NB I

Gera Zoltán ma 37 éves: nézzük a varázslatait! – VIDEÓ

Pécs, Fradi, WBA, Fulham, válogatott - bárhol játszott, mindenütt voltak egészen pazar góljai a szülinapos klasszisnak.

Ma ünnepli harminchetedik születésnapját a kétezres évek egyik legjobb és legsikeresebb magyar labdarúgója, a Ferencváros középpályása, Gera Zoltán. A kitűnő játékos már bejelentette, hogy az Európa-bajnokság (első felnőtt világversenye) után is folytatja pályafutását – a Rangadó.hu most eddigi karrierje emlékezetes mozzanatainak felidézésével köszönti a jelenkori magyar futball meghatározó alakját.

Gera Zoltán nehéz sorból igen mélyről küzdötte fel magát a futball segítségével: Pécsen mutatkozott be az NB I-ben, abban a szezonban, amikor csak tavasszal játszott az élvonalban a baranyai klub, a téli szünetben megszűnt Gázszer FC jogán… Első élvonalbeli gólját a Győr ellen szerezte fejjel, az alábbi videón ez és a következő négy évben szerzett összes Gera-gól látható.

A Ferencvárosban négy szezont húzott le, aztán már hazai sztárként, a legdrágább magyar futballistaként került a Premier League-be, a West Bromwich Albionba, ahol első szezonja után a PL álomcsapatába is beválasztották egy internetes portálon. A birminghami csapatba később egy második ciklusban is visszatért, az alább látható elképesztő gólt már akkor lőtte a Liverpoolnak.

A WBA után a Fulham következett. Az akkor középcsapatnak számító együttessel 2010-ben a klub legnagyobb sikerét elérve bejutottak az Európa Liga döntőjébe. A hihetetlen menetelés főszereplője volt a “hattüdejű” magyar csatár, aki például a Hamburg elleni győztes góljával ilyen eufóriát váltott ki a szurkolók körében:

Leghíresebb és legszebb Fulham-gólját mindazonáltal a Manchester United legyőzése alkalmával szerezte, egy örökké emlékezetes ollózással.

A mozdulat ismerős lehet, hiszen a magyar válogatottban is láttuk tőle. 2002-ben debütált a nemzeti csapatban, Gellei Imre kapitánysága alatt. Egyik legemlékezetesebb meccse a San Marino elleni Eb-selejtező volt ez év októberében: ekkor szerezte első góljait a válogatottban. Mindjárt hármat! És az első az a bizonyos ollózás volt.

A Gera-szaltókat később is csodálhatta a közönség, az angliai kaland végeztével simét az Üllői úton, de már egy új stadionban. A Groupama Aréna történetének első Fradi-gólját is természetesen Gera Zoltán lőtte, az avatómeccsen, a Chelsea-nek (hiába, az angliai megszokás)…

És jóval túl a harmincon sem állt le a fáradhatatlan középpályás, a magyar válogatottal kijutott a 2016-os Eb-re, közben pedig a bajnokságban néhány újabb varázslattal segítette tizenkét év után ismét aranyéremhez a zöld-fehéreket.

Mit tehetnénk hozzá mindehhez? Az ünnepeltnek, Gera Zoltánnak sok boldogságot és további sikereket, a magyar szurkolóknak meg egy-két újabb Gera-mutatványt kívánunk, 2016 júniusában, Franciaországban…

Olvasói sztorik