NB I

Visszavágott a Videoton a Ferencvárosnak

A fehérváriak bírták jobban az idegek csatáját.

OTP Bank Liga, 31. forduló

Videoton FC – Ferencvárosi TC 1-0 (0-0)
Felcsút, 2112 néző. Játékvezető: Solymosi – Kelemen, Horváth R. – Kóbor
Videoton: Danilovics – Szolnoki, Juhász, Lang, Stopira – Simon, Pátkai – Nego, Suljic (Vinícius, 78.), Oliveira (Tischler, 92.) – Géresi (Haraszti, 78.).
Vezetőedző: Horváth Ferenc
Ferencváros: Jova – Leandro, Gyömbér, Nalepa, Ramírez – Varga R., Trinks (Böde, 73.), Cukic (Gera, 73.), Busai, Lamah (Radó, 60.) – Nagy D.
Vezetőedző: Thomas Doll
Gólszerzők: Stopira (56.)

A Videoton visszavágásra készült a már bajnok Ferencváros ellen a megkérdőjelezhető játékvezetői ítéletekkel tarkított Magyar Kupa-kiesést követően. A Fradi pihentette Dibuszt, Radót, Bödét, Hajnalt, Nagy Ádámot és Gerát is, a padon csak hat játékos foglalt helyet, ebből egy a fiatal Szalka Dominik volt. A fehérváriaknak így esélye nyílt arra, hogy a Haladás és a Debrecen döntetlenjét kihasználva felléphessen a dobogóra.

A klasszikus csatár nélkül kezdő Videoton kapuja előtt adódott a első lehetőségecske, Varga Roland azonban óriási luftot rúgott. A 15. perc tájékán átvette a kezdeményezést a hazai együttes és beszorította a Ferencvárost, de komoly lehetőségig nem jutott. Ramírez rendre leradírozta a pályáról Suljicot, ebből pedig kontrákig is jutott a Fradi. A 21. minutumban Juhász szerelte szabálytalanul Nagy Dominiket közvetlenül a tizenhatos előterében. Az ígéretes szögből elvégzett szabadrúgást Trinks durrantotta fölé.

A 25. percben Oliveira kapott jó helyzetben labdát, de nem tudta becsavarni a bal felsőbe, Ramírez rúgta ki. Két perccel később ismét jó helyzetből rúghatott szabadrúgást a Ferencváros, Varga Roland a tizenhatos vonalától nem messze, annak jobb oldaláról lőhetett, megpattant a sorfalon, de Danilovic emberfeletti bravúrt bemutatva visszaért és kiütötte az erős löketet. A szögletből Nagy Dominik lőtt fölé.

Az első fél óra záró percében Leandro épp a Videoton kispadja előtt könyökölte le Suljicot, amiért sárga lapot kapott. Egy perccel később a bosnyák szélső szeretett volna törleszteni, aminek Varga látta kárát, ő maga pedig szintén lapot kapott.

A 34. percben Busai pakolt oda Pátkainak, ő is besárgult. Ezután Nego kapott jó labdát Simontól és éles szögből, fordulásból kapura tette, Jova védett. A 38. percben Lang és Juhász egymást zavarta meg, így Varga Busai elé csúsztatott, aki 12 méterről, jobbról bombázott fölé.

A félidő hátra lévő részében már csak egy Trinks-szabadrúgás borzolta a kedélyeket, aztán szünetre mentek a felek.

A második félidő nyitó mozzanataként Trinks rúgta le Stopirát, ő is sárgát kapott. Az 53. percben egy kis szögletet követően Géresi adott be és Simon hajszállal mellécsúsztatott az ötösön, nagy helyzetben. Leandro adott nagy indítást a bal oldalon Nagy Dominiknek, aki beadta, Busai érte el a válogatott középhátvédsor előtt keresztbemenő labdát, de 6 méterről nagyjából ugyanennyivel fölérúgta a ziccert.

Az 56. minutumban megtört a jég: a Magyar Kupa-találkozóhoz hasonlóan ismét Stopira volt eredményes. Géresi szöglete jól tekeredett be, Simon Jovával együtt ugrott fel és meglökte a kapust, aki így nem érte el a játékszert. A gólvonalon Lamah és Leandro mellett Stopira küzdött, de a védő estében a lábak között be tudta passzírozni a labdát (1-0). Az esetnél Jova reklamálásért sárgult be.

Reagált a gólra Doll, Lamah-t nem sokkal később Radó váltotta. A 64. percben a nagyon motiváltan játszó Suljic tette szépen Oliveira elé, aki 14 méterről, bal oldalról csavart a felső sarok fölé.

A 71. percben kettőre növelhette volna előnyét a Vidi: Oliveira passzolt ajtó-ablak ziccerbe Pátkaihoz, akinek sikerült eltalálnia Jova Leventét. Két perccel később Cukic és Trinks is lejött, Böde és Gera állt be. Ezután beállt védekezni a Videoton. Vinícius állt be Suljic helyére, Géresit pedig Haraszti váltotta.

A 81. percben Ramírez jó 25-ről kínálta meg Danilovicot, aki óriási bravúrt bemutatva kitolta a lövést. Fél percre rá Nagy Dominik is rálőtte 24-ről, ezt is fogta a szerb hálóőr. Az utolsó percekre teljesen betömörült a Vidi, Radó is megpróbálkozott egy átlövéssel, de ez se jelentett veszélyt.

A végére még Tischler is beállt Oliveira helyére, Vinícius pedig időhúzásért kapott sárgát, de az állás már nem változott, így a Videoton visszavágott a Magyar Kupa-kiesésért és nagyon fontos három pontjával fellépett a dobogóra az NB I-ben.

A címlapkép: vidi.hu-ról

A Rangadó.hu szakértője, Glázer Róbert korábbi magyar szövetségi kapitány, a Győri ETO játékosa:

– Közepes színvonalú, de élvezetes találkozót láthattunk. A Videoton viszonylag támadólag, kis híján 4-3-3-ban lépett fel, míg a Ferencváros kulcsjátékosai nélkül inkább védekező felfogásban játszott. Az első félidőben kiegyenlített volt a meccs, mindkét fél előtt kisebb lehetőségek adódtak. A második játékrészben a gól után igyekezett változtatni a Fradi, bejött Böde és Gera is, de a Videoton behozta Viníciust és remekül tömörült a tizenhatos előterében és megérdemelten nyert.

Olvasói sztorik