NB I

A Fradi vezérszurkolói szkenneltek volna, de Kubatov nem is akart megegyezést?

Hamberger Ádám szerint ajánlottak olyan opciót, amivel felelősséget vállaltak volna a többiekért, a Csatáry-molinóról pedig egyeztettek, mielőtt kirakták. Reakciók Kubatov Gábor szavaira.

Továbbra sincs megállapodás a ferencvárosi szurkolók és a Kubatov Gábor vezette FTC-elnökség között. A Fradi elnöke az utóbbi időben kétszer is elmondta a véleményét a tárgyalásokról, részleteket közölt a kialakult helyzetről. Előző hétvégén az Origónak nyilatkozott, csütörtökön pedig szurkolói ankétot tartott a klub bérleteseinek a Groupama Arénában.

A Rangadó.hu a Green Monsters szurkolói csoport vezetőjét, a Fradi vezérszurkolóját, Hamberger Ádámot kérdezte az elnöki megnyilvánulásokról.

– A Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül Facebook-oldalán jelentek meg információk a megbeszéléssel kapcsolatban, amelyben leírtátok, hogy az egyeztetések alatt kocsmai hangulat volt, miközben a Fradit Nyíri Zoltán képviselte. Kubatov Gábor erre az Origo hasábjain keresztül azt válaszolta, hogy „akik ezt a tárgyalási folyamatot lekicsinylik, és kocsmai hangulatot emlegetnek, azok vették csak félvállról, és a világhálóra kitett beszámolóik csak az ő hozzáállásukról tanúskodnak.”

– Nem tudom, hogy Kubatov Gábort hogyan tájékoztatta a hangulatról Nyíri Zoltán. Mi, akik ott voltunk, egyértelműen azt mondjuk, hogy kocsmai hangulat volt a beszélgetéseken. Ezt mi nem féltetlenül negatívumként éltük meg. Egyébként egy vendéglátóegységben volt a találkozó, annyira nem is lehetett más hangulata az egész tárgyalásnak. A megbeszéltekről pedig semmilyen információt nem adtunk ki egészen addig, amíg a klub meg nem jelentette az első hivatalos közleményt, ami másfél perccel az utolsó tárgyalás után már kint is volt a honlapon.

– Az elnök azt is mondta, annyit szeretnének, ha előbb bizonyítanátok, hogy képesek vagytok úgy szurkolni, hogy az ne legyen kirekesztő, megbotránkoztató, félelemkeltő. „Miközben egyesek a kollégáinkat félemlítették meg, szurkolótársaikat becsmérelték, támadták meg, bárszéket loptak, autókat borogattak, gyújtottak fel a stadionon kívül”. Ezt hogyan értékeled?

– Ezeket kikérjük magunknak. Leírtuk egyértelműen, hogy mit vállalnánk a stadionban, rendet szeretnénk a lelátókon és az utcákon is. A szervezett szurkolói csoportoknak nem célja, hogy bármilyen negatív dologgal összefüggésbe hozzák őket, az évek során nagyon sokat dolgoztunk, és dolgozunk is jelenleg azon, hogy az egész országban inkább pozitívabb megítélése legyen a szurkolóknak. Az eddigi rendezvényeink egyikén sem volt semmilyen balhé, annak ellenére, hogy elég nagyszámú megmozdulások voltak ezek. Az elmúlt két évben bebizonyítottuk, hogy a Ferencváros tábora egyre inkább felnőtt a hagyományokhoz, és egyre összetartóbbak, egységesebbek azok, akik kiszorultak az utcákra a lelátókról.

– Kubatov Gábor balhéként értékelte a csepeli megmozdulásotokat is, hiszen 300 ezer forintos kárt okoztatok egy harmadosztályú csapatnak.

– Meg kell nézni, hogy mit nyilatkoztak a csepeli játékosok és a vezetők a mérkőzés után. Felajánlottuk azt is, hogy kifizetjük a büntetést. Csak a jegybevételből szinte az egész éves költségvetése befolyt a klubnak, a mérkőzésen volt tízezer ember, a belépők pedig ezer forintba kerültek, könnyen ki lehet számolni, hogy ez mekkora bevételt jelent a Csepelnek a szankcióhoz képest. Úgy gondolom, hogy ért ennyit a futballhangulat a hazaiaknak, hogy 300 ezret kifizessenek, de semmi olyan nem történt, ami miatt ekkora büntetést kellett kiszabnia az MLSZ-nek.

– Kubatov Gábor egy új szurkolói kultúrát akar kialakítani, ami elmondása szerint a Groupama Arénában már meg is jelent, hiszen rend van, többek között a beléptető rendszernek is köszönhetően. Sokkal több fiatal, nő, családos szurkoló van a lelátón, akik jól érzik magukat.

