NB I

Kétgólos Loki-siker egy élvezetes mérkőzésen

Csak szépítésre futotta a diósgyőriek erejéből.
OTP Bank Liga, 32. forduló
Debreceni VSC-TEVA – Diósgyőri VTK 3-1 (2-1)
Debrecen, 3300 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
Debrecen: Verpecz – Lázár, Brkovics, Mészáros N., Korhut – Bódi, Jovanovics, Varga J., Djelmic (Ferenczi J., 61.) – Takács T. (Kulcsár T., 87.), Holman (Tisza, 79.). Edző: Kondás Elemér
Diósgyőr: Rados – Okuka, Lipták, Tamás M., Nemes – James (Kovács G., 71.), Egerszegi – Bacsa (Ternován, 73.), Bognár I. (Szabó B., 87.), Barczi – Novothny. Edző: Egervári Sándor
Gólszerzők: Jovanovics (13.), Takács T. (19.), Bódi (69.), illetve Egerszegi (43.)

A debreceniek a negyedik, míg a miskolciak a kilencedik helyről várták a találkozót az NB I. 32. fordulójában. Ebből kiindulva a hazaiaknak sokkal nagyobb tétje volt a mérkőzésnek, hiszen egy esetleges győzelemmel felugorhattak volna a dobogóra, mivel az előttük lévő Videoton és az MTK egymás ellen játszik ebben a körben. A vendégek csupán a hetedik helyre léphetnének elő, amihez azonban az előttük lévő vetélytársak botlása is kellene. A hajdúságiak az utolsó hat hazai mérkőzésüket behúzták a DVTK ellen, így ez a mérleg sem Egervári Sándoréknak volt kedvező a kezdő sípszó előtt.

Egyből nekirontott ellenfelének a Debrecen, már a harmadik percben akadt tennivalója Radosnak egy kapura tartó beadás után. A 8. percben ismét a vendégek hálóőrének volt dolga, Bódi 24 méteres szabadrúgását kellett hatástalanítania. Öt perccel később azonban már Rados sem tudott segíteni, Takács a bal oldalról gurított középre, ahol Jovanovic érkezett, a légiós pedig kilenc méterről higgadtan helyezte el a labdát a kapus mellett, 1-0. A 19. percben növelte előnyét a hazai csapat, egy szöglet után Varga fejesét még bravúrral hárította Rados, de a kipattanó Takács elé került, aki közelről bevágta a második gólt, 2-0. Nagy elánnal kezdett a Debrecen, teljesen jogosan vezettek két góllal húsz perccel a kezdés után. A következő percekben alábbhagyott a Loki lendülete, és ki tudott jönni a szorításból a miskolci csapat, de helyzetet már nem tudtak kialakítani. Nem úgy, mint a DVSC, akik Bódi révén ismét veszélyeztettek a 36. percben egy kontra végén, de a középpályás lövését lábbal védte a vendég kapus. Egy perccel ezután jött a DVTK első igazi nagy helyzete, Bognár cselezgetett, majd került lövőhelyzetbe 24 méterre a kaputól, de próbálkozását Verpecz szépen hárította. A 43. percben viszont tehetetlen volt a kapus, Egerszegi teljesen üresen kapott labdát Novothnytól a tizenhatoson belül, és a kapu bal oldalába helyezte a labdát, 2-1. Ilyen állásnál vonulhattak pihenőre a csapatok, egy igazán eseménydús 45 perc után.

A szünet után is ott folytatták a csapatok ahol abbahagyták, nagy iramban kezdődött a második játékrész is. Takács rögtön a félidő elején növelhette volna a hazai előnyt, azonban túlságosan kisodródott, miután eltolta Rados mellett a labdát, így nem jutott lövőhelyzetbe. Az 57.percben James került óriási helyzetbe, a 16 méteres lövését Verpecz védte. A játékrész fele után nem sokkal újra betalált a Loki, Bódi szabadrúgásból volt eredményes, 3-1. A mérkőzés vége előtt öt perccel még majdnem sikerült belőni a második gólt a Diósgyőrnek, de Barczi lövése után Ferenczi a gólvonal előtt még ki tudta kanalazni a labdát. A lefújásig már nem történt izgalmas esemény, a Debrecen megérdemelten tartotta otthon a három pontot, és ezzel a harmadik helyre lépett előre a tabellán.

A találkozót a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András sportmenedzser, A-licences edző értékelte:
– Úgy gondolom, hogy a Debrecen úgy kezdte a mérkőzést, ahogy kezdenie kell egy olyan csapatnak, aki oda akar érni a dobogóra. Ez rövid időn belül gólokban is megmutatkozott, amivel aztán nem tudott mit kezdeni a Diósgyőr. Csak kétgólos hátrány után kezdtek el próbálkozni a vendégek, addig nagy nyomás volt rajtuk, de végül még a félidő előtt tudtak szépíteni. A második játékrészben azt gondoltam, hogy a DVTK megpróbál mindent egy lapra feltéve rohamozni, de közel sem ez történt. Fiatalokat vetett be Egervári Sándor, és szerintem nem arra törekedett, hogy kiegyenlítsenek, hanem hogy lehetőséget kapjanak az ifjak. Nagyon sokszor rövid passzos játékkal próbálta meg kihozni a labdát a vendégcsapat, de ebbe rengeteg technikai hiba ütközött, és sokszor már a védőzónában eladták a játékszert. A Debrecen lényegesen jobb csapat, mint a Diósgyőr, teljesen megérdemelten nyertek, viszont sokkal többet vártam a miskolciaktól, úgy éreztem, mintha elég hamar feladták volna a meccset. A hazai oldalról kiemelném Jovanovic és Holman teljesítményét, de mellettük az egész csapat jól játszott.