NB I

A Vasas esik ki, a Debrecené lesz az ezüst a korábbi szövetségi kapitány szerint

A fontosabb helyezésekért küzdő csapatok mérkőzéseit és esélyeit Bozsik Péter elemezte.

A Ferencváros már hetek óta bajnok, múlt szombaton pedig az is eldőlt, hogy a Békéscsaba biztosan búcsúzik az élvonaltól, ennek ellenére több fontos kérdés is nyitva áll még az utolsó forduló előtt az NB I-ben. Ki lesz a második kieső? Ki lesz az ezüstérmes? Kik indulhatnak a nemzetközi kupában? A Rangadó.hu felkérésére Bozsik Péter, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya elemezte ezeket a kérdéseket és az utolsó kör lehetséges kimeneteleit.

A kiesés elkerüléséért a 29 ponttal a tizedik helyen álló Vasas és a fővárosiakat egy pont lemaradással követő Puskás Akadémia harcol. A tabellára pillantva a múlt héten pont a Puskást legyűrő Vasas van jobb helyzetben – annál is inkább, hiszen pontegyenlőség esetén a több győzelemmel rendelkező fővárosiak végeznek előrébb – de míg a kék-piros alakulat a szintén élet-halál harcot folytató MTK-val csap össze Dunaújvárosban, addig a Puskás Akadémia hazai pályán fogadja a hetedik helyen álló Honvédot.

– A bajnokság nagyon kiegyensúlyozott, kicsit talán közhely, de most az utolsó fordulóban tényleg bármi megtörténhet, semmi sem lenne meglepetés – kezdte Bozsik. – Vegyük például az MTK-Vasas mérkőzést: a tabellára tekintve nem lehetne kérdés a győztes kiléte, de a kék-fehérek az utóbbi időben szétestek, három mérkőzés óta nyeretlenek, alulmaradtak otthon a Puskás Akadémiával szemben, és öt gólt kaptak múlt hétvégén a Videotontól. A Vasasnak ezzel szemben nagy lökést adott a megnyert kiesési rangadó, a játékosok magabiztosan, maximális fordulatszámon pörögve léphetnek majd pályára.

– A Puskás valamivel könnyebb helyzetben van, a Honvédnak gyakorlatilag már nincs miért küzdenie, így a játékosokból is hiányzik a tűz, bár az is igaz, hogy elmúlt két mérkőzését ilyen feltételek mellett is megnyerte a csapat, a Diósgyőrt és a bennmaradásért küzdő Békéscsabát is legyűrték a Rossi-legények. Ennek ellenére a nagyobb kérdés itt szerintem az, hogy miként reagálnak a Puskás fiataljai az adott szituációban, el tudják-e viselni a terhet, hogy most mindenáron győzniük kell.

– Szinte lehetetlen megtippelni a mérkőzések eredményeit, nüanszok fognak dönteni. Ha mindenáron mondanom kell valamit, akkor szerintem a Vasas fog kiesni, mert nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy az MTK zsinórban harmadszor is vereséget szenvedjen, míg a Puskásnak hazai pályán reális esélye van a Honvéd ellen a három pont megszerzésére – tippelt óvatosan Bozsik Péter.

Az ezüstéremért folytatott harc még ennél is kiélezettebb, az utolsó fordulóban még négy csapat is odaérhet a második helyre, de az egyaránt 52 ponttal rendelkező Videoton és Debrecen, az 51 egységgel álló MTK és az 50 pontos Haladás alkotta kvartettből egy gárda még az európai kupaszereplésről is lemarad.

– A legnehezebb helyzetben talán a Videoton és a Haladás van. A szombathelyiek az éllovas Ferencvárost fogadják, itt mondjuk kérdés lehet, hogy a már biztos bajnok Fradi játékosai találnak-e valamiféle motivációt a meccsre. A hetek óta gyakorlatilag tét nélkül futballozó zöld-fehérekben ugyanis talán már nincs meg az a plusz, ami a mérkőzések behúzásához kell – ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt három találkozójukon nyeretlenek maradtak – ezt pedig kihasználhatja a Haladás. A Videotont vendégül látó Újpest viszont az elmúlt hetekben megmutatta, hogy van tartása, a lilák biztosan küzdeni fognak a végsőkig, nem fogják feladni, nem fogják megadni magukat. A fehérváriak valószínűleg nem követik el azt a hibát, amit a Fradi, nem adnak egy félidő előnyt az újpestieknek, de a Videotonnak ezzel együtt is nagyon nehéz dolga lesz a Szusza Ferenc stadionban – vélte Bozsik.

– Az MTK találkozójáról már beszéltünk, a Debrecennek pedig papíron nem okozhat gondot a három pont begyűjtése Békéscsabán. Itt is megjegyzem, hogy bármi előfordulhat, nagyon sokféle kimenetel lehetséges, de szerintem a Debrecen nyer, a Videoton és az MTK pedig ikszel, így a Debrecen lesz az ezüstérmes, a Videoton pedig a harmadik. A negyedik, szintén Európa Liga-indulást érő helyről az fog dönteni, hogy tud-e nyerni a Haladás otthon a Fradi ellen, erre viszont már végképp nem tudok tippet mondani – zárta elemzését Bozsik Péter, aki két érintett csapat, a Vasas és a Haladás edzőjeként is dolgozott korábban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik