NB I

Polonkai: A Jóisten majd eldönti, hogy alakul a sorsunk

Polonkai Attila volt már bajnokcsapat és kieső játékosa is, most ismét utóbbi lehet a sorsa, de nagyon nem szeretné. A Puskás Akadémia szerinte megérdemelné az NB I-et.

Öt évvel ezelőtt a Videoton színeiben a csúcson járt Polonkai Attila: a fehérváriak az ő góljával biztosították be bajnoki címüket a Kaposvár elleni mérkőzésen. Az akkori örömmámor ma már csak emlék, a 36 esztendős középpályás a hétvégén azért hajt, hogy jelenlegi csapata, a Puskás Akadémia megkapaszkodjon az utolsó szalmaszálban, és megússza a kiesést.

– Folyamatosan jár az agyam azon, hogy mi lesz, hogy lesz. Minden meccs előtt gondolkodik az ember, ilyenkor meg pláne. Ha bennmaradunk, az szinte felérne egy bajnoki címmel, a kettő között nincs nagy különbség, ami a tétet illeti – idézte fel a Rangadó kérdésére a fehérvári emléket (is) Polonkai Attila.

A Puskás Akadémia sorsa nem csak saját kezében van: ha le is győzik otthon a Honvédot, a bennmaradásukhoz az is kell, hogy közben a Vasas ne nyerjen az MTK ellen. Nem lesz könnyű teljes erővel a saját meccsükre koncentrálni, de muszáj, mondja a középpályás.

– Jelen pillanatban nem szabad foglalkoznunk azzal, mi lesz a Vasas meccsén, mert az már nem jó irány. Mindent meg kell tennünk, hogy bennmaradjunk, aztán a Jóisten majd eldönti, hogy alakul a sorsunk. Az utolsó három meccsen mindent megéltünk: az MTK ellen saját kezünkbe vettük a sorsunkat, aztán a Vasas ellen is mindent megtettünk, helyzeteket dolgoztunk ki, de van ilyen, nem sikerült. Ha az a meccs a 3. fordulóban van, kicsit szomorkodunk, hogy elvesztettünk egy nyerhető meccset, de ennyi. Így viszont sokkal súlyosabb jelentősége volt annak a vereségnek – elemzi a nehéz helyzetüket a felcsútiak középpályása.

Polonkai az utóbbi mérkőzéseken került vissza a csapatba, Robert Jarninál keveset játszott, de nem kommentálja a szezon korábbi részét. A hazai mezőny egyik legtapasztaltabb játékosaként volt már része kiesés elleni harcban, de ez az, amit nem lehet megszokni…

– A régebbi dolgokkal már nem szeretnék foglalkozni, ezen a három meccsen egymásért és a klubért is mindent megtettünk, megteszünk, hogy korábban mi volt, azt nem az én dolgom megítélni. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk. A Vasassal és a REAC-cal is voltam kiesőjelölt csapatban, tudom, ez milyen nyomást jelent. Megint kezdtek előjönni a régi érzések, és ezeket nem kívánom senkinek. Aki minden meccsen azért megy fel a pályára, hogy nyerjen, az nehezen viseli el a kiesés elleni folyamatos küzdelmet, idegileg és fizikálisan is megviseli az embert.

A Puskás Akadémiát kevesen várták a szezon előtt kieső helyre, a klub feltételrendszere és játékosállománya is jobb ennél. Ezzel Polonkai Attila is egyetért, szívből reméli, az utolsó fordulóban sikerül visszahozni a veszni tűnő reményeket.

– Úgy gondolom, bárhogy is alakult ez az év, nem érdemelnénk meg a kiesést, a hozzáállás és a körülmények sem erre predesztinálnak minket. Hallom persze a véleményeket, tudom, sokan nem értenek egyet ezzel. De nagyon csalódott leszek, ha nem sikerül bent maradnunk az első osztályban – mondja.

Hogy mi és hogyan változna meg egy kiesés esetén, azzal még nem foglalkozik senki, hiszen teljes egészében az utolsó fordulóra koncentrálnak. Mindenesetre a játékosok tudják, a Honvéd elleni meccs (és a Vasas–MTK találkozó) nem csak a 2015/2016-os bajnokság végeredményét határozhatja meg.

– Egyelőre semmiről nem beszéltünk még a jövőt illetően, de persze befolyásolhatja akár az én sorsomat is, hogy alakul a szezon vége. Június 30-án lejár a szerződésem, egyelőre többet nem tudok mondani: borzasztó érzés lenne kiesni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!