– Az elnök úr nagyon szereti ezt hangoztatni, de semmilyen új szurkolói kultúrát nem kell létrehozni, hiszen a Ferencváros azért volt Ferencváros, mert mind a lelátói kultúrában, mind a klub hagyományaiban visszanyúlik a gyökerekhez. Nem véletlenül vagyunk az ország legjobb tábora, Európában pedig elismernek minket. Persze változik a világ, kell hozzá igazodni, de mi egyértelműen próbálunk változtatni, és ezt mi sem támasztja jobban alá, hogy az elmúlt két évben semmilyen balhé nem volt a megmozdulásainkon, illetve a lelátón sem, amikor sikerült bejutnunk idegenbeli mérkőzésekre Fehérváron vagy Kispesten.

– A csütörtöki szurkolói ankéton te is szóba kerültél. Azt mondta rólad Kubatov Gábor, hogy kedvel téged, és egy értelmes gyerek vagy, hiányoztok neki. Viszont történtek dolgok, amik miatt elfogyott a bizalom felétek. Nem haragszik, de vannak elvárásai, és egyik ilyen balhés esetnek (Csatáry-molinó, máltai huhogás) sem volt meg soha a gazdája, és nem találtátok meg a felelőst.

– Elég sokan megkerestek az ankét után ezzel, hogy hallottam-e, hogy mennyire kedvel Gábor? Erre én csak azt tudom mondani, hogy mi lenne akkor, ha nem kedvelne? Így is feljelentéseket tesz ellenem, kitiltat a stadionból, és nem hajlandó velünk megegyezni. Ha ez a szeretet jele, akkor mi lenne, ha nem szimpatizálna velem? Vele ellentétben nem tudom azt mondani, hogy túlzottan kedvelném, sőt azt sem, hogy nem haragszom rá. Mindig felhozzák példának a Csatáry-molinót, de már rengetegszer elmondtuk, hogy a mérkőzés előtt egyeztettünk a megfelelő emberrel a kiírással kapcsolatban, és engedélyezték, hogy felmutassuk. De erre valahogy mindig elfelejtenek reagálni.

– Azt is említette, hogy hét probléma van, de csak hatra találtak megoldást, és félig a szkennerre is. Nem érti, hogy ha a vérüket adnátok a Ferencvárosért, akkor a vénalenyomatotokat miért nem?

– Mindig felhozza Kubatov Gábor ezt a „hat és fél pontot”, de azt mindig elfelejti mondani, hogy volt egy olyan felvetésük, hogy megszüntetik a szkennert, de az összes többi követelésünknek nem tesznek eleget. De ez is csak egy ilyen semmiből bedobott dolog volt, ami szintén a kocsmai hangulatot sugallja. Azért nem fogadtuk el, mert akkor a szurkolói kódexben nem változott volna semmi, és ha valaki elolvassa ezt a kódexet, akkor láthatja, hogy szinte egy hangosabb kiabálásért kitilthatnak valakit. Nagyon abszurd szabályozások ezek, hiszen ha tegyük fel bementünk volna szkennelés nélkül, és az első alkalommal nemtetszésünknek adtunk volna hangot a vezetők felé, vagy esetleg egy játékvezetői ítéletet követően, egyből jöhetett volna a kitiltás. Pont ezt hangsúlyoztuk az utóbbi időszakban, hogy a szkenner az csak a jéghegy csúcsa, nem csak az a probléma. Itt egészében kell valamilyen módon úgy megváltoztatni a rendszert, hogy az szurkolóbarát legyen, és a Ferencvároshoz méltó. Nem az a probléma, hogy odarakom-e a kezem a leolvasóba, hiszen olyan lehetőséget is felajánlottunk, hogy a szurkolói csoportok vezetői szkennelnek, és vállalják a felelősséget az összes többi ember tettéért, a többieknek pedig opcionális lett volna a vénaszkenner, de ezt sem fogadták el Kubatovék. Ezek a dolgok mind arra mutatnak rá, hogy a klub részéről nem akartak valódi megegyezést.

– Hogyan tovább? Lesznek tárgyalások a közeljövőben a vezetőséggel?

– A folytatás nem rajtunk múlik, mi továbbra sem zárkózunk el az egyeztetésektől, de úgy szeretnénk visszajutni a stadionba, hogy az a Ferencvároshoz, és a táborához is méltó legyen. A Ferencváros után a tábornak az érdekeit nézzük, a lelkiismeretünk tiszta. Eddig is mindent megtettünk, és ezután is mindent meg fogunk tenni, hogy sikeresek legyünk. A következő megmozdulásunkról zajlanak az egyeztetések, és természetesen a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül oldalán fogjuk meghirdetni.