőhetett a túloldalon, de a próbálkozása megpattant, így elkerülte a kaput.

Legközelebb a 68. percben alakult ki veszély, amikor a Hajnal helyére csereként beszálló Nagy Dominik lőtt, ám Király megmutatta, miért ő a válogatott első számú kapusa 40 évesen.

A Fradi cserélt, és a kispadról beszálló Sesták is egyből veszélyes helyzetbe került, miután Böde kiugratását ziccerben vihette a kapura, ám Király mellett nem tudott a hálóba passzolni. A Haladás kapusa ezúttal lábbal mentett.

A végén még Király egyszer Bödét, egyszer pedig Nagy Dominikot akadályozta meg a gólszerzésben, így az eredmény nem változott. Nyert a Ferencváros, így 21 ponttal előzte meg a második Videotont, ami rekord az NB I-ben. A korábbi csúcsot az MTK tartotta, amely az 1998-1999-es idényben 19 ponttal szerzet többet a második helyezettnél.

A Rangadó.hu szakértője, Halmosi Zoltán, a Haladás egykori válogatott labdarúgója:

– Jó meccset láttunk, ahol talán inkább a döntetlen lett volna igazságos eredmény. Hali-szurkolóként mondom, hogy egy pontot megérdemeltek volna a szombathelyiek. Ha leegyszerűsítjük, az döntött, hogy a Haladás kihagyta az első percben az ordító ziccerét, a Fradi viszont gólt szerzett a legnagyobb helyzetéből. Jó hangulat, sok néző volt a meccsen, amelyen egy jogosnak tűnő tizenegyest nem kaptak meg a hazaiak.

Olvasói sztorik