NB I

„A Puskás kiesése a Kispesti Büszkeség Napja lesz!”

A Honvéd-szurkolók alig várják, hogy csapatuk üthesse ki az első osztályból a felcsúti klubot, ugyanis a Puskás-örökség kezelése miatt régóta nagy az utálat.

„Pápá, Felcsút!” címmel néven visszaszámláló-oldaltindított a neten a Honvéd egyik legnagyobb szurkolója, Gazsó István. A számláló azt jelzi, mennyi ideig NB I-es még a Puskás Akadémia csapata – a honvédosok reményei szerint már csak néhány napig… A Végh Hanta néven több futball-portálra is író blogger sosem titkolta, a Puskás Ferenc örökségét szerintük kisajátító, a Honvédtól elorzó klub régóta a bögyükben van. A Rangadónak nyilatkozó blogger azt viszont nem hiszi, hogy felülről nyúlnának bele a bajnokság végjátékába.
– Honnan jött a Puskás Akadémia-NB I-es tagságát visszaszámláló oldal ötlete?
– Mindenképp szerettem volna valamit, ami egész héten fokozza a hangulatot. Vannak a neten hasonló megoldások, pl. mióta nem nyert az Újpest bajnokságot?Ez a hét nekünk arról is szól, hogy minél több embert próbáljunk meg lecsábítani erre a meccsre, mert ilyen talán nem lesz meg egyszer, annyira összeértek a dolgok.
– Azt már láttuk korábban is, hogy a kispesti szurkolóknak nagyon bögyükben van a felcsúti klub. A Puskás-örökség “lenyúlása”, vagy a politikai háttér miatt utálják ennyire őket?
– Én csak a magam nevében merek mondani bármit, mert ez szerintem mindenkinek a magánügye. Nekem a név az elsődleges, ha a politikai háttér számítana, akkor ma szinte csak az Újpestet lehetne kedvelni… Hisz látjuk, hogy milyen hátszelek vannak egyes csapatoknál.

– Hány Honvéd-szurkolót ismer, aki hasonlóan gondolkodik és első számú ellenségnek tekinti most a felcsúti klubot?
– Nem mondanám, hogy Egyes Számú Ellenség, mert igazából nincsenek, nem léteznek. Szerintünk ez egy ideiglenes állapot, ami van, és a név miatt berzenkedünk. Ha csak simán Felcsút lenne, akkor valahol elfogadnánk, legfeljebb sokan hőzöngenének, hogy mitől megy bele annyi közpénzjellegét vesztette forint, miközben ugyanúgy tökig van légiósokkal, mint voltunk mi tavaly, és kaptuk miatta az ívet. Ha valakinek nincs történelme, akkor azzal nehéz mit kezdeni, hisz a szurkolói mentalitás erősen építkezik a felépített múltból, és a Felcsúthoz nem tapad semmi ilyen.
– Tele van a világháló az összeesküvés-elméletekkel, hogy “úgysem engedik kiesni” a Puskást, foglalkoznak ezekkel?
– Nem. Bár tudom, hogy tavaly az MLSZ tett a saját szabályzatára, és úgy zárt ki csapatokat, csökkentette le a mezőny számát, de nem hiszem, hogy komolyabb felháborodás nélkül kétszer meg mernék csinálni egymás után.
– Mennyire számít ezen a meccsen a Honvéd? Ha nyernek, a csapat győzelmének vagy a Puskás kiesésének fog jobban örülni?
– Is-is. Mondjuk, én ebből a szempontból egy konzervatív szurkoló vagyok, mert nekem elsődleges a saját csapatom sikeressége, viszont, ha jövőre nem kell három Felcsút-Kispestet végignéznem, az már valami. Sőt, nehogy már három Gyirmót-Felcsút legyen az NB I-ben…!
– Ha kikapnak, de a Puskás úgy is kiesik, az vigaszt jelent majd?
– Más síkon, de igen. Bánatos leszek a vereség miatt, de a karneválhangulatunkat ez nem fogja befolyásolni. Mondom még egyszer: olyan ne legyen, hogy a Kispest a Puskás ellen játszik, mert ilyen világ nem létezhet.

– A bajnokság egészét tekintve hogy látják a szurkolók, lépett valamerre előrefelé a Honvéd? Van például értelme sikerekről beszélni a fiatalok játszatása kapcsán, miközben ennek a harmatgyenge mezőnynek is a hátsó felében található a csapat?
– Van, hogyne volna. Ugye, a tavalyi szabályok szinte ellenünk íródtak, mégis úgy néz ki, hogy mi jöttünk ki belőle a legjobban. A kényszer azt szülte, hogy elkezdtük használni a saját fiataljainkat, akikben igen komoly perspektíva van szerintem. Ha ez a keret együtt marad, és kicsit megerősítik hasonló elven, mint idén, akkor komolyabb célokért is lehet menni pláne, ha marad a mostani durván kiegyenlített mezőny. Még végezhetünk az első hatban, ami bár nem sok, de azért valami ennek az idénynek a megmentésére. Az meg ugye hab a tortán, hogy így alakult az utolsó forduló, és egy valóban Nagy Meccset játszhatunk. Mondhatni, a Kispesti Büszkeség Napja lenne.
– De ha a Felcsút NB II-es lesz, a Puskás-kérdésben akkor sem a Honvéd fog nyerésre állni velük szemben.
– Viszont nem is lesz a szemünk előtt hétről-hétre. Tudom, hogy ez nem oldja meg a problémát, de tüneti kezelésnek ideiglenesen elmegy. Onnantól, hogy megszűnnek természetes ellenfélnek lenni, jöhet majd a többi téma, ha egyáltalán foglalkoztat majd bárkit.

Olvasói sztorik