NB I

Letutizott eredmények, irányított NB I?

Bundázást kiált a közvélemény a Puskás Akadémia és a Videoton legutóbbi sikerei kapcsán. A két, pontokra éhező „fideszes” csapat két „fideszes” csapatot győzött le.

Bántja az emberek igazságérzetét, hogy a második helyen álló MTK 1-0-ra kikapott Dunaújvárosban a kiesés elől menekülő Puskás Akadémiától. Sokak szerint szintén „törvényszerű volt”, hogy a már bajnok FTC ugyancsak kikap az európai kupaszerepléséért harcoló Videotontól (1-0). Ahogy arról a Borsbeszámolt, a Facebookot ellepő hozzászólások döntő többsége arról szól, hogy előre „letutizott” eredményekről van szó, amiket a politika befolyásolt. Az emberek úgy érzik, a bajnokságot „fentről irányítják”, ami teljesen tönkre- és érdektelenné teszi a küzdelmeket.

– Megértem a közvélemény dühét, még ha nem is értek vele egyet – árulta el a lapnak Kiss László, korábbi többszörös maldív bajnok fociedző. – Sajnos a magyar futballra rátelepedett a politika. Ez ellenszenvet szült a szurkolókban, akik leginkább emiatt nem járnak ki az NB I-es meccsekre. Ráadásul az emberek annyira bizalmatlanokká váltak, hogy már semmilyen pályán elért eredményt nem hisznek el. A Puskás győzelme valóban váratlan, de 2002-ben a tökutolsó Vasassal mi is le tudtuk győzni az akkori listavezető MTK-t. A fociban ilyen előfordul. Azt is látni kell azonban, hogy a 12 csapatosra szűkített bajnokság semmilyen előrelépést nem hozott a magyar fociba.

Az úgynevezett „fideszes csapatok”

Videoton
Tulajdonosa: Garancsi István, Orbán bizalmasa
A tulajdonos 2007-es színre lépése óta a klubba kiemelt állami megrendeléseket kapó cégek öntik a pénz. Időközben Garancsié lett az a Market Zrt., amely sorra kapja az államtól a stadionépítési projekteket.
Ferencváros
Elnöke: Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke
Kubatov 2011 óta tartó elnöklése alatt az FTC-t kormányközeli cégek támogatásával konszolidálták, sőt a leggazdagabb hazai fociklubbá emelték. A politikus listázta (listázza?) a választókat pártszimpátiájuk alapján, hogy a fideszeseket könnyebben lehessen mozgósítani.
Puskás Akadémia

Alapítója:
Orbán Viktor miniszterelnök
Utánpótlás-nevelő egyesületnek indult, légiósokkal, rutinos focistákkal teletűzdelt, kiesés elől menekülő NB I-es csapat lett belőle. A 2013-ben kiharcolt feljutás óta az élvonal egyik legnagyobb költségvetésből működő csapata.
MTK
Elnöke: Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője
A Várszegi-érát követően az MTK-t 2011-től a Fidesz egyik alapítójának, Deutsch Tamásnak a testvére, Deutsch Péter és tulajdonostársai működtetik. A politika leginkább infrastrukturális támogatásban érhető tetten.

Olvasói sztorik