NB I

Négygólos döntetlen a Fradi–Újpest derbin

Az Újpest két góllal is vezetett, de végül nem bírt a Ferencvárossal.
OTP Bank Liga, 32. forduló
Ferencvárosi TC – Újpest FC 2-2 (1-2)
Groupama Aréna, 11 ezer néző. Játékvezető: Kassai
FTC: Dibusz – Leandro, Nalepa, Pintér Á., Ramírez – Gera – Lamah (Radó, a szünetben), Nagy D. (Csukics, a szünetben), Hajnal, Varga R. (Trinks, 86.) – Böde. Edző: Thomas Doll
Újpest: Balajcza – Heris, Litauszki, Kecskés Á., Bardhi (Windecker, 86.) – Balogh B., Cseke – K. Hazard, Szankovics, Lencse (Diarra, 69.) – Andrics (Kabát, 83.). Edző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerzők: Varga R. (43.), Leandro (53.), illetve Andrics (6.), Lencse (40.)

A már biztosan bajnok Ferencváros az Újpestet fogadta az NB I. 32. fordulójának zárómérkőzésén. A lilák 27 pontos hátrányban, pocsék formában várták a találkozót, három mérkőzéses nyeretlenségi sorozattal, az elmúlt tizenegy meccsükből csak kettőt megnyerve érkeztek a Groupama Arénába, de ahogy mondani szokták, a derbin nem számít a pillanatnyi forma vagy a tabellán elfoglalt helyezés.

Az újpestiek rögtön az összecsapás elején bizonyították ezt a tézist, Bardhi lövésével kezdődött a mérkőzés, Lencse remek passza után pedig Andrics üresen lőhetett, és már a 6. percben megszerezte a vezetést a vendégek számára (0-1). Ezt követően Hazard kapáslövése, majd Heris ismétlése okozott bonyodalmat a hazaiak kapuja előtt, de mindkét játékos célt tévesztett. A Fradi hátrányban is nyugodtan, komótosan, már-már lustán játszott, csak egy-két Böde felé tartó beadás hordozott magában némi veszélyt, de egyértelműen az Újpest uralta a találkozót ezekben a percekben.

A 30. minutumban Lencse kapott hatalmas indítást Bardhitól, de a labda az utolsó pillanatban egy kicsit felpattant, így a csatár óriási ziccerben a kapu fölé emelt. Pár perccel később a Ferencváros is kialakította első komolyabb helyzetét, azonban Böde bólintását Balajcza magabiztosan hárította. Ezt követően Lencse kísérletezett újra, és ezúttal már nem hibázott, Hazard beadását Dibusz kapujába vágta (0-2). Sokáig nem örülhetett a kétgólos előnyének az Újpest, Varga ugyanis két perccel később szépített, a középpályás Balajcza bizonytalanságát kihasználva juttatta a kapuba Leandro beadását (1-2). Az első félidő végén majdnem egyenlített is a hazai gárda, de Balajcza javította a hibáját és az üresen maradt Hajnal lövésénél nagy bravúrral hárított, így Újpest-vezetéssel ért véget az első játékrész.

A Fradi kezdte aktívabban a második negyvenöt percet, Varga lövése nyitotta a félidőt, majd Böde maradt le centikkel egy lapos beadásról. Az 54. percben veszélyes helyről készült szabadot rúgni Hajnal, és bár Kassai hátrébb rendelte a labdát, a beívelésbe így is jól ért bele Leandro, és a kapuba kotorta a játékszert (2-2). Vérszemet kapott a Ferencváros, több egymás utáni Radó-helyzet is jelezte, hogy nem érik be döntetlennel a zöld-fehérek, de vagy a játékos célzott rosszul, vagy Balajcza volt a helyén.

Az utolsó 20 percre kicsit alábbhagyott a csapatok lelkesedése, mindkét együttes próbálkozott becsülettel, de igazi helyzetet már nem alakítottak ki a csapatok. Pontatlanná, csapkodóvá vált a játék, amit jól jellemez, hogy a hajrá legnagyobb helyzetének egy a kaput méterekkel elkerülő Gera-lövés számított. Az újpesti drukkerek hiába követelték hangosan a csapatba Kabát Pétert, az ő beállítása sem hozott változást, így végül 2-2-es döntetlennel ért véget a két rivális összecsapása.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya értékelte:

Nem csalódtam, hiszen jó iramú, nagyszerű mérkőzést láttunk. Ezt először az Újpestnek köszönhettük, amely az első félidőben diktálta az iramot. Kecskés és Cseke kezdőcsapatba állítása meglepetés volt, de mindketten nagyszerű teljesítményt nyújtottak. A vendégek 4-2-3-1-es, a hazaiak pedig a megszokott 4-1-4-1-es hadrendben álltak fel, de utóbbiaknál a pályán a szerepkörök megváltoztak. Pláne a védelemben, mert Gera Zoltán volt a védekező középpályás, mélyebben játszott, onnan irányított, és Hajnal Tamás is sokat visszalépett.

Nagy Dominik és Lamah nem játszott jól, és a posztokat sem osztották el rendesen. Voltak gondok, szellős volt a közepe, később át is szervezték. A jobbhátvéd posztot már a Videoton ellen sem tudták megoldani.

Az agresszív Újpest meglepte a Fradit, és a két gólja mellett lőhetett volna egy harmadikat is, hiszen Lencse kihagyott egy nagy helyzetet. Kíváncsi voltam, meddig bírják a saját tempójukat. A szünetben jól változtatott Thomas Doll, és stabilizálta a védelmet. Az FTC a folytatásban uralta a játékot. A második félidő huszadik perce környékén kezdett éledezni az Újpest, de már akkor éreztem, hogy döntetlen lesz a vége.

A nagy iram közepette kimondottan kevés szabálytalanság volt, ami örömteli. Az utolsó 10-15 percben már lankadtak a csapatok, de ezzel együtt nagyszerű mérkőzést játszottak. Megérdemelt döntetlen született, a magyar mezőnyben kiemelkedő találkozó volt, igazi derbit láttunk.

Olvasói sztorik