NB I

Minden idők legbiztosabb bajnoka lehet a Fradi

Az MTK 19 pontos rekordja megdőlhet, sőt az FTC 67 éves klubcsúcsa is a múlté lehet.

Egy fordulóval a vége előtt 21 pont a Ferencváros előnye a második Videoton és a harmadik Debreceni VSC előtt. Már többször szóba került, hogy amennyiben a Fradi több mint 19 pontot ver a másodikra, úgy megdönti az MTK 1998–1999-es szezonban felállított pontkülönbségi rekordját – ha elér legalább egy döntetlent a Haladás ellen, akkor pedig biztosan beállítja azt.

A fenti rekord tehát 1999 óta él. Azt követően csupán egyetlen csapatnak, az 1999–2000-es szezonban bajnok Dunaferrnek sikerült megközelítenie ezt a számot: az akkori bajnokcsapat 16 ponttal előzte meg a címvédő MTK-t. A tízpontos határt is csak egy aranyérmes, a 2013-ban elsőséget ünneplő Győri ETO tudta elérni: 64 pontjával éppen tízet számolt az akkor ezüstérmes Videotonra.

A fentiekhez hasonló, jelentős különbségű siker nem is volt a magyar élvonal legutóbbi két évtizedében, azonban ha a korábbi éveket – amikor még két pont járt a győzelemért – is figyelembe vesszük, akkor egy-egy hasonlóan kiemelkedő teljesítményt találhatunk.

Az egyik ilyen aranyszezon a Bp. Honvéd 1984–1985-ös idénye volt. Détári Lajos 18 góllal lett társgólkirály – Kiprich József Tatabányán ugyanennyit jegyzett –, csapata pedig tíz ponttal előzte meg a Rába ETO-t és a Videotont. Húsz győzelem mellett hat döntetlen és négy vereség volt a kispestiek mérlege, ami napjainkban 66 pontot érne (az akkori számítási rendszerben 46-ot ért), míg az ETO 15-6-9-es mérleggel lett második – utóbbi 51 pontot jelentene ma. A két csapat közötti akkori tízpontos differencia így manapság 15-nek felelne meg.

Még távolabb menve az élvonal történelmében láthatjuk, hogy bizony az FTC már büszkélkedhet egy MTK-éhoz hasonló, magabiztos sikerrel. Az 1948–1949-es szezont ugyanis úgy nyerte meg a Fradi, hogy harminc bajnokijából 26-ot sikerrel vívott meg, egyszer pedig döntetlent játszott. Akkor 53 pontot írtak jóvá a csapat neve mellett, míg a második MTK 42-t gyűjtött be. Manapság az FTC akkori produkciója 79 pontot érne, míg az ezüstérmes 18-6-6-os szerepléséért hatvan pont járna, vagyis mai számítás szerint 19 ponttal lett volna bajnok az akkor 17. sikerét ünneplő együttes.

Az abszolút pontrekord egyébként továbbra is az MTK-é marad. A már említett 1999-es bajnok együttes 83 egységet gyűjtött az idény során, ez azonban a két évvel korábban első kék-fehérek produkciójától kicsivel elmaradt: akkor 85 egységnél állt meg az Illés Béla-féle csapat – a Fradi jelenleg 73 ponttal áll a tabella élén.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik