NB I

Kiesett a Békéscsaba

A Honvéd hátrányból fordított, a Vasas győzelmével pedig biztossá vált: a békésiek búcsúznak az élvonaltól.
OTP Bank Liga, 32. forduló
Bp. Honvéd – Békéscsaba 1912 Előre 2-1 (2-1)
Bozsik-stadion, 1300 néző. Játékvezető: Pintér Cs.
Honvéd: Horváth A. – Ikenne-King (Botka, 71.), Lovrics, Bobál D., Baráth – Vasziljevics (Gazdag, 56.), Hidi, Nagy G., Kamber – Youla (Prosser, 82.), Eppel. Edző: Marco Rossi
Békéscsaba: Polekszics – Bényei, Vaskó, Damjanovics, Fabio – Spitzmüller (Juhász Gy., 91.), Piermayr, Laczkó – Calvente (Svedjuk, 72.), Paukner (Viczián, 58.), Punosevac. Edző: Zoran Szpisljak
Gólszerzők: Baráth (30.), Vasziljevics (36.), illetve Laczkó (25.)
Kiállítva: Laczkó (92.)

A tabella hetedik helyén álló Honvéd a kiesés elől menekülő Békéscsabát fogadta a magyar élvonal 32. fordulójában. Bár a Békéscsaba 1996 óta nem nyert Kispesten, a vendégek azzal a nem titkolt szándékkal érkeztek a fővárosba, hogy legalább egy pontot hazavigyenek. Így ugyanis a Vasas-Puskás Akadémia mérkőzés eredményétől függetlenül megmaradt volna a reményük a bennmaradásra, ami egy esetleges vereség esetén csak akkor lett volna elképzelhető, ha az említett kiesési rangadón döntetlent játszanak egymással a felek.

Ennek megfelelően bátran kezdtek a vendégek, Paukner jóvoltából már a 3. percben veszélyeztettek, de a csatár nagy helyzetben nem találta el jól a labdát és mellé lőtt. Támadásban maradt a Békéscsaba, pár perccel később Laczkó fejelt az oldalhálóba, majd Paukner 20 méterről leadott bombáját tolta szögletre Horváth. Lassan ébredezni kezdtek a fővárosiak is, az első értékelhető helyzetükből Hidi lőtt fölé, két perc elteltével pedig Eppel tévesztett célt Youla sarokpasszát követően.

Egyre nagyobb fölénybe került a Honvéd, egyre-másra alakította ki a helyzeteket a csapat, de Polekszicset nem sikerült próbára tennie a Rossi-legénységnek, a pontatlanság pedig megbosszulta magát: egy szabadrúgást követően a 26. percben Laczkó elé került a labda, aki tíz méterről bevette a hazaiak kapuját (0-1). A találat nem változtatott sokat a játék képén, továbbra is a Honvéd maradt támadásban, viszont innentől kezdve már pontosabban célzott a budapesti csapat: Eppel lövését ugyan még fogta Polekszics, de Baráth ívelt fejesét már nem tudta védeni a hálóőr, így egyenlített a piros-fekete együttes (1-1).

Sőt, pár perccel később a vezetést is megszerezte a Honvéd: Hidi lövését nagy bravúrral védte Polekszics, Vasziljevics azonban a kapuba segítette a kipattanót (2-1). Ikenne-King révén nyolc percen belül a harmadik találatát is megszerezhette volna a hazai gárda, de a vendégek kapusa ismét hárított, a kipattanóról pedig Eppel és Youla is lemaradt. Az első félidőben még egy Calvante-helyzetet jegyezhettünk fel, de a békési csatár nagy helyzetben pár centiméterrel a kapu mellé lőtt, így 2-1-es eredménnyel vonulhattak pihenőre a felek.

A Vasas-PAFC mérkőzésen ekkor 1-0 volt az eredmény, így a Békéscsaba a szünetben kiesésre állt. Nem csoda hát, hogy a második játékrészt is nagy elánnal kezdték a vendégek, három Calvante-próbálkozással indult a második negyvenöt perc, de az egyik lövés elkerülte a kaput, a másikat Horváth fogta, harmadszorra pedig Lovric szerelte a spanyol támadót. A mérkőzés tempója a 60. perctől kezdve egy kicsit alábbhagyott, sokáig csak a pontrúgások és beadások jelentettek némi veszélyt, de a kapusok és a védelmek állták a sarat.

A mérkőzés hajrájában rákapcsolt a mindent egy lapra feltevő Békéscsaba, de Punosevac két fejese és Vaskó szöglet utáni próbálkozása sem talált kaput. A túloldalon Eppel dönthette volna el a találkozót, azonban Polekszics nagy bravúrral hárította a csatár lövését. A hosszabbításban reklamálásért kiállították Laczkót, a vendégek gólszerzőjét, de az eredmény már nem változott, miként a Vasas-PAFC mérkőzésen sem, így kikapott és kiesett az élvonalból a Békéscsaba.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Szurgent Lajos, a Honvéd korábbi vezetőedzője értékelte:
– Gyenge színvonalú találkozón vagyunk túl, főleg a második félidőben volt lapos a játék. A Békéscsaba jól kezdett, több helyzetet is kialakított és még a vezetést is megszerezte, de az addig meglehetősen pontatlan Honvéd tíz percre rá már meg is fordította az állást. A második játékrész nem is hozott komolyabb helyzetet, a Békéscsabának hiába lett volna életbevágóan fontos a pontszerzés, nem igazán tudott mit kezdeni a hazai védelemmel, pedig a Honvéd sem játszott jól egyáltalán. Akartak, küzdöttek a vendégek, de ez végül nem vezetett eredményre, így kiestek az élvonalból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